UA
RU

Неосновний інстинкт: чому молодь розлюбила секс

Редагувати переклад

Вважають, що молоді люди внаслідок підвищеної гормональної активності постійно думають про секс. Проте останні дослідження вчених руйнують цей міф: представники покоління, народженого в 1990-ті, так звані мілініали, виявляють все більше байдужості до цих «безглуздих рухів тіла». Згідно зі статистикою, вони стали займатися сексом набагато рідше за своїх попередників. У чому причини такого, начебто, протиприродного явища?

Покоління Y

Вчені з кількох університетів США – Аналітичного університету Флориди, Державного університету Сан-Дієго та Університету Уайденер – провели дослідження інтимного життя молоді, проаналізувавши дані великого національного опитування General Social Survey, в якому брало участь 27 тисяч людей. Виявилося, що американці, що народилися в 1990-х рокахмілленіали або покоління Y), ведуть менш активне сексуальне життя, порівняно зі старшими поколіннями. 15 % учасників опитування у віці 20-24 років відповіли, що не мали сексуальних контактів після настання повноліття (а, можливо, і до нього), тоді як у тому ж віці у цьому визнавали лише 6 % народжених у 1960-і роки .

Подібна тенденція спостерігається й у Японії. Японська молодь масово відмовляється ходити на побачення, одружуватися і навіть займатися сексом. Цей феномен отримав назву «синдром целібату». За статистикою у третини молодих людей до 30 років ніколи не було романтичних стосунків, а кожен четвертий залишається незайманим. Більше того, у сексі не дуже зацікавлені навіть подружні пари: згідно з дослідженням, проведеним у 2014 році, майже половина з них (44,6 %) зізналися, що не займаються сексом взагалі. У середньому японці входять у інтимні відносини 45 щорічно.

Таких самих висновків дійшли і вчені з університету Гамбурга. Вони провели дослідження, у якому взяли участь добровольці віком від 18 до 49 років. Виявилося, що німці стали займатися сексом утричі рідше, ніж 30 років тому. Якщо у 1980-х роках вони мали 18-20 статевих контактів на місяць, то зараз їх стало 1-8. Приблизно такі ж дані надали і вчені з університету Кембріджа, заявивши, що британці можуть втратити будь-який інтерес до сексу вже до 2030 року.

Байдужість до сексу

То що ж відбувається? Чому люди відмовляються від своїх природних потреб? Чи значення сексу в житті людини таки перебільшено?

Куди йде дитинство?

На думку Джин Твендж, професора психології Державного університету Сан-Дієго, причиною цього явища є те, що в суспільстві змістився поріг дорослішання. Внаслідок економічних криз міллініали довше живуть із батьками, що створює деякі перепони для сексуального життя. Крім того, незважаючи на те, що суспільство спокійно ставиться до статевих контактів поза шлюбом, більшість людей знаходять постійного сексуального партнера саме в особі законного чоловіка. Проте молодь не поспішає поєднуватися узами шлюбу. За даними за 2014 рік, лише 26% людей віком 18-32 років коли-небудь перебували в узаконених відносинах. У цьому ж віці штамп у паспорті мали 36 % покоління їхніх батьків та 48 % покоління їхніх дідусів. Твендж зазначає, що міленіалі сприймають секс, як і шлюб, атрибутом дорослого життя, з яким можна і почекати.

Віртуальна реальність

Також, на думку вчених, на особистому житті молоді негативно позначається технічний прогрес. Доцент кафедри педіатрії Гарвардської медичної школи Норман Спек говорить, що природа спілкування стала асексуальною. Молоді люди перестали проводити час один на одного наодинці, з ними завжди є ще хтось, а саме гаджети. Сучасна людина стала відчувати більше задоволення від популярних серіалів, відеоігор та Інтернету, ніж від сексу. За словами вчених університету Кембриджу, більшість жінок у Великій Британії не лягають у ліжко без планшета, підключеного до Мережі. Спілкуватися один з одним міленіали також віддають перевагу віртуально – через соцмережі та мобільні програми. Сюди належить і сексуальне спілкування. Віртуальний секс приваблює молодих людей не тільки безпекою та легкодоступністю, але й можливістю замаскувати свої комплекси та реалізувати найсміливіші фантазії. Велику роль відіграло поширення порнографії та секс-іграшок, що дозволяють отримати швидку розрядку. Крім того, від встановлення нових знайомств та сексуальних зв'язків молодь відлякує публічність, що з'явилася в епоху соцмереж: ніхто не хоче, щоб про нього написали, наприклад, у Фейсбуці, розкривши інтимні подробиці життя.

Hi-Tech Breakfast Залежність від гаджетів

З місця в кар'єр

Ще однією причиною зниження лібідо експерти називають зосередженість молодих людей на освіті та кар'єрі і небажання робити будь-які зусилля для встановлення сексуальних зв'язків. Головний науковий консультант сайту знайомств Match.com антрополог Хелен Фішер вважає, що мільйони вкрай амбітні. Вони бояться вплутатися у відносини, з яких не зможуть вибратися, що завадить їм продовжити вчитися чи успішно працювати. Так, у Японії вийти заміж для жінки означає поставити хрест на своїй кар'єрі: близько 70% японок залишають робочі місця після народження першої дитини. А оскільки зайняти високу посаду в японській корпоративній системі жінкам непросто, більшість із них, досягнувши успіху, не хочуть жертвувати своєю професією. Багатьом молодим людям секс та стосунки навіть нецікаві, вони вважають за краще витрачати час на свій розвиток чи розваги. Ось що говорить один 18-річний американець: «Звичайне побачення триває як мінімум дві години, і весь цей час я буду зайнятий чимось, що не принесе мені справжнього задоволення». Він зізнається, що цей час він воліє провести за навчанням або відеогрою.

Читайте також: Фобії та хвороби 21 століття: FOMO, депресія та повна байдужість до сексу

Незаборонний плід 

Деякі дослідники вважають, що люди перестали цікавитися сексом, тому що він не є табу. Людину приваблює те, що заборонено: саме тому в СРСР, де офіційно сексу не було, він був заповітною вершиною спілкування з протилежною статтю. Після того, як секс проник у масову культуру, привабливий ореол забороненого плода навколо нього зник. Міленіали шукають інші способи виділитися та показати світові, що вони особливі.

Здоровий глузд

Серед причин сексуальної пасивності дослідники також називають і стурбованість молоді власним здоров'ям. Покоління мільйонів набагато краще поінформоване про ризики, пов'язані з безладними статевими зв'язками. Спалах ВІЛ, який припав на роки молодості їх попередників, змушує мільйонів поводитися обережніше.

Крім всього вищезгаданого, до причин уникнення сексу психологи зараховують невпевненість молодих людей у ​​собі через загальну одержимість ідеальними формами, що пропагуються глянцем, погане фізичне здоров'я і банальну лінь.

Примітно, що серед покоління Z – підлітків, народжених наприкінці 1990-х – на початку 2000-х, спостерігається схожа тенденція. Центр контролю та профілактики захворювань США опублікував результати дослідження, згідно з якими нинішні старшокласники стали менше курити, пити, вживати наркотики та займатися сексом. Якщо 1991 року близько 51 % із них вже мали сексуальний досвід, то 2015 року цей показник зменшився на 10 %.

Що ж, як-то кажуть, у всього є дві сторони медалі. Бережне ставлення до свого здоров'я і прагнення саморозвитку – явища, безсумнівно, позитивні. Але, як сказав, головний герой фільму «У диких умовах», котрий довго намагався знайти себе на самоті: «Щастя – це коли є з ким його розділити». Втім, можливо, вчені даремно переживають про демографічну ситуацію, і в мілініалів ще все попереду. Просто весь свій час.

Статті по темі:

Вчені: молодь перестала займатися сексом
Секс-тренди: любов утрьох, помірність та зустрічі з порно-зірками
Жіноче лібідо: як посилити сексуальний потяг
20 цікавих фактів про секс

Фото: Gettyimages

Статті на тему