UA
RU

Сексизм у науці: чому жінок продовжують вивчати?

Редагувати переклад

Нове дослідження, здатне образити як затяту феміністку, а й будь-яку розумну і поважає себе жінку, показало, що сексуально одягнені жінки здаються розумнішими.

GettyImages-97223284

В одному з епізодів серіалу "Теорія великого вибуху" Шелдон засмучувався через необхідність ходити на вечері зі спонсорами, щоб їхні гроші не вирушили на ґендерні дослідження. У кожному жарті, як кажуть, є лише частка жарту. Так, кореляцію між сексуальністю та розумом вивчали в університеті Бедфордшира, досить великому навчальному закладі, де здобувають освіту студенти з усього світу.

Можливо, це звичайна і не надто серйозна наукова робота, проте університет витратив на неї реальні гроші та час, вивчаючи, як шістдесят студентів старших курсів оцінюють по-різному одягнених моделей. Хлопці мали визначити рівень інтелекту жінки, моральності, вірності та її ставлення до сексу. Відмінний спосіб показати молодим людям, як треба судити про жінку, чи не так?

Які ж результати цієї важкої праці? «Всупереч нашим прогнозам спокусливий одяг сигналізує про більш високий рівень інтелекту», − кажуть дослідники, які представили свої результати на конференції Британського психологічного товариства у Ноттінгемі. «Ми вважаємо, що хоча до сексуального образу проявляється і деякий негатив, люди в цілому оцінюють його позитивно», − додав доктор Альфредо Гайтан. Можливо, «деякий негатив» виявляють автори цього дослідження, які здивувалися, що їхні застарілі стереотипи про жінок не підтвердилися.

Здається, не минає й тижня без чергового дослідження про те, за яких умов жінки виглядають краще/гірше/розумніше. І ця інформація надходить до нас не із жіночих блогів, а зі світових наукових установ. Наприклад, минулого року дослідники з університету Бангора вирішили підказати жінкам, чи варто їм завдавати макіяжу (хоча їх про це ніхто не питав). А психолог університету Йорка Роберт Крамер взагалі підсумував: «Якщо завдати макіяжу на непривабливу жінку, вона не стане привабливішою, ніж красива жінка без макіяжу».

Висота каблука – ще одна популярна тема для обговорення у наукових спільнотах. Університет південної Бретані присвятив свого часу вивченню впливу висоти жіночої п'яти на чоловічу поведінку. 19-річна дівчина провела опитування серед чоловіків на вулицях Бретані. І – о, Боже! − на підбори чоловіки реагували краще. 82% із них погодилися заповнити анкету, якщо дівчина підходила на шпильках. Взуття на плоскій підошві було менш ефективним – відгукнулися лише 42% чоловіків.

Найчастіше подібним дослідженням «у британському стилі» у стрічках новин ми не надаємо великого значення. Але чи не є вони однією, нехай і крихітними, але все ж таки причин, чому у свідомості більшості з нас продовжують зберігатися стереотипи про нерівність інтелектів та можливостей?

Розмірковуючи на тему дискримінації у науці, доктор Нікола Гастон пов'язує її з поняттям мимовільного упередження. Це людська слабкість, а чи не науковий підхід. Люди, які вважають себе дуже об'єктивними, насправді можуть бути упередженими особами, що приймають рішення за всіх. Тому вчений вважає, що необхідно визнати загальну несвідому упередженість, продовжуючи говорити про сексизм у науці, який проявляється у цих обивательских дослідженнях, а й можливостях жінок реалізувати себе у сфері науки.

Фото: Gettyimages

Статті на тему