UA
RU

Спати хочеться: 7 способів підбадьоритися після безсонної ночі

Редагувати переклад

У кожного з нас буває ситуація, коли провертався до ранку, але так і не зміг заснути. Або працював до півночі, і на сон вдалося викроїти лише дві-три години. І ось зранку рука на автопілоті тягнеться до кухля з рятівною кавою. Однак це не єдиний спосіб підбадьоритися. Які ще заходи можна вжити?

ранок безсоння як прокинутися

Увімкнути яскраве світло
У темряві в нашому організмі виробляється мелатонін. гормонщо грає важливу роль у регулюванні сну. Світло припинить вироблення мелатоніну, і організм автоматично почне прокидатися.

Прийняти контрастний душ
Чергування гарячої та холодної води є стресом для організму, який активізує його приховані резерви та допомагає прокинутися. Для посилення ефекту після душу можна розтерти тіло рушником, а обличчя освіжити кубиками льоду.

Читайте також: Чотири прості кроки до здорового сну

Включити аромалампу
Всім відомо, що запахи відіграють величезну роль нашому житті. То чому б не використати їх собі на благо? Пара крапель ефірної олії апельсина, лимона або бергамоту, поміщені в аромалампу, допоможуть підбадьоритися та підвищать настрій.

Щільно поснідати
Нашому організму, немов машині, потрібне паливо. Щоб відчути приплив енергії, найкраще заправитися повільними вуглеводами. Підійде будь-яка каша, хліб грубого помелу, макарони із твердих сортів пшениці, фрукти. При цьому потрібно відмовитися від жирної їжі, тому що організму доведеться витратити багато сил на її травлення.

Зробити собі масаж
Точковий масаж знімає м'язові спазми, покращує кровопостачання та допомагає прокинутися. Біологічно активні точки знаходяться на мочках вух, маківці, скронях, носі, тильній стороні долоні між великим і вказівним пальцями, області під колінами.

Увімкнути гучну музику
Музика пробудить дрімучі частини мозку та активізує нервову систему. Звичайно, спокійна класика для цих цілей не підійде краще вибрати енергійний рок. А якщо при цьому ще й заспівати чи станцювати — ефект гарантований.

Прогулятися
Чому б не прогулятися до роботи або навчання пішки? Якщо надто далеко, можна пройти хоча б частину шляху. Ранкова прохолода підбадьорить, а мозок насититься киснем, що допоможе увійти в робочий ритм.

Статті по темі:

Чому ми страждаємо на безсоння і як з нею боротися?
Грейпфрутовий сік рятує від безсоння
Чорний лікар: все про користь та шкоду кави
Спляча красуня: чому жінки повинні спати довше за чоловіків

Фото: Istockphoto

Статті на тему