UA
RU

Who run the world: головні феміністки Голлівуду

Редагувати переклад
Останні роки були багаті на фільми з сильними жіночими характерами: "Суфражистка", "Джой", "Керол", "Кімната", "Право на спадщину", "Скандал" та інші. Адже так було не завжди: актриси роками говорили про сексизм у Голлівуді і стверджували, що кіно передає лише чоловічий світогляд. Можливо, ця перемога стала результатом багаторічної боротьби акторок за рівноправність.

Редакція Marie Claire розповідає про головних феміністок Голлівуду, які досі продовжують відстоювати думку та важливість прав жінок у все ще патріархальному суспільстві. 

Меріл Стріп

86th Academy Awards Nominee Luncheon - Arrivals

Рупором фемінізму на Голлівудських пагорбах по праву називають Меріл Стріп, "залізну леді кінематографа". Актриса навмисно вибирає лише ролі сильних жінок – Маргарет Тетчер («Залізна леді»), Еммелін Панкхерст («Суфражистка»), Міранда Прістлі («Диявол носить Prada»). А ще Меріл Стріп – подруга Хілларі Клінтон, екс-кандидата у Президенти США та однієї із сучасних натхненниць ідей фемінізму.

Мадонна

Who run the world: головні феміністки Голлівуду-Фото 2

«Ти не повинен дотримуватися жодних правил, якщо ти хлопчик, і маєш дотримуватися ста правил, якщо ти дівчинка», — одна з найвідоміших фраз Мадонни. Легендарна співачка стверджує, що сучасним світом правлять чоловіки, які дозволяють надто багато. Під час інтерв'ю та публічних виступів знаменитість закликає дівчат об'єднатися та боротися з подвійними стандартами. 

Ліна Данем

GettyImages-506681252

Ліна Данем, письменниця та актриса, брала участь у передвиборчій кампанії на підтримку Клінтон у 2016 році. Данем називають своєрідною femme-іконою сучасності, хоча сама актриса відкидає це звання. Ліна виступає за рівноправність статей і право жінок бути поза нав'язаними стандартами, які з часткою самоіронії вона демонструє у власному серіалі «Дівчатка». У планах Данем – зняти серіал про «другу хвилю» фемінізму у 60-х роках.

Читайте також: Книги, які допоможуть розібратися з поняттям "фемінізм"

Дженніфер Лоуренс

Who run the world: головні феміністки Голлівуду-Фото 4

Солідарна з Ліною Данем у питаннях фемінізму зірка «Голодних ігор» Дженніфер Лоуренс. Актриса хоч і не бере активної участі у громадських дебатах, все ж таки відгукнулася на прохання Данем написати есе для сайту Lenny Letter. У ньому Дженніфер розмірковує на тему, чому гонорари у акторів-чоловіків вищі, ніж у акторок.

Приводом для обурення Дженніфер стали листування співробітників Sony, що з'явилися в Мережі через атаку хакерів. З них випливло, що за фільм «Афера по-американськи» Бредлі Купер отримав приблизно на $2,5 мільйона більше, ніж його напарниця зі знімального майданчика Дженніфер Лоуренс. Проте Дженніфер не звинувачує компанію Sony, а звертає увагу на проблему жіночої невпевненості в собі та бажання сподобатися. Адже саме тому вона не наполягала на вищому гонорарі, як це зробили її колеги.

Емма Уотсон
Who run the world: головні феміністки Голлівуду-Фото 5

А ось від кого не очікували «сильної» позиції, то це від Емми Вотсон, що подорослішала. Кілька років тому актриса здивувала і зворушила публіку, тремтячим голосом зачитавши про гендерну рівність у штаб-квартирі ООН. З того часу Емма є послом доброї волі Організації Об'єднаних Націй та засновницею кампанії He For She. Заради своїх соціальних проектів дівчина навіть вирішила зробити перерву у кар'єрі. При цьому Емма прагне довести, що фемінізм – це ненависть до чоловіків, а право жінок на самовизначення:

Фемінізм дає жінкам вибір – якщо ти хочеш, то можеш стати президентом. А якщо не хочеш, то це прекрасно, бо це твоє рішення.

Ель Феннінг

Who run the world: головні феміністки Голлівуду-Фото 6

21-річна акторка Ель Феннінг, знаменита за фільмом «Малефісента», обирає лише «сильні жіночі ролі». За словами знаменитості, у кінематографі досі залишився стереотип, що жінці на екрані обов'язково потрібна лінія любові. Ель виступає за те, щоб головні героїні у фільмах були самостійними і не залежали від чоловіків. 

Читайте також: Мішель Обама: впевненими кроками від коханої молодшої сестри до найвпливовішої жінки США

Майлі Сайрус

Who run the world: головні феміністки Голлівуду-Фото 7

Співачка та актриса Майлі Сайрус славиться своїми провокаційними висловлюваннями проти патріархату. Але у травні 2019 року знаменитість вирішила не обмежуватися лише словами, а перенести свої погляди на творчість. Так, Майлі Сайрус випустила кліп на пісню «Mother's Daughter», який у Мережі називають «гімном фемінізму». У трьох хвилинному ролику також знялися відомі феміністки та ЛГБТ-активісти, які з'явилися у відео з написами "я не об'єкт". 

Я почуваюся феміністкою, тому що говорю жінкам, що не треба нічого боятися, 

- Заявляла Майлі Сайрус. 

Фото: Gettyimages

Статті на тему