UA
RU

Чорт-те що: що таке дудлінг?

Редагувати переклад
Шукаєте спосіб зосередитись або, навпаки, зняти стрес? Беріть олівець у руки та починайте дудлити радить Роман Щербаков.

Зміст:

дудлінг візерунки

Ззнаєте, що спільного у Альберта Ейнштейна та Генрі Форда, Стіва Джобса та Олександра Пушкіна? Всі вони, виявляється, були затятими дудлерами (від слова doodle - машинально креслити каракулі). Як з'ясувалося, малювання нісенітниці – не лише спосіб вбити час, а й розвинути в собі таланти, про які ми часто навіть не здогадуємось. У школі вчителі знижували мені оцінку заклад зошит, тому що я любив зображати на полях монстрів та голих жінок.

А ОСЬ АВТОР КНИГИ THE Бовдур Революція, АМЕРИКАНКА З ТЕХАСУ САННІ БРАУН, Вважає, що покарати за «каляки-маляки» ЦЕ ЗЛОЧИН.

Не перший рік вона бореться зі стереотипами виховання та проводить уроки, намагаючись навчити дорослих людей займатися дудлінгом.

Так це дудлінг, або каракулі

Каракулі у блокноті у більшості людей помилково асоціюються з дитинством. «Припини бруднити папір, зосередься і будь серйозніше!» - У 90 відсотках випадків скаже вам бос, якщо побачить, що на нараді ви його не слухаєте, а захоплено виводите ручкою пелюстки ромашок. Санні вважає: проблема полягає в тому, що слово doodle історично не має жодного позитивного значення. У XVII столітті воно означало «простака». Через сто років трансформувалося у дієслово «жартувати», а в XIX столітті дудлом називали корумпованого політика. Ну а сьогодні doodling (дудлінг) набув смислових відтінків:

  • «човникувати»
  • «мішкати»
  • "нічого не робити"

Браун стверджує, що через такі визначення люди просто не бачать різниці між дудлінгом і мастурбацією на робочому місці. Крім того, на них досі чинить шалений вплив головна філософська бомба кінця XIX століття – психоаналіз Зигмунда Фрейда, який вважав, що за спонтанними малюнками можна робити серйозні висновки про стан психіки людини. Тому люди бояться, що побачивши їхні каракулі, хтось сторонній загляне їм у душу.

2005 року під час Всесвітнього економічного форуму в Давосі журналісти роздобули листок із дудлами Тоні Блера. Аналіз малюнків показав, що тодішній британський прем'єр – людина агресивна, роздратована і страждаюча манією величі. Щоправда, пізніше з'ясувалося, що малюнки належали… Біллу Гейтсу. Так чи інакше, Санні Браун закликає займатися дудлінгом абсолютно всіх, хто хоче позбутися стресу і змусити мозок думати креативно. Благо, для цього необов'язково народитись художником (професійні навички будуть швидше завадою). Все, що вам знадобиться – це блокнот, ручка та час, який треба кудись подіти.

JUST DOODLE IT! 

Малювати ви можете, що душа забажає:

  • дивовижні закачки
  • масштабні ілюстрації до вигаданого світу
  • частини тіла
  • різних хемер
  • вигаданих тварин
  • предмети

Головне – не концентруватися на малюнку, а робити його паралельно до якогось нудного заняття. 

Допустимо, ви висите на телефоні в очікуванні, поки оператор call-центру візьме слухавку. Ваш мозок ось-ось вибухне від нудьги. Не варто знущатися з себе – займіться дудлінгом. Відкрийте блокнот і намалюйте перше, що спаде на думку: точку, лінію, геометричну фігуру або просту квіточку.

Потім почніть розвивати картинку - додайте тінь, зубчики, пелюстки. Прикрашайте базовий малюнок усілякими гачками, поступово розширюючи його площу, поки на листку не залишиться і сантиметра вільного місця. Ніколи не думайте про художню цінність своїх дудлів, адже їх малюють не для показу в Луврі, а виключно для себе як арт-терапію. Легко поєднуйте теми: припустимо, у вас вже є квіточка – тепер зробіть так, щоб вона виростала з голови восьминога, а сам восьминіг нехай буде волохатим, як ведмідь, і з хіпстерськими «фенечками» на щупальцях. Яка різниця, що це безглуздо? Головне, що вам так закортіло. Тим паче що

Санні Браун пропонує нове значення дієслова ДОДЛ – «СПОНТАННО МАЛЮВАТИ, ЩОБ ДОПОМОГТИ СЕБЕ КРАЩЕ ДУМАТИ».

Експерименти, які вона провела, довели, що дудлінг допомагає краще запам'ятовувати нову інформацію.

Дудлінг та ТАБУЛА РАСА

Не біда, якщо вирішивши зайнятися дудлінгом, ви зіткнулися з проблемою страху перед чистим листом. Є кілька популярних мотивів, які допоможуть вам почати малювати ще до того, як включиться власна фантазія: хитромудрі візерунки, гусячі пір'я, особи людей або своє ім'я. Для натхнення можете погортати книгу Zen Doodle Oodles of Doodles: Patterns Galore! – із дудлами від 48 авторів. Не менш популярними є квіти – ними, наприклад, щедро прикрашав свої рукописи англійський поет-романтик Джон Кітс. А ось американська поетеса Сільвія Плат ілюструвала щоденник дудл-монстрами – на полях її записів можна знайти малюнки хот-догу та зефіру, які вороже ганяються за маленькою дівчинкою (все-таки Фрейд знав, про що говорить, адже у 30 років Сільвія наклала на себе руки). ).

  • Письменник-еротоман Генрі Міллер, коли його мучило безсоння, дудлив голих жінок із детально промальованими волохатими піхвами.
  • Президент США Рональд Рейган любив зображати ковбоїв та футболістів (до речі, на Amazon можна замовити окрему книгу Presidential Doodles, де яскраво показано 200-річну історію цього явища в американській політиці).
  • Вінстон Черчілль малював коробки та спіралі.
  • Володимир Набоков – метеликів та жуків. 
  • Чарльз Буковськи – карикатурні автопортрети.

А Леонардо да Вінчі (так-так, і він теж!) і зовсім надудлив кілька здійснених пророцтв майбутнього (наприклад, в його паперах знайдені малюнки гідравлічного насоса і вертольота). Втім, не варто копіювати чужі дудли – краще малювати щось близьке саме вам. Це особливо важливо, якщо перед вами стоїть ціль не запам'ятати нову інформацію або придумати щось геніальне, а зняти стрес. Найкраще допоможе така техніка: намалюйте все, що вас бісить, пригнічує і дратує, після чого закреслюйте малюнок каракулями, а сам лист порвіть і викиньте. На іншому листі зобразіть дудл-образи, які роблять вас спокійними та щасливими – готову роботу повісьте у рамочку, щоб частіше заряджатися від неї позитивною енергією.

ВХОДИМО В ДЗЕН з дудлінгом

Якщо ви малюватимете дудли регулярно, то рано чи пізно так увійдете у смак, що вам захочеться чогось більшого. Це сталося з американцями Ріком Робертсом та Марією Томас. Якось Марія, як завжди, дудлила безглузді візерунки і раптом випробувала незвичайну легкість, свободу та спокій. Коли вона розповіла про свої відчуття Ріку, той відповів: «Та ти описуєш медитацію». Разом вони розробили цілу систему арт-терапії, яку понад 10 років тому вони запатентували під назвою Zentangle.

На відміну від ПРОСТОГО ДУДЛІНГУ ЗЕНТАНГЛИ вимагають МАКСИМАЛЬНОЇ КОНЦЕНТРАЦІЇ та створюються за суворими правилами.

Їх не можна малювати на будь-якому клаптику паперу – за кордоном продаються спеціальні квадратні листи (зі стороною 89 мм), які називаються «плитками». В нас їх ніде не купиш, але можна без проблем вирізати самостійно. Краї квадратів потрібно закруглити – за легендою, зентангли стали такими після того, як Марія Томас випадково випрала разом із джинсами кілька своїх робіт.

Підготувавши листи та взявши чорну ручку, потрібно закритися в кімнаті, де вас ніхто не потурбує, та ввімкнути приємну музику. Три глибоких вдиху-видиху, і можна починати. Проведіть від руки квадратні межі поруч із краями листа. Усередині намалюйте «нитку» – вигнуту на ваш смак криву, яка ляже в основу майбутнього дизайну зентангла та стане напрямком для візерунка. "Нитка" повинна розділяти площу всередині квадрата на секції. Тепер починайте малювати вздовж «нитки» прості геометричні форми: лінію, крапку, кружок, закорючку, овал – у мистецтві створення зентангла їх називають «сплетіннями». Не можна прати вже намальовані лінії гумкою, адже, на відміну від дудлінгу, тут немає шляху назад. Процес малювання зентангла повинен відчуватися як щось церемоніальне – на кшталт високої японської каліграфії.

При цьому зентангл потрібно малювати швидко і за один раз, щоб він був максимально спонтанним. Ви самі зрозумієте, коли потрібно зупинитись. Фінальний зентангл не повинен викликати будь-які асоціації – це абстракція без верху та низу, без правої та лівої сторони. Якщо у вашому малюнку можна розглянути пташку або квіточку, зентангл зіпсований. Цікаво, що є більш ніж сотня канонічних зентанглів, створених сертифікованими майстрами. Тому почати освоювати дзенрісування можна з пошуку картинок в Інтернеті та спроб зробити копії.

Дудлінг на рівні фізіології

То як же працює дудлінг на рівні фізіології? Каракулі в блокноті створюють "білий шум" для тих ділянок мозку, які заважають обмірковувати складне завдання. Вони - як фільтр, що дозволяє позбутися уявного лушпиння і працювати на повну силу.

Вчені Плімутського університету довели, ЩО ЯКЩО ДУДЛИТИ ПІД ЧАС телефонної розмови, лекції або наради, ТО ОБ `ЄМ ЗАСВОЄНОЇ ІНФОРМАЦІЇ БУДЕ НА 30% БІЛЬШ.

«Коли ви малюєте дудли, то вдаєтеся до розумової, творчої та фізичної діяльності, і все це впливає одночасно на безліч нейронних мереж. Так ми отримуємо потужну силу, що породжується завдяки образам», – каже Санні Браун, для якої малювання дудлів є синонімом слова «мислити», але лише візуальною мовою. Головне тут – не боятися, що у вас нічого не вийде. Адже ви навчилися читати і писати, а значить, зможете і дудлити!


ıraq porno sex izle
Hem anasini hem kizini siken damat
Kalıplı kız free you
manitayla konsere gitmiştik
teen masaj sonrası içine boşalma
ablam beni baştan çıkarmıştı
Emma mae anal

Статті на тему