UA
RU

Понад 80% українців вважають браконьєрство неприйнятним та підтримують розширення заповідних територій

Редагувати переклад
83% українців різко негативно ставляться до незаконного полювання на рідкісні дикі види тварин — ведмедя та рись — і вважають, що держава має забезпечити виконання Закону України щодо їх захисту. Такі дані WWF-Україна отримав у ході всеукраїнського опитування, проведеного соціологічним агентством Info Sapiens.
Понад 80% українців цінують браконьєрство та заохочують розширення заповідних територій – фото 1

Перше в історії незалежності України масштабне дослідження громадської думки, яке стосується теми великих хижаків та рідкісних видів, ілюструє високий рівень освіченості та небайдуже ставлення українців до диких тварин. Згідно з опитуванням, наші співвітчизники добре поінформовані про їх охоронний статус. Наприклад, 66% респондентів по Україні та 75% у Карпатах знають, що рись включена до Червоної книги і полювання на неї заборонено. Загалом 82% українців негативно сприймають можливу перспективу того, що ведмідь та рись можуть зникнути в Україні взагалі.

Це говорити про те, що у великих хижаків є шанс отримати місце для життя в країні відповідно до їх природних потреб. Але тільки за умов, якщо позиція громадськості перетвориться на практичні дії з боку державних інституцій різного рівня, — Богдан Вихор, керівник напряму WWF-Україна “Рідкісні види”. — Нелегальне полювання на диких тварин (браконьєрство) є однією з основних загроз для їх виживання в Україні, і згідно з анонімним дослідженням WWF-Україна, на першому місці серед мотивів йде утвердження свого статусу, тобто можливості безкарно робити все, що заманеться. Ні Червона книга, ні законодавство поки що не в змозі зупинити вбивство рідкісних видів в основному через слабке правозастосування. Згідно з публічним звітом Держагентства лісових ресурсів, у 2019 році на нарушників правил полювання складено майже 3 тисячі протоколів. Реальну ж відповідальність несуть лише одиниці, а це створює враження безкарності. Але, як показує опитування, українці вболівають за дику природу та прагнуть її збереження.

Понад 80% українців цінують браконьєрство та заохочують розширення заповідних територій – фото 2

Експерти WWF-Україна проаналізували дані про стан популяцій рисі та медведя за останні 10 років і виявили, що їхня кількість не зростає, незважаючи на довготривалий охоронний статус (відмідь включений до Червоної книги України у 2003 році, рись — 1994-го). І хоча браконьєрство є основним препятствием для збереження та зростання популяцій рідкісних тварин в Україні, але не є єдиним. Збереження оселищ та міграційних коридорів для диких тварин, створення нормативних документів (Національних планів дій для збереження рисі та медведя) та механізми компенсації шкоди завдані рідкісними видами, що визначатимуть заходи для їх охорони — завдання, які необхідно вирішити на національному рівні. території України.

Понад 80% українців цінують браконьєрство та заохочують розширення заповідних територій – фото 3

Читай також: 3 простих способу для того, щоб навчитися жити в моменті

У WWF-Україна переконані, що створення природоохоронних територій, зокрема, заповідних (національні парки, заповідники тощо) сприятиме збереженню рідкісних видів та їх оселищ. На 1 січня 2020 року в Україні лише 6,77% площі країни заповідні. Для порівняння Стратегія з біорізноманіття Євросоюзу передбачає, що до 2030 року щонайменше 30% території ЄС мають стати природоохоронними. Ідею розширення територій для збереження природи в Україні підтримує переважна частина наших співгромадян. 90% опитаних в загальнонаціональному дослідженні вважають, що варто створювати території природно-заповідного фонду, навіть, з метою збереження медведів та рисів. А 34% українців готові особисто долучитися до захисту цих великих хижаків. Серед жителів Карпат це майже половина – 47% опитаних.

Понад 80% українців цінують браконьєрство та заохочують розширення заповідних територій – фото 4

Інші результати відстеження:

  • 51% опитаних по Україні та 74% у Карпатах вважають, що правильне поведення може спасти від опасности при зустрічі з медведем чи риссю.
  • Здобути інформацію про правила поведінки на території, де мешкають великі хижаки — ведмеді та рисі бажають 52% опитаних по Україні та 62% у Карпатах. Хоча, згідно з даними WWF-Україна, невідомо жодного летального випадку пов'язаного з великими хижаками у минулі 5 років.
  • 54% українців вірять у можливість співіснування з великими хижаками. У Карпатах найбільша територія проживання великих хижаків в Україні — 60%.

Статті на тему