UA
RU

Про толерантність у соцмережах під час війни: писемниця Лариса Денисенко

Редагувати переклад
Зовсім скоро книга «Майя та її мами» української письменниці, адвокатки та правозахисниці Ларисі Денисенко вийде у британського видавництва Bonnier Books UK. Весь прибуток з продажу буде направлено на допомогу дітям України. Про толерантність у соцмережах під час війни України з росією у її колонці.
Лариса Денисенко

Лариса Денисенко

Ми всі живемо в умовах, які тримають у тілесній пам'яті люди з тимчасово окупованих територій донеччини та луганщини, анексованого Криму, для інших це невідомо.

У кожного людини свій досвід, ми звикли цим досвідом ділитися зі всім світом, заявляти про себе, мати голос, писати про спасіння чи приймати складніші обставини.

Все це є цінним.

Але важливо, на мій погляд, у всьому, що ми робимо, а ще важливіше, у всьому, що ми пишемо, намагатися, тримати в голові та серці весь периметр країни.

Коли хтось пише, що орки тут надовго, це терористи, нема на що розраховувати, але не має жодного рішення, що порадити місцевій владі та людям у цих обставинах, трохи подумайте про людей Маріуполі чи Гостомелі.

Ні, вони вас не прочитають, світла нема, тепла нема, зв'язку, але прочитає донька, яка не чула маму у Ворзалі вже тиждень, боєць, що не може зв'язатися зі своїми у Маріуполі, друзі, які трясуться і не можуть допомогти друзям у Гостомелі.

Просто подумайте трохи про це.

Коли хтось пише із вдячністю, що перетнув кордон, як це було важко, як допомагали волонтери, і що шлях продовжується від Польщі до Німеччини, прошу просто подумати, наприклад, про маму трьох дітей, що живе у Полтаві у стані відносного спокою та сильної розгубленості . Безпомічності, яка щодня посилюється, І не знає, як їй діяти, на що розраховувати, на що орієнтуватися? Ресурсів виїхати нема, розуміння, де вона зараз нема, де діти, де батьки, де країна?

Це абсолютно нормально думати про свою безпеку, і мати безліч складностей та розгубленості на новому місці, країні, пояснювати це дітям.

Але ви будуєте нову і безпечну життя там зараз. Мама з трьома дітьми у Полтаві, Сумах, Чернігові, Маріуполі, деінде ще, не будує нової життя, вона намагається зрозуміти, як вижити, як боротися, яким буде саме цей день. І ще думає про те, що дня може не бути.

Коли хтось пише, що холоднеча, яка йде в Україну зашкодити планам орків, подумайте про людей у ​​підвалах. Про наших людей без тепла, світла, але з надією, яку не можна забирати будь-якими дописами.

Я розумію, що писати про це як я із Києва, це наражатися на різному.

Від не могла виїхати, слабачка, то й біситися, — до образи за знецінення досвідів та експертної точки зору.

Припускаю, що ви можете бути у цьому праві. Ситуація стресова, що ж.

Живіть, бо треба жити. Боріться, якщо маєте сили. Допомагайте, бо це рятує у такі години. Стишуйтесь, як треба відновити чи зберегти ресурси.

Але намагайтеся тримати в голові та серці периметр всієї країни. Дякую.

Ілюстрація: Romana Romanyshyn / Andriy Lesiv / Agrafka

Фото: з особистого архіву Лариси Денисенко

#ВсеБудеУкраїна!

Читайте також: Підтримати Україну через міжнародний фонд «Червоний крест»

Статті на тему