UA
RU

Діти з гарячих точок отримають лікування психологічних травм під патронатом першої леді України

Редагувати переклад
В Україні розпочала роботу ГО Gen.Ukrainian, діяльність якої – лікування дитячих психологічних травм, спричинених війною росії в Україні, та мінімізація їх наслідків для майбутніх поколінь. Реабілітація дітей з гарячих точок здійснюється в оздоровчо-освітньому таборі Gen.Camp в Іспанії безкоштовно, також надається онлайн допомога дітям та їх батькам та опікунам.  

Діти з гарячих точок отримають лікування психологічних травм під патронатом першої леді України-Фото 1

На меті організації — допомогти дітям подолати травми війни та їх гострі прояви, навчити жити у новій реальності та дорослішати здоровими та сильними українцями. Крім того, організація проводити просвітницьку роботу для батьків та опікунів – психотерапевти розповідають та навчають як розпізнати у поведінці дитини ознаки психологічних розладів, що з цим робити, як допомогти дитині та собі.

Gen.Camp — це оздоровчо-освітній табір для психологічної реабілітації дітей, розташований на мальовничому сході Іспанії. Тут психотерапевти України та Ізраїлю, що спеціалізуються на дитячій психотравмі, допомагають у стабілізації психоемоційного стану наймолодших українців.

«За місяці російського вторгнення наші діти зіткнулися з моторошними промовами. Втрата когось із батьків, поранення, перебування у тимчасовій окупації, необхідність ховатися від обстрілів – це неймовірні випробування для будь-якого дорослого, а про дитину годі й казати. Але хоч би якими страшними були ці випробування, маємо зробити все, щоб війна не відібрала у дітей дитинство. Щоб пережиті травматичні події не стали обтяженням, який заважає нормально зростати, розвиватися, йти до своїх мрій. Щоб ті, через що вони пройшли, потім перетворилося на їхню силу», – зазначила Олена Зеленська.

Комплексна програма реабілітації дітей включає групову та індивідуальну (за кожним дитиною закріплений окремий спеціаліст та створюється психологічний профіль) терапію, а також педагогічну програму. 

Діти з гарячих точок отримають лікування психологічних травм під патронатом першої леді України-Фото 2

У таборі діти проходять когнітивно-поведінкову терапію, арт-терапію, анімалотерапію та терапію апаратом Tomatis за індивідуальними програмами. 

У першому таборі, що триває 30 днів з 25 серпня – по 25 вересня 2022 року беруть участь 30 дітей віком від 6 до 12 років. 

Учасники Gen.Camp – діти з гарячих точок України, які стали свідками вбивств, втратили обох або одного з батьків, пережили жахіття окупації, вижили під ракетними обстрілами та потребують якнайшвидшої психологічної допомоги. 

“Після повномасштабного вторгнення росії в Україну я відчула необхідність допомагати. Зрозуміла, що якщо не можу боротися за кордони нашої країни на фронті, то боротимуся за особисті кордони українських дітей. Так з'явився проект Gen.Ukrainian та табір Gen.Camp, який реалізується під патронатом Першої леді”, – говорити ініціатор та організатор Gen.Ukrainian Оксана Лебедєва. 

Команда психотерапевтів, педагогів та тьюторів працює за державними протоколами МОЗ, та розробляє авторські програми лікування дитячої психотравми – з огляду на актуальні травмуючі події в Україні.  

Надважливим внеском Gen.Ukrainian стане розробка авторських програм лікування та актуалізованих протоколів, які організація передасть МОЗ України для подальшого лікування дітей у всій Україні.

Діти з гарячих точок отримають лікування психологічних травм під патронатом першої леді України-Фото 3

Щоб отримати допомогу, необхідно заповнити анкету на сайті Gen.Ukrainian та пройти аудіо- або відео-співбесіду з кураторами проекту для уточнення даних. 

Допомога дітям здійснюється безкоштовно за кошти приватних українських меценатів.

Проект реалізується за підтримки Міністерства соціальної політики, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства інфраструктури, Національної соціальної сервісної служби, Радниці – уповноваженої Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Герасимчук Дар'ї, Генерального консульства України в Барселоні, МВ «Безбар'єрність».

Діти з гарячих точок отримають лікування психологічних травм під патронатом першої леді України-Фото 4

Діти з гарячих точок отримають лікування психологічних травм під патронатом першої леді України-Фото 5

Статті на тему