UA
RU

Світ пов’яже жовту стрічку на знак підтримки українців на тимчасово окупованих територіях

Редагувати переклад
21 листопада, у День гідності й свободи
, українців та весь демократичний світ закликають пов'язати жовту стрічку, викласти у соцмережі фото з нею та хештегом
 #ЖовтаСтрічка, щоб підтримати опір на окупованих територіях.

Світ пов'яже жовту стрічку на знак підтримки українців на тимчасово окупованих територіях-Фото 1

Рух громадянського спротиву «Жовта стрічка» виник навесні 2022 року в Херсоні майже одразу після того, як його захопили російські війська, і швидко поширився на інші окуповані території — від Бердянська до Енергодара, від Луганська до Нової Каховки, від Криму до Донеччини.

Попри постійну загрозу життю, викрадення й тортури активісти продовжували підпільний протест. На вулицях міст з’являлися проукраїнські плакати та графіті, а на парканах, деревах і навіть будівлях окупаційних адміністрацій — пов’язана жовта стрічка як символ опору російській окупації. Активісти не тільки чинили інформаційний спротив, але й зірвали одну зі спроб провести псевдореферендум у Херсонській області навесні 2022 року. У «Жовтої стрічки» на Херсонщині щасливий фінал — 11 листопада українська армія звільнила Херсон та всю правобережну Херсонщину. Проте близько 20% території України залишається окупованою. Там продовжують чинити спротив сміливі українці.

Світ пов'яже жовту стрічку на знак підтримки українців на тимчасово окупованих територіях-Фото 2

На знак підтримки й вдячності до всіх, хто не зламався під російським тиском, у День гідності та свободи спільнота «Жовта стрічка» пропонує всьому світу долучитися до флешмобу.   

«Жовта стрічка» почалась із півтисячного мітингу в Херсоні наприкінці квітня та акцій протесту в Бердянську, Енергодарі, Новій Каховці та інших містах на 9 травня, метою яких було зірвати плани щодо зйомки пропагандистських сюжетів про “асвабажденіє”.  Ми провели ще кілька публічних протестних акцій і зрозуміли, що маємо переходити у підпілля. Зараз у складі руху тисячі активістів у десятках міст Запорізької, Херсонської, Донецької, Луганської областей та Криму, і їхня кількість лише зростає. Ми закликаємо весь світ підтримати мужніх людей, які висловлюють непокору окупації. 21 листопада пов’яжіть на одяг чи розмістіть у себе на дверях, балконі, паркані, в офісі жовту стрічку на знак того, що вболіваєте за українців на тимчасово окупованих територіях та підтримуєте їхнє прагнення свободи», — розповідає один із координаторів руху спротиву.  

Подробиці про флешмоб та спротив на тимчасово окупованих територіях можна дізнатися на сайті ініціативи . Флешмоб «Жовта стрічка» створено комунікаційною агенцією Gres Todorchuk та рухом громадянського спротиву «Жовта стрічка» в рамках проєкту підтримки українців на тимчасово окупованих територіях #НазавждиУкраїна.

Читайте також: “ЧОМУ ВОНИ КРАДУТЬ?”: В УКРАЇНІ ВИЙШОВ ПОДКАСТ ПРО КУЛЬТУРНІ ЗЛОЧИНИ РОСІЯН  

Статті на тему