UA
RU

Small Talk: Ольга Пилипенко про збереження старого та будівництво нового під час війни

Редагувати переклад
Усе частіше в інформаційному просторі звучатиме питання про українську відбудову та збереження української спадщини. Ми поспілкувались із Ольгою Пилипенко, СЕО живого простору міської українську культури “Кудрявка” про збереження старого та будівництво нового під час війни.

Small Talk: Ольга Пилипенко про збереження старого та будівництво нового під час війни-Фото 1

Під час війни люди почали дедалі більше говорити про збереження української спадщини. Любов до історії відчутна в одязі, культурі. Проект “Кудрявка” – ще один приклад збереження культури, відновлення без втручання. Чи стало більше уваги до проєкту з початку війни?

Так, фактор війни вплинув на цікавість людей до проєкту. Адже зараз «вирує» все, що стосується української культури. Кудрявка – це проєкт соціальної відповідальності компанії, який передбачав значні інвестиції, збереження історичної архітектурної спадщини. Разом з цим, ми прагнули додати місцю нових сенсів – створити культурний осередок, якого в Україні ще не було.

На жаль, найближчий рік ми не зможемо повноцінно реалізувати архітектурний проєкт через нестачу фінансування. Проте, ми продовжуємо підтримувати культурні заходи та культурний кластер. Ми хочемо зберегти ту спільноту творчих людей, яка вже існує в рамках Кудрявки, та заохотити однодумців доєднуватися до проєкту.

Що ви плануєте залишити в будинках із минулого, а що додасте із сучасного? 

Будівля заводу – це пам’ятка архітектури. Саме тому ми забов’язані повністю відновити та реставрувати її в тому вигляді, в якому вона колись була. Тож, ми максимально делікатно підійдемо до кожної деталі: колони, цегли тощо. Задача звучить просто – відновити вигляд, який будівля мала на початку 20 століття. Але за цим стоїть величезна робота архітекторів і реставраторів.

Найближчим часом ми почнемо проводити дослідження, якою “Кудрявка” була з самого початку, це сотні, якщо не тисячі деталей. У кращих прикладах європейської реставрації буде показана справжність матеріалу, що залишився – нехай він буде пошарпаним, але чистим та виполіруваним.  

Проте, загальна територія девелопменту – майже 2 гектари. Там є частина об’єкта, яка не є історичною забудовою. Можливо, там з’являться невисокі будинки в сучасному європейському стилі, в яких облаштуються апартаменти чи офіси.

Small Talk: Ольга Пилипенко про збереження старого та будівництво нового під час війни-Фото 2

Чи змінилися темпи і фокус роботи над проєктом із початком повномасштабної війни?

Так, змінились. Фінансування на той амбітний проєкт, який ми планували, наразі немає. Проте ми маємо велику увагу до України та українського спадщини зі сторони світових архітектурних студій. Багато з них мають амбіції зробити щось визначне в Україні, і ми будемо раді знайти серед них однодумців.

Ви проводите мітапи біля простору про українську культуру, музику, книги. Можете затізерити, що готуєте найближчим часом? 

Наш найближчий проєкт буде про великий культурний спадок, він присвячений українському Різдву. В суспільстві вже кілька років точиться широка дискусія про повернення до наших традицій, наприклад, святого Миколая замість радянського Діда Мороза. Наші різдвяні традиції — це те, що об’єднує всіх українців, і що дає радість та надію в найважчі часи.

Оскільки резиденти Кудрявки – це здебільшого творча спільнота, ми намагаємося обирати різні теми для подій. Найближчим часом поговоримо про кіно та українську гастрокультуру, а також плануємо влаштувати виставку про 2022 рік для України в фотографіях.

Україна регулярно перебуває під обстрілами і є постійні ризики руйнувань, зокрема і історичних будівель. Чи думаєте ви про це і чи будуєте плани в команді на випадок надзвичайних ситуацій?

На жаль, фізично ми ніяк не можемо захистити будівлю – тому сподіваємось на краще. 

Кудрявка пережила Першу та Другу світову війни, революції. До речі, під час Першої світової війни в Кудрявці розташовувався сиротинець для дітей військових, а під час Другої, приміщення використовували для розливу запальної суміші в пляшки. Найбільшого руйнування будівлі завдали не воєнні події, а бізнес 2000-х. Саме в нульових це місце остаточно занепало, горіло та втратило значну частину даху. Якби ми не взяли на себе відповідальність за збереження цієї історичної місцини, можливо через кілька років Кудрявку чекало б знесення через аварійний стан.

Small Talk: Ольга Пилипенко про збереження старого та будівництво нового під час війни-Фото 3

Читайте також: ЧОЛОВІК ГОВОРИТЬ: АКТОР ТЕАТРУ ТА КІНО В’ЯЧЕСЛАВ ДОВЖЕНКО  

Статті на тему