На Масляну готуємо млинці із чудово смачними начинками.
Якщо ви ще не встигли приготувати млинці та поласувати ними разом зі своїми близькими, редакція Marie Claire підготувала вам варіанти найсмачніших і нестандартних начинок.
Млинці з копченим лососем та вершковим сиром
На 4 ПОРЦІЇ:
для млинців: 1 яйце, щіпка солі, 100 г борошна, 2 ст. молока, 2 ст. шніт-цибулі;
для начинки: 250 г вершкового сиру, сік 1 лимона, 2 ст. шніт-цибулі, 1 ч.л. хрону, мелений перець, 200 г копченого лосося.
Замісити тісто з яйця, солі, борошна та молока і відставити його на 10 хвилин.
Тим часом, змішати сир із соком лимона, шніт-цибулею і хроном до утворення однорідної маси, поперчити.
Додати шніт-цибулю в тісто, ретельно перемішавши. Смажити тонкі млинці на добре розігрітій сковорідці на вершковому маслі.
Викласти млинці на тарілки, змастити їх сирною заправкою, зверху викласти нарізаний на тонкі скибочки копчений лосось. Сир, що залишився, перекласти в окрему піалу, посипати шнитт-луком і подати разом з млинцями.
Млинці з м’ясним фаршем, буряком та фетою
НА 4 ПОРЦІЇ:
для млинців: 200 г борошна, 2 яйця, 400 мл молока, сіль, 3-4 ст. вершкового масла;
для начинки: 350 г вареного або печеного буряка, 150 г фети, 1 жменю листя петрушки, 4 шт. цибулі-шалоту, 2 ст.л. олії, 350 г змішаного фаршу, 1 ст.л. томатної пасти, 80-100 мл сухого білого вина, сіль, мелений перець, мускатний горіх, 1 кухоль, 1 ч.л. лимонної цедри, 3 ст. вершків, 1 ч.л. крохмалю, вершкове масло для змащування форми.
Змішати борошно, яйця, молоко та сіль. Відставити тісто на 20 хвилин|мінути|.
Дрібно нарізати буряк, нарізати на шматочки фету, порубати листя петрушки. Цибулю-шалот нарізати на часточки.
Розігріти у сковорідці 1 ст.л. олії і обсмажити цибулю на маленькому вогні до золотистого кольору. Вийняти цибулю, долити в сковороду олії та обсмажити фарш. Додати томатну пасту та біле вино, посолити, поперчити, посипати мускатним горіхом, куміном та лимонною цедрою. Залишити фарш на середньому вогні на 10 хвилин. Вершки змішати з крохмалем та влити їх у фарш. Дати їм скипіти, зняти сковороду з вогню та залишити остигати.
В іншій сковороді розтопити олію та посмажити млинці. На готові млинці викласти 2-3 ст. фаршу, трохи буряків, фети, цибулі-шалоту, петрушки. Загорнути їх і викласти в змащену|змазати| маслом|мастилом| форму для випічки.
Начинку, що залишилася, розподілити зверху. Запікати 15 хвилин|мінути| при температурі 200 С.
Млинці з горгонзолою, грушею, радиккіо та волоським горіхом
НА 4 ПОРЦІЇ:
для млинців: 2 яйця, щіпка солі, 120 г муки|борошна|, 2 ст.л. розм’якшеного вершкового масла|мастила|, 200 мл молока;
для начинки: 1 велика груша, радиккіо, 50 г чистих волоських горіхів, 2 ст.л. вершкового масла|мастила|, 1 ст.л. рідкого меду, сік 1 лимона, 150 г горгонсоли, мелений перець.
Яйця, сіль, борошно, вершкове масло|мастило| і молоко замісити в тісто і відставити його на 10 хвилин|мінути|.
Грушу помити, розрізати навпіл, видалити серцевину і нарізати на часточки. Помити радиккіо, висушити його паперовим рушником і відокремити невелике листя.
Порубати ножем волоські горіхи. Грушу, радиккіо та горіхи злегка підсмажити на сковорідці на вершковому маслі. Полити медом та соком лимона. Зняти з вогню та залишити остигати.
Підсмажити млинці на вершковому маслі, викласти на тарілки, зверху рівномірно розподілити начинку і горгонзолу. Поперчити та подавати на стіл.
Млинці з яблуками та карамельним соусом
НА 4 ПОРЦІЇ:
для млинців: 1 яйце, 400 мл молока, 200 г борошна, 2 ст. розм’якшеного вершкового масла|мастила|, 2 ст.л. цукру;
для соусу: 120 г цукру, 200 мл вершків, 40 г вершкового масла|мастила|;
для яблук: 2 яблука, 2 ст. вершкового масла|мастила|, 2 ст.л. цукру, 4 мл кальвадосу.
Замісити тісто з яйця, молока, борошна, олії та цукру і відставити його на 10 хвилин.
Приготувати соус, карамелізувавши цукор з 3-4 столовими ложками води у сотейнику. Зняти сотейник з вогню та акуратно втрутити вершки, потім знову поставити його на плиту, довівши соус до густої консистенції. Додати вершкове масло|мастило|, перелити в миску і залишити остигати.
Помити яблука, розділити із 4 частин і видалити серцевину, порізати четвертинки на тонкі часточки. Розтопити вершкове масло|мастило| з|із| цукром на сковорідці, обсмажити на ньому яблука до утворення рум’яної скоринки. Полити їх кальвадосом і томити на середньому вогні 4-5 хвилин.
Змастити вершковим маслом сковорідку та спекти 8 тонких млинців. Загорнути в млинці яблука, виклавши по 2 штуки на тарілку. Зверху посипати цукром та полити соусом.
Кавові млинці з апельсинами
НА 4 ПОРЦІЇ:
для млинців: 2 ч. л. розчинної кави, 400 мл молока, 1 яйце, 200 г борошна, 2 ст. розм’якшеного вершкового масла|мастила|, 1 ст.л. цукру;
для начинки: 2 апельсини, 2 ст.л. мигдальної стружки, цукрова пудра.
Каву змішати з молоком, додати до них яйце, борошно, олію та цукор. Відставити тісто на 10 хвилин|мінути|.
Для приготування крему довести до кипіння молоко з вершками та ваніллю, зняти каструлю з вогню. У мисці збити жовтки з крохмалем та цукром до стану кремоподібної маси. Влити туди молоко з вершками, потім повернути крем у каструлю і, постійно помішуючи, довести до консистенції густого соусу на слабкому вогні. Вийняти ванільну паличку.
Змастити добре розігріту сковорідку вершковим маслом і підсмажити 8 тонких млинців. Розігріти духовку до 200 С. Змастити олією 4 маленькі форми для запікання.
Очистити апельсини та нарізати їх на круглі часточки. У кожну форму викласти по 2 млинці, заповнити їх ванільним кремом, викласти зверху часточки апельсина. Краї млинців загорнути, змастити вершковим маслом і посипати мигдальною стружкою.
Поставити в духовку на 10 хвилин|мінути| до утворення золотистої скоринки. Перед подачею на стіл готові млинці посипати цукровою пудрою.