UA
RU

Правильний вибір: яка оливкова олія має бути на вашій кухні?

Редагувати переклад
Оливкова олія оливковій олії різниця.

Правильний вибір: яка оливкова олія має бути на вашій кухні?

Складно уявити собі страву, яка не потребує оливкової олії: грецький салат, паста, рататуй, полента та піца втратять тонкий відтінок смаку та аромату без цього диво-інгредієнта. Але є в цій кулінарній історії один нюанс – це вибір оливкової олії. Одне здатне перетворити найбанальнішу страву на витвір мистецтва, а інше — зіпсувати ваші старання, а ще нашкодити здоров'ю. 

Marie Claire вирішили звернутися до Центру експертиз «Тест», щоб дізнатися, яке оливкове масло має бути на вашій кухні, а яке краще обходити десятою дорогою. 

Перед тим, як ви ознайомитеся з результатами незалежного дослідження, зупинимося на важливому моменті: в Україні оливкова олія діє стандарт ДСТУ 5065:2008, а ось за кордоном використовується інший стандарт — CODEX-STAN 33-1981. Експерти Тест орієнтувалися на міжнародні вимоги до продукту. І другий момент: із п'яти представлених зразків оливкової олії – три були куплені на ринку. Їхня ціна в 3-4 рази нижча, ніж на товари цієї групи в магазині. Вже на цьому етапі помітно великий мінус: на упаковках немає жодної інформації українською мовою, а це — порушення законодавства. Не відповідало стандартам і маркування олії «Еллада». Дата виготовлення нанесена чорною фарбою на пляшці з темного скла, що унеможливлює ознайомлення з такою важливою для споживача інформацією. 

[mc_gallery id=131880]

Перед вами таблиця з результатами Центру експертиз «Тест»:

Правильний вибір: яка оливкова олія має бути на вашій кухні?

Шкала оцінок: 

Правильний вибір: яка оливкова олія має бути на вашій кухні?

Деякі важливі уточнення:

  • Оливкова олія першого віджиму найвищої якості Оливкова олія екстра-олова – олія першого віджиму з кислотністю трохи більше 0,8г на 100г у перерахунку на олеїнову кислоту, інші показники якого відповідають встановленим цієї категорії.

  • Оливкова олія Оливкова олія - олія, отримана тільки з плоду оливи (Олія європейська L.), крім масел, отриманих з використанням розчинників та процесів переетерифікації, або шляхом змішування з будь-якими іншими видами масел.

  • Оливкові олії першого пресування Оливкова олія первіснаs – масла, отримані з плоду оливи під впливом механічних або інших фізичних впливів, зокрема температурних, які не ведуть до зміни масла та які не були піддані іншим впливам, крім відмивання водою, декантування, фільтрування та центрифугування.

При уважному вивченні таблиці напрошується лише один висновок: оливкова олія, куплена на ринку за 100 гривень, не витримує жодної критики. У них підозріло низькі дані щодо кислотності, а перевірка по жирнокислотному складу (ідентифікація олії) показала, що це – не оливкова олія. А ось «магазинні» олії відповідають усім вимогам стандарту CODEX-STAN 33-1981. Про високу якість цієї трійці говорять також дані органолептики (смак, запах, консистенція). Запам'ятайте: у правильної оливкової олії свіжий, трав'янистий аромат і обов'язково – гіркуватість.

Тепер, при покупці оливкової олії, ви будете впевнені, що купуєте не тільки смачний, але і якісний продукт. 

Статті на тему