UA
RU

Нагодувати будь-якою ціною: три невигадані історії жінок-волонтерок, що печуть хліб для українців

Редагувати переклад

Ці жінки ні на секунду не переставали пекти хліб, навіть коли з інгредієнтів залишались тільки борошно та вода.

З покон-віків хліб в українській культурі займає найважливіше місце. Його вважали символом життя і завжди з великою шаною ставились до ароматної та пишної паляниці. Йшли роки, змінювалися покоління і, можливо, не у всіх можна було знайти в домі хлібину. Та війна все змінила і хліб знову став тим життєдайним джерелом, яке врятувало не одного українця.

Редакція Marie Claire Ukraine разом із брендом Rene Furterer поспілкувались з трьома жінками-пекарками, які з початку війни виготовляли хліб, роздавали його людям на деокупованих територіях та ні на секунду не припиняли свою місію, роблячи тісто майже з нічого.

Нагодувати будь-якою ціною: три невигадані історії жінок-волонтерок, що печуть хліб для українців-Фото 1

Любов Дубова, власниця пекарні, випікає хліб «Перемога»

 

Історія нашої сімейної пекарні почалася не так давно. В кінці 2020 року ми почали займатися відкриттям нашої пекарні Craft Bakery By Dubova і на перший день весни 2021 року приурочили офіційне відкриття. Ми не на хвилину не переставили пекти, навіть коли прийшла війна, тому що знали, що хліб — то святе і його зараз потребує надзвичайна кількість людей. Нами було прийняте рішення випікати його в більших масштабах і віддавати просто так українцям, які дуже цього потребують. Тому ми створили не просто хлібину, ми хотіли подарувати кожному українцю, що переживає жахи війни, надію на світле майбутнє, тому на буханках пишемо слово «Перемога». Волонтери доставляють наш хліб, ризикуючи життям до деокупованої Київщини, Чернігівщини, Харківщина та на Схід України.

Я навіть почала збирати історії про наш хліб, щоб в майбутньому написати книгу про “Перемогу”. Ось одна із найяскравіших, що мені переказали: наші хлопці на передовій були під постійними обстрілами, стояли десь за селом в полі. Дуже втомилися, нерви на межі і чують раптом поблизу шурхіт. Придивившись, зрозуміли що це бабуся: вона принесла хлопцям свіжого хлібу, нашу “Перемогу”, яку їй привезли волонтери і кухоль молока. “Ріднесенькі мої , хлопчики, ви тільки погляньте на хліб, на ньому написано важливе слово «Перемога». Вчора привезли волонтери , під обстрілами доправили нам його. А молоко від моєї корівки . Я хліб не стала їсти, вам принесла,” – промовила тихо жінка. Саме в той день, українські військові просунулись вперед і відтіснили ворога подалі.

Нагодувати будь-якою ціною: три невигадані історії жінок-волонтерок, що печуть хліб для українців-Фото 2

Я вдячна Богу, що наша пекарня працює цілодобово і випікає безкоштовно хліб для нужденних . Хліб під час війни має дуже високу ціну. Наша пекарня знаходиться в підвальному приміщенні і розрахована на невелику кількість випікання буханок. Враховуючи потребу у хлібі під час війни, ми працюємо цілодобово і випікаємо понад 1000 хлібин за добу, та є дні коли ми перевищували ліміт – 1700 паляничок – і наша вентиляція часом не справляється з таким навантаженням, не кажучи вже про шкіру та волосся.

Найбільше від високих температур страждає волосся, а саме його структура. Воно втрачає свою дорогоцінну вологу, яка необхідна для еластичності та міцності волосини. Через це може виникнути ламкість, сухість або деформація локонів. Щоб уникнути цього бренд Rene Furterer створив спеціальний б’юті бокс, до якого входять всі необхідні засоби для догляду за волосся. Для локонів, що постійно піддаються впливу високих температур, радимо використовувати живильний шампунь Rene Furterer Karite Nutri, що збагачений маслом Ши. Цей компонент проникає вглиб волосини, зволожуючи її. Також варто зауважити, що комплекс Cimentrio, що входить до складу, захищає волосся та шкіру від зовнішніх подразників, тому висока температура та підвищена вологість більше не нашкодять вашим локонам.

Нагодувати будь-якою ціною: три невигадані історії жінок-волонтерок, що печуть хліб для українців-Фото 3

Маріанна Оконська, випікала хліб майже з нічого

Випічкою різноманітних смаколиків і вегетаріанських тортів я займаюся більше 12 років. Оскільки, я дуже люблю працювати з тістом, багато експериментувала з домашніми заквасками для хлібу, хотілося спекти щось, на кшталт, домашнього, ароматного хлібу з печі саме за старовинними рецептами. Але масово виготовляти його я ніколи не планувала, та все змінилось, коли прийшла війна. В нашому маленькому населеному пункті на Київщині були зачинені всі 3 магазинчики. Продуктів не підвозили і хліба ніде не було. Досі без щему в серці не можу згадувати всі ті подіі, адже дефіцит був не тільки на хліб – у великих супермаркетах пропали всі дріжджі.

Тоді маленькою громадою нашого району вирішили спробувати пекти своїми силами, адже багато літніх людей і сімей з дітьми, яким це було вкрай необхідно. Мені люди приносили борошно, залишки дріжджів та олію, а я пекла невеликі батони і віддавала людям та хлопцям на блокпостах.

Оскільки я живу на першому поверсі, тому готовий хліб віддавала через вікно, та це було настільки емоційно важко. Приходили літні люди і питали чи залишилася ще половинка хлібу, а натомість несли останні свої збереження – 300 грамів борошна. Я ніколи не могла такого уявити, це здавалося не моя реальність, а розповіді бабусі про голод і війну. Тому пекла кілька днів без зупинки, одна на кухні, а старший син розносив свіжі буханки пенсіонерам, які не могли ходити. Навіть в повітряну тривогу процеси не припинялися, бо це ж хліб, для нього сирени не існують.Потім трошки налагодилось постачання в магазинах і стало трохи легше, але, все одно, люди приходили і приносили мені продукти.

Нагодувати будь-якою ціною: три невигадані історії жінок-волонтерок, що печуть хліб для українців-Фото 4

З подивом згадую, як за просту буханку хліба мені приносили щось по «бартеру»: виявляється наші люди не можуть просто так взяти щось безкоштовно і от лежить у мене на столі величезний ящик зефіру, ананас і пляшка якогось лікеру. І тут розумієш, що ціна хлібу величезна.

З початком війни, постійний стрес, безперервне випікання хлібу і тривога за долю України далися взнаки – моє волосся стало зовсім сивим. На повноцінний догляд часу зовсім не вистачає, тому я знайшла оптимальний для себе варіант – коротка стрижка.

Волосся страждає від різних факторів, в тому числі від стресу. Як наслідок, ми отримуємо випадіння , ламкість на передчасну сивину. Щоб допомогти своїм локонам виглядати здоровими, навіть в такі нелегкі часи, Rene Furterer пропонує в своєму б’юті-боксі відразу декілька засобів, що допоможуть підтримати природній стан волосся, навіть в кризові моменти. Енергетичний шампунь Rene Furterer Forticea забезпечить локони всіма необхідними поживними речовинами та попередить їх випадіння. Секрет в натуральних ефірних оліях, які проникають вглиб шкіри та зміцнюють волосся від коріння до кінчиків. А маска-філер Rene Furterer Tonucia збільшить товщину та об’єм волосини, зробить її еластичнішою та гладшою.

Нагодувати будь-якою ціною: три невигадані історії жінок-волонтерок, що печуть хліб для українців-Фото 5

Інна Солнцева, власниця кондитерської студії, від ярусних тортів до душного хліба

До війни я займалася випіканням виключно тортів, з хлібом взагалі не була пов‘язана. Ми робили величезні торти, шоу-торти, презентували їх за кордоном. Та з приходом війни я мусила змінити вектор і цьому сприяла одна ситуація. 27 лютого я поїхала зранку до супермаркету і мою увагу привернули дві бабусі, які не могли поділити між собою останню буханку хлібу. Після цього я зрозуміла, що маю випікати хліб, тим паче, що є все необхідне обладнання.

Я зібрала небайдужих людей, що на волонтерських основах погодились мені допомагати. Я витратила свої останні збереження на закупку необхідних продуктів. Мені довелося простояти 4 години в черзі, щоб зайти в магазин і купити інгредієнти для майбутнього хлібу. В мене жодного разу не було думки залишити це все, я точно знала, що все роблю правильно. Коли Буча і Гостомель були окуповані, ми передавали туди кожного дня по 1000 буханок хлібу. До настання Великодня наша команда вирішила напекли 6000 пасок. Волонтери по дві зміни, та нам, все ж таки, вдалося виконати план.

Нагодувати будь-якою ціною: три невигадані історії жінок-волонтерок, що печуть хліб для українців-Фото 6

Ми розвозили свіжу випічку по селам, роздавали людям, що жили в метро і хлопцям на передову, аби хоч трохи їх потішити. Я пам’ятаю, як поїхала з волонтерами до Бучі, в перші дні, коли її звільнили, аби власноруч пороздавати людям наш хліб. Відразу скажу, що після цього візиту, я не могла прийти до тями декілька днів, настільки це було емоційно складно: розбомблені будинки, спалені машини та бабусі, які хватали наш хліб і з‘їдали його на місці, настільки вони були голодними. Цей епізод я запам’ятаю назавжди.

З таким активним графіком, взагалі забували про себе, на меті стояло нагодувати людей будь-якою ціною. Та варто зазначити, що в нашому офісі було дуже спекотно, ми працювали по дві зміни в таких умовах, волосся постійно зібране в тугий пучок і через це воно почало випадати та ламатися. Мій перукар порадила мені ходити з розпущеним волоссям, але, самі розумієте, такої можливості в мене поки немає.

Нагодувати будь-якою ціною: три невигадані історії жінок-волонтерок, що печуть хліб для українців-Фото 7

 

Бренд Rene Furterer турбується про волосся свого кожного клієнта, тому було прийняте рішення створити спеціальний бьюті-бокс, до якого увійшло сім доглядових засобів на натуральній основі, а саме:

  • живильний шампунь Karite Nutri, що дбайливо очищує волосся, живить його та робить блискучим;
  • енергетичний шампунь Forticea попередить випадіння волосся, зарядить його енергією та укріпить локони від коренів до кінчиків;
  • шампунь проти випадіння волосся Triphasic чудово стимулює ріст волосся завдяки натуральним оліям у складі, а також робить локони блискучими, м’якими та легкими;
  • маска гіалуроновий філер волосся Tonucia наповнить силою ослаблене волосся, позбавить його від ламкості та зробить більш еластичним;
  • безсульфатний шампунь для дуже пошкоденого волосся Absolue Keratine дарує природну красу вашому волоссю, стає м’яким, еластичним та блискучим;
  • крем для дуже пошкодженого волосся без змивання Absolue Keratine стане чудовим доповненням до шампуню. Він допоможе відновити дуже пошкоджене волосся ,надати йому щильності, блиску до самих кінчиків;
  • маска для дуже пошкодженого волосся Absolue Keratine допомагає інтенсивно відновити пошкоджене та тьмяне волосся. Вже після першого використання воно стане шовковистим, гладеньким та блискучим;
  • гребінець для волосся

Ще одним величезним бонусом є те, що компанія Rene Furterer дотримується етичних поглядів у формуванні свого бренду: вони не тестують продукцію на тваринах, 99% їхніх формул не містять силікону, піднімають економіку бідних регіонів, завдяки закупці там сировини, а також підтримують локальних фермерів та забезпечують гідні умови праці своїм співробітникам.

В знак подяки, бренд Rene Furterer презентував трьом жінкам-пекаркам свої б’юті-бокси, щоб в них була можливість піклуватися не тільки про інших, а й про себе кохану.

Статті на тему