Якщо ви надзвичайно полюбляєте шоколад та турбуєтеся про стан вашого здоров’я, то, мабуть, неодноразово задумувалися над тим, які ж складові натурального та корисного шоколаду.
Головна проблема у вирішенні цього питання полягає в тому, що існує безліч виробників, різних компонентів та цінової політики.
Той, хто свідомо підходить до свого вибору, бажає захистити себе від неякісного шоколаду та недаремно використати свій час та кошти, піклуючись про себе, перш за все, досконало розбереться у цьому, здавалося б, складному питанні.
Дана стаття допоможе вам зрозуміти, які характеристики справжнього та якісного шоколаду та на що першочергово варто звертати увагу при виборі, щоб ви отримали приємне задоволення після покупки, насолодилися неповторним смаком та зберегли своє здоров’я.
Існує чотири характеристики якісного шоколаду: склад, домішки, зовнішній вигляд, термін зберігання.
Невід’ємними складовими справжнього шоколаду є: какао-масло, какао терте, цукор та лецитин. Всі ці компоненти входять до натурального складу шоколаду та мають бути вказані на упаковці.
Надзвичайно важливу роль у даному продукті відіграє какао-масло. І чим більша його кількість в шоколаді, тим він корисніший. Цей інгредієнт є сильним природним антиоксидантом, який знижує кількість холестерину в крові та допомагає покращити настрій.
Какао терте додає шоколаду гіркого смаку та є джерелом магнію, вітаміну B2, заліза, цинку, марганцю, калію, фосфору.
Читайте також: 5 ПРИЧИН, ПОЧЕМУ ШОКОЛАД ПОЛЕЗЕН ДЛЯ ЗДОРОВЬЯ
Також, до складу справжнього шоколаду повинен входити лецитин, який використовується для кращого змішування основних складових та значно покращує процес роботи з даним продуктом.
Невелика кількість цукру та ванілі входить до стандартів якісного шоколаду та, при наявності, вказується на упаковці.
Завжди звертайте увагу на порядок компонентів в складі. Спочатку пишуть інгредієнти, яких в продукті найбільше.
Досить часто, недобросовісні виробники для того, щоб здешевити свій продукт, замінюють натуральне масло какао, маслами рослинного походження, наприклад, пальмовим чи кокосовим, які здатні руйнувати кровоносні судини людини. Або ж додають какао-порошок, який є, по суті, відходом переробки какао-бобів, оскільки, – це кінцевий продукт після віджимання какао-масла.
Іноді, недосипають в шоколад і какао, використовуючи замість нього сою. І, звичайно, в даному випадку, цей продукт позбавляється відповідної якості, користі та смаку.
Поверхня шоколадної плитки повинна блищати, не маючи характерних розводів, плям від дотиків та різного роду утворень.
При розломі, ви почуєте характерний звук. Якщо шоколад не хрумтить, то це означає, що при виробництві був порушений температурний режим. А “посивіння” сигналізує про неналежні терміни зберігання.
Справжній шоколад повинен приємно танути в роті, а не прилипати до зубів, залишаючи враження, що ви наїлися пластиліну.
Читайте також: РЕЦЕПТ ТИРАМИСУ С ШОКОЛАДНЫМ МУССОМ
Термін зберігання шоколаду залежить від: якості какао-масла, його складу та умов зберігання. Відповідно, чорний шоколад має найдовший термін придатності – до 1-го року, молочний – до 10-ти місяців, білий – до 1-го місяця при температурі від 12 до 20°C і відносній вологості повітря не більше 75%.
Для того, щоб шоколад зберіг свій вигляд, представлений виробником, та був максимально корисним, окрім заявлених вище складових, необхідно: тримати його в упаковці та якомога подалі від спецій, а також уникати значних перепадів температур при його зберіганні.
Таким чином, якщо ви бажаєте вживати лише якісний шоколад та приділяєте достатньо уваги своєму вибору, а, зокрема, і вашому здоров’ю, то обов’язково дивіться на його склад (какао-масло, какао терте, цукор, лецитин) та зовнішній вигляд, враховуйте виробника та вашу довіру до нього, не забувайте про терміни зберігання та цінуйте свій час та кошти.
І, пам’ятайте, якісний шоколад не може коштувати дешево, якщо він містить лише натуральні компоненти.
Турбуйтеся про себе, обирайте лише той варіант, в якому ви впевнені і нехай шоколад приносить вам лише приємні відчуття та емоції, надихає вас творити дива!
Автор: Марина Січкар