Ніщо так сильно не спантеличує, як баклажани.
Їх на ринках так багато, що здається, ось-ось тріснуть прилавки. Дивишся на їх темно-синю, шкірку, що красиво переливається, ідеальну форму і хочеш купити. А потім зупиняєшся у своїх намірах. Бо не знаєш, що готувати. У рагу знову нарізати – не варіант. А куди ще кидати цей овоч – невідомо. Але не переживайте сильно. Після цих трьох рецептів ви сміливо купуватимете баклажани.
Почнемо із класики. Баклажани на грилі. Що може бути простішим? Звичний смак, який завдяки соусу із йогурту з м’ятою стає особливим.
Інгредієнти:
Баклажани – 400 г
Йогурт (натуральний) – 100 г
Петрушка (листя) – 20 г
Зубчик часнику – 1шт.
М’ята (листя) – 10 г
Оливкова олія – 1 ст. л.
Сіль і перець – за смаком
Читайте також: 5 НЕЗВИЧАЙНИХ ЛІТНІХ САЛАТІВ ВІД ЄВГЕННЯ КЛОПОТЕНКА
Баклажани на грилі: покроковий рецепт
1. Баклажани помийте і поріжте вздовж смужками завтовшки 3-4 мм. Посоліть, поперчіть і збризкайте оливковою олією.
2. Викладіть баклажани на грати для гриля та обсмажуйте на мангалі протягом 7-8 хвилин, періодично перевертаючи.
3. Для соусу змішайте йогурт, давлений через тиснення часник і подрібнене листя м’яти. Подавайте готові баклажани з соусом, посипавши подрібненим листям петрушки.
Швидше за все, ви хоч раз у житті їли мариновані баклажани. Можливо, вони були нещадно залиті оцтом. Дуже шкода, якщо ви через це розчарувалися у маринованих баклажанах. Спробуйте приготувати їх по-іншому. На грилі, з оливковою олією, часником, перцем чилі, каперсами (вони додадуть смаку приємної різкості) та базиліком.
Інгредієнти:
Баклажани – 2 шт.
Зубчик часнику – 5 шт.
Оливкова олія
Каперси – 2 ст.
Перець чилі – за смаком
Сіль за смаком
Базилік (листя) – 10 г
Читайте також: СЕЗОН ТОМАТІВ: ЛІТНІ РЕЦЕПТИ З ПОМІДОРАМИ
Мариновані баклажани: покроковий рецепт
1. Баклажани наріжте слайсами. Обсмажте на грилі або сковорідці з великою кількістю оливкової олії, допоки вони не стануть м’якими. Часник роздавіть на тиску і обсмажте разом із баклажанами.
2. Баклажани викладіть у миску, додайте подрібнений перець чилі, сіль та дрібно порізані каперси. За бажання можете додати ще трохи оливкової олії. Поставте у холодильник на 10 годин. Подавайте з листочками базиліка.
Всесвіту варто дякувати як мінімум за те, що у нас є баклажанна ікра. Це ж геніально. Ніжно, ситно. Можна приготувати заздалегідь та багато. Для сніданку – саме те. Особливо коли сильно поспішаєш. Дістав із холодильника баклажанну ікру, намазав на хрумкий тост, запив міцною кавою. Все можна вриватися в новий день. Адже є сили.
Інгредієнти:
Баклажан – 1 шт.
Перець болгарський чи білозирка – 2 шт.
Зубчик часнику – 3 шт.
Помідор невеликий – 1 шт.
Рослинна олія – 10 мл
Вершкове масло – 10 г
Сіль за смаком
Перець чилі – до смаку.
Читайте також: СЕЗОННИЙ ФРУКТ: РЕЦЕПТИ З ГРУШЕЮ
Ікра баклажанна: покроковий рецепт
1. На лист налийте олію – оливкову або соняшникову. Викладіть на нього всі овочі разом із часником та запікайте при температурі 180 градусів протягом 15-20 хвилин. Це потрібно, щоб наші овочі добре запеклися, і у них з’явився аромат.
2. Дістаньте овочі з духовки та дайте їм охолонути. Зніміть шкірку з томату, часнику, баклажану та перцю. З перцю видаліть кісточки. Хоча тут за бажанням. Я, наприклад, дуже люблю, коли баклажанна ікра відчуває кісточки від перцю, тому я перець не чищу.
3. Перебийте овочі у чаші блендера. Додайте сіль, перець за смаком та вершкове масло, ще раз перебийте блендером. За бажання можна додати ще олії. Я особисто люблю ікру середньої жирності, тому багато олії не додаю.
4. Баклажанна ікра готова. Її можна зберігати у холодильнику протягом двох тижнів. Хоча щось мені підказує, що з’їсте її набагато швидше.
Фото: Юлія Горін/надано прес-службою Євгена Клопотенка