Як позбутися тяги до солодкого? Тимчасове вегетаріанство – добрий спосіб забути про шкідливі харчові звички, вважає Катерина Лучина.
Перша реакція на визнання у вегетаріанстві від непідготовлених людей однакова: «Що ж ти їси?». Але нам, готовим постійно або час від часу обходитися без м’яса, риби, молочних продуктів та яєць, ясно: обмеження лише стимулюють кулінарну уяву. Скажімо, найбільш гучний ресторан у світі – данська Noma – використовує лише місцеві продукти. І оскільки Скандинавія – не найродючіше місце на планеті, доводиться шукати: рецепти та згадки про призабуті трави – у старих книгах, вдалі поєднання та несподівані смаки – на кухні. У результаті на дизайнерських тарілках з’являються їстівний мох, водорості і навіть кора – саме вони, помножені на талант шеф-кухаря, зробили Noma сенсацією світового масштабу.
Формула «м’ясо або риба плюс гарнір та десерт» гарантовано успішна, але це пастка уявної різноманітності: соціологи Гарварда підрахували, що сучасний міський мешканець обходиться в середньому 30 продуктами. Перехід на рослинну сторону вимагатиме більше зусиль – доведеться міняти звичні маршрути закупівель, думати, що є заради балансу корисних речовин. І, звичайно, шукати та експериментувати з рецептами – заради цікавого смаку. Втім, дивіденди не змусять себе чекати: нові приємні знайомства і постать, що значно збудувала, як «побічний ефект» кулінарних експериментів. І чим більше зусиль, тим цікавіший результат. За будь-яким простим в описі вегетаріанською стравою стоїть безліч зусиль і хитрощів кухаря. А м’ясо? М’ясо потрібно лише вибрати, не пересмажити та вчасно посолити.
Читайте також: ВЕГАН VS. ВЕГЕТАРІАНЕЦЬ: У ЧОМУ РІЗНИЦЯ
Вегетаріанство перестало бути частиною культурної чи релігійної ідентичності. Сучасний спосіб життя городянина потребує зміни традиційної схеми харчування. Ми не працюємо в полі і не носимо тяжкості, тому менше потребуємо білкової їжі та тривалого пасивного відпочинку. Ми більше не вважаємо огрядність ознакою достатку, швидше навпаки: про благополуччя свідчить худорлявість. Ми мало рухаємось і багато займаємося інтелектуальною діяльністю, яка потребує постійної уваги та вуглеводів. Безкарною для фігури ця дієта буде, якщо виключити білки. Вегетаріанський обід дійсно може здивувати: невідповідність легкості в шлунку з відчуттям ситості зводить мозок з розуму, змушуючи його нескінченно перевіряти ще раз «ми точно ситі?». На власному досвіді знаю: звична післяобідня дрімота змінюється ідеальною концентрацією та активністю – а це як мінімум плюс дві години активного робочого часу без понаднормових.
Літо – ідеальний час для першої ґрунтовної спроби вегетаріанства. Почати можна зі смузі: густі ароматні напої-пюре з ягід, овочів, фруктів та зелені – ідеальний сніданок або навіть обід у спекотний день, коли є абсолютно неможливо. Далі проростки, всілякі салати та рагу. Молоко можна скуштувати горіхове або злакове, його легко приготувати вдома. Найвідповідальніші відмовляються від кави та чаю на користь цикорію, ячмінного напою та трав’яних настоїв. Основа раціону – органічні крупи, які варто перед приготуванням замочити у воді на 5-10 годин, а краще – на добу або дві, щоб «розбудити» в них життєву енергію.
Читайте також: ЖИТТЯ БЕЗ М’ЯСА: ЗІРКОВІ ПАРИ, ЯКІ ПРИТРИМАЮТЬСЯ ВЕГЕТАРІАНСТВА
Психологи вважають, що для формування нової звички потрібно близько 30 днів. Місяць без продуктів тваринного походження – мінімум, необхідний для запуску процесу схуднення та омолодження. Бейонсе спробувала і продемонструвала приголомшливий результат на премії «Греммі» у січні цього року. З її легкої руки «місяць вегетаріанства» стає найпопулярнішою детокс дієтою Голлівуду. І, треба зауважити, схваленої прискіпливими дієтологами. Так що вегетаріанство може бути корисним, простим у побуті. І смачним! Досі не готові почати? Проведіть простий, але переконливий досвід: одну моркву натріть на великій та дрібній тертці, частину її відваріть, частину – запікайте, ще одну частину залиште як є. А тепер спробуйте кожну порцію, порівнюючи відтінки та відмінності у смаку. За великим рахунком, це і є молекулярна кухня – розкласти по поличках один продукт, щоб потім зібрати його знову – і отримати щось більше, ніж морква.
Як правило, самостійні спроби приміряти він вегетаріанство закінчуються дуже швидко. Уникнути помилок допоможуть професіонали: у вегетаріанських ресторанах знають, як скласти збалансований раціон.
У київському NEBO’S вам запропонують корисні десерти із сухофруктів, горіхів та цільнозернового борошна.
У «ІМБІРІ» пишаються використанням суперпродуктів на кшталт ягід годжі та демонструють відмінні способи приготування сейтану та тофу – рослинних замінників м’яса.
В I LIVE почастують ягідним або хвойним настоєм і запропонують сироїдницькі супи.
У сімейному ресторані [TRI:] – гастрономічне меню, справді гідне найвищих позначок у ресторанних путівниках. Крім того, тут готові допомогти скласти індивідуальну програму харчування та зробити все, щоб її дотримувалися – аж до доставки раціону на день із чотирьох страв.