Упевнені, що багато хто нехтує правилами приготування кави.
Напій, що бадьорить, з ранку здатний дати енергію на будь-які звершення і подарувати кілька хвилин умиротворення. Але складно отримувати задоволення від кави, якщо вона приготовлена неправильно. Селіна Вігуера, баріста Blue Bottle Coffee в Лос-Анджелесі, поділилася особливостями приготування кави та розповіла, яких помилок не варто припускатися.
Читайте також: Здоровий підхід: 5 напоїв, які замінять каву
Вранці, під час біганини по квартирі у спробах швидше зібратися і не запізнитися на роботу, хочеться зекономити щохвилини. Не дивно, що часу на приготування напою, що бадьорить, залишається критично мало і в хід йдуть мелені зерна, куплені в кавовій лавці, або зовсім заварною кавою. Свіжість зерен – ключ до смачного та ароматного напою, тому варто самостійно молоти їх, а якщо на це немає часу, то заготовляйте невеликі порції заздалегідь.
Різноманітність кавомолок здивує недосвідченого любителя кави, але не варто вибирати першу-ліпшу. Важливо, щоб мелені зерна були однорідними, інакше напій буде рідким і кислим. Краще вибирати електричну кавомолку з можливістю регулювання ступеня подрібнення.
Читайте також: Бадьорість на сніданок: 7 наукових способів прокинутися без кави
Якість води відіграє важливу роль та впливає на смакові якості. Задумайтесь: приготований напій складається на 98% з води, тому не варто використовувати рідину з-під крана. Вибирайте фільтровану воду та отримуйте від кави максимальне задоволення.
При заварюванні кави баріста використовує воду, яка знаходиться в певному температурному режимі – від 90 ° C до 96. Звичайно, не варто купувати спеціальний градусник, щоб приготувати ідеальну каву, запам’ятайте лише одне правило: не заливайте кавою киплячою водою, щоб напій не був гірким . Після закипання дайте воді постояти близько 30 секунд та охолонути, тоді температура буде ідеальною.
Читайте також: Чорний лікар: все про користь та шкоду кави
Кавові зерна варто зберігати далеко від вологи, тепла, світла та кисню. На перший погляд, судячи з критеріїв, ідеальне місце в такому разі — холодильник, але цей висновок є помилковим. Зерна дуже делікатні, тому їх не можна зберігати в холодильнику, щоб вони не вбирали запахи інших продуктів. Найкраще купувати зерна невеликими порціями приблизно на два тижні. Тоді вас щоразу радуватиме аромат і якість напою. Самостійно обсмажені зерна можна розділити на порції, подрібнити та зберігати у морозилці тривалий період.
Якщо довго не чистити кавоварку, то смак напою зіпсується. Але не варто переборщувати і щодня з старанністю чистити прилад. Достатньо один-два рази на місяць промивати машину спеціальним засобом і не турбуватися про якість напою.