Закрити
UA
Краса

8 ознак того, що вам час відмовитися від солодкого

Поділись:

Цукор – безумовне кохання, і відмовитися від нього не так вже й просто. Але життя несправедливе, цукор, особливо у великих кількостях, справді шкідливий для нашого здоров’я.  
posts-to-db-Фото 1

Ми неодноразово писали про шкоду цукру і пропонували безліч способів, як можна позбавитися цієї «солодкої залежності». Але не завжди попередження з боку близьких, друзів чи ЗМІ можуть вплинути на рішення перестати вживати цукор. Найчастіше усвідомлення того, що настав час зав’язувати із солодкими перекусами або шоколадними батончиками, приходить саме завдяки сигналам, які подає наш власний організм. Крім зайвих кілограмів, існують ще ознаки, на які варто звернути увагу, щоб скоротити, а то й зовсім перестати вживати цукор.

Ознака 1. Вам постійно хочеться солодкого

Чим більше ви вживаєте цукру, тим більше його хочеться. Це свого роду замкнене коло, з якого непросто вибратися. Чому так відбувається? Насправді є кілька причин, чому наш організм вимагає чергову дозу солодкого. Наприклад, якщо нам не вистачає якихось корисних речовин, організм починає шукати джерела енергії та вимагати солодкого. Якщо відбуваються збої в харчуванні і не вистачає білків і вуглеводів, організм відчуває різке почуття голоду, яке хочеться вгамувати солодким. Якщо ви починаєте забороняти собі вживання цукру, то потяг до нього тільки збільшиться. Не можна і забувати про звичку пити каву чи чай із печивом чи цукеркою.

Читайте також: ЯК ЗМЕНШИТИ СПОЖИВАННЯ ЦУКРОВ?

Ознака 2. Ви відчуваєте мляву протягом дня

Цукор здатний генерувати енергію в організмі, але вона швидко знижується, коли знижується рівень цукру в крові. Тому ви можете відчувати приплив бадьорості з ранку після круасану з шоколадом, але вже до обіду зіткнетеся з млявістю. Це все через цукор. Енергія стабільна, коли рівень цукру у крові стабільний. Вживання великої кількості цукру також означає, що, швидше за все, ви не їсте достатньо білка та клітковини, які є важливими поживними речовинами для вироблення енергії.

цукор

Ознака 3. З’явилися акне та інші недосконалості на обличчі

Велика кількість цукру в організмі провокує появу різноманітних проблем на шкірі. Ребекка Казін, доктор медичних наук Washington Institute of Dermatologic Laser Surgery, пояснює це підвищеним рівнем цукру в крові:

Деякі люди чутливі до великого сплеску інсуліну від споживання цукру, що може викликати гормональний збій, що призводить до проблем, пов’язаних зі шкірою обличчя, наприклад, акне або розацеа.

Солодкі напої або шоколадні десерти можуть позначитися на вашому обличчі через кілька днів після їх вживання. Якщо ваша шкіра проблемна і чутлива, Казин рекомендує переглянути свій раціон харчування, інакше ви так і не зможете упорядкувати її.

Ознака 4. Ви капризніше звичайного

Зниження рівня цукру в крові може викликати перепади настрою і змушує вас почуватися дратівливо. Вас не залишає почуття тривоги та занепокоєння, а це означає, що цукор знижується і перестає благотворно діяти на ваш організм.

Читайте також: СОЛОДКЕ ЖИТТЯ: ЩО БУДЕ З ВАШИМ ОРГАНІЗМОМ ПІСЛЯ ВІДМОВИ ВІД ЦУКРУ

Ознака 5. Ви набираєте зайву вагу

Зайвий цукор – це зайві калорії, і оскільки він не містить білка чи клітковини, він не втамовує почуття голоду. Цей процес також запускає випуск інсуліну, гормону, що грає велику роль у збільшенні ваги. Коли ми їмо цукор, підшлункова залоза виробляє інсулін, який доставляє цукор до наших органів, тому його можна використовувати для енергії. Коли ви вживаєте цукор, ваше тіло починає виробляти більше інсуліну, що провокує вироблення зайвої ваги. 

Ознака 6. У вас почалися проблеми із зубами

Коли частинки їжі застряють між зубами, утворюється кислота, яка роз’їдає емаль, викликаючи пошкодження зубів та карієс. Наша слина сама собою зберігає здоровий баланс бактерій, але вживання цукру може вплинути на рівень рН і пошкодити природну екосистему ротової порожнини. Це дає бактеріям шанс процвітати та розмножуватися, призводячи до карієсу та утворення дірок.

posts-to-db-Фото 3

Ознака 7. Ви відчуваєте запаморочення, особливо після їжі

Запаморочення та туман у голові є поширеними симптомами низького рівня цукру в крові. Коли ви їсте багато цукру, його рівень у крові швидко зростає і різко падає, коли ви довго не постачаєте свій організм «солодким допінгом». Різке порушення рівня цукру в крові є основним ризиком для когнітивних проблем та порушень.

Ознака 8. Все здається однаково солодким

Споживання великої кількості цукру притуплює смакові рецептори. У цьому випадку вони потребують великої кількості цукру, щоб відчути, що щось досить солодке. Але якщо зменшити кількість споживаного цукру, з часом ви відчуєте, що речі, які здавались вам недостатньо солодкими раніше, стануть нестерпно нудотними.