Закрити
UA
Краса

Веган vs. вегетаріанець: у чому різниця

Поділись:

Різниця не тільки в тому, що ці два типи людей не їдять м’яса.

Почнемо з того, що всі вегани – вегетаріанці, але не всі вегетаріанці – вегани. Плутано? Ми зараз пояснимо на прикладах. Для Наталі Портман вегетаріанство стало щаблем переходу на веганство, а Олівія Уайлд не змогла витримати суворості веганства і вибрала вільніший — вегетаріанський — стиль життя. 

Чому люди роблять вибір на користь рослинного раціону? Існує кілька причин:

  • етика
  • захист навколишнього середовища
  • здоров’я
  • релігія
  • потяг до експериментів над собою

веган та вегетаріанець

Вегетаріанство

До вегетаріанців відносять Пол МакКартні, Алек Болдуін, Сара Сільверман, Дензел Вашингтон. Що робить їх вегетаріанцями?

Вегетаріанство – це загальний термін, що означає людей, які не їдять м’ясо. У той же час вони можуть насолоджуватися молочними продуктами та яйцями, а можуть їх виключити зі свого раціону. Загалом, це ваш друг, який замовляє бургер із червоною квасолею та грибами, а на десерт – ванільне морозиво. Жодна тварина не постраждала під час приготування цих страв, але продукти тваринного походження все ж таки були використані. 

Все трохи ускладнюється, коли ви дізнаєтеся про інші типи вегетаріанців, наприклад про пескетаріанців. Ці люди не їдять м’ясо теплокровних, але із задоволенням поглинають рибу. Найчастіше пескетаріанці дотримуються радше дієтичних міркувань, пов’язаних зі здоров’ям, але є й ті, хто обмежив свій раціон із етичних принципів.

Читайте також: 3 ФАКТА ПРО ВЕГАНСТВО, ЯКІ МАЛО ВІДОМІ

Вегетаріанців можна поділити на такі групи: 

  • Лакто-ово вегетаріанці: вегетаріанці, які не їдять м’ясо тварин, але вживають молочні та яєчні продукти
  • Лакто-вегетаріанці: вегетаріанці, які уникають м’яса тварин та яєць, але вживають молочні продукти
  • Ово вегетаріанці: вегетаріанці, які уникають усіх продуктів тваринного походження, крім яєць
  • вегани: вегетаріанці, які уникають усіх продуктів тваринного походження

Є ще один цікавий вид вегетаріанців – флексітаріанці (слово утворилося від англійського “flexible” – гнучкий). Суть у тому, що, дотримуючись рослинної дієти, ці люди іноді дозволяють собі поласувати хот-догом або салатом «Цезар» із куркою чи лососем. 

веган та вегетаріанець у чому різниця

веганство

Тут все набагато суворіше: вегани не їдять м’ясо тварин та риби, яєць та молочних продуктів – нічого, що має тваринне походження. У тому числі й:

  • желатин (продукт переробки сполучної тканини тварин);
  • мед (продукт, який виробляють бджоли та споріднені комахи);
  • кармін (червоний барвник, що отримується з кармінової кислоти, що виробляється самками комах кошанілі);
  • пепсин (фермент присутній у шлунковому соку людини, ссавців, птахів, плазунів та більшості риб);
  • шелак (природна смола тваринного походження);
  • альбумін (тип водорозчинного білка, присутній у тканинах та рідинах тваринного походження);
  • казеїн (Складний білок, що утворюється з казеїногену при створаживании молока);
  • деякі форми вітаміну D3.

Щоб їх організм не страждав від нестачі білка, вони вживають велику кількість квасолі, сої, сочевиці, горіхів та насіння. 

Веганський спосіб життя – це етичний рух, що відкидає всі продукти, пов’язані із заподіянням шкоди чи смертю тварин. Іншими словами, вони не лише їдять виключно рослинну їжу, а й не носять шкіряні та хутряні речі, відмовляються від використання косметики, яка тестувалася на тваринах. 

Але не всі вегани готові попрощатися з такими предметами розкоші, як шуба чи сумка зі шкіри крокодила. Наприклад, співачка Аріанна Гранде з гордістю заявляє про своє веганство, але продовжує поповнювати гардероб речами з натурального хутра та шкіри, за що стає жертвою критики з боку шанувальників.  

нутріціолог Софія Рожко

Коментар дипломованого нутриціолога Institute of Health Sciences Софії Рожко:

Якщо говорити про вегетаріанство, то тут у мене немає жодних заперечень, якщо людина вживає продукти тваринного походження (будь-які). Але періодично потрібно складати тести, щоб перевірити рівень заліза, вітаміну D, кальцію. Також, за такої системи харчування, потрібно регулярно робити УЗД щитовидної залози та стежити за самопочуттям.

З веганством все складніше. Потрібно постійно “моніторити” здоров’я: здавати аналізи на зазначені показники, перевіряти рівень В12, і, як варіант, приймати його у вигляді добавки.

Часто веганська їжа – більш калорійна, оскільки містить більше жирів та вуглеводів, тому важливо стежити за калорійністю раціону.

Плюс важливо стежити за поєднанням рослинного білка, щоб отримувати всі необхідні амінокислоти.

Джерело фото: unsplash.com