Чи варто довіряти продуктам, які піддалися впливу бродіння? Розбираємось у нашій статті.
Квашена капуста, огірки та помідори, кефір та інші продукти, знайомі нам з дитинства. Вони завжди були вірними супутниками наших прийомів їжі, і ми ніколи не замислювалися над тим, наскільки вони можуть бути шкідливими або корисними. Але сьогодні продукти, схильні до бродіння, вийшли на новий рівень і тепер всі нутріціологи підносять цю їжу до небес. Чому? Читайте нижче.
Ферментація це процес розпаду речовин природного походження під впливом ферментів. Якщо заглибитися в деталі, то корисні бактерії, які живуть у продуктах, поїдають цукор і крохмаль, натомість утворюючи молочну кислоту. Саме вона здатна продовжувати термін зберігання продуктів, а також збагачує ферментами, вітамінами групи В, К, С, омега-3 жирними кислотами та різними видами пробіотиків.
Ферментовану їжу часто називають штучним додатковим травленням, оскільки бактерії вже наполовину переробили продукт та організму легше його перетравлювати. Піддавати процесу ферментації можна абсолютно будь-які продукти, починаючи від звичних нам овочів та фруктів та закінчуючи крупами.
Читайте також: КАЖУТЬ Вчені: 5 ПРИЧИН, ЧОМУ ВАС ВИСИПАЄ
1. Всім нам відомо, що за будь-якої термічної обробки навіть найкорисніший продукт наполовину втрачає свої цінні властивості. Але під час бродіння їжа не втрачає своїх корисних компонентів та смакових якостей.
2. Штучні процеси мікробіологічного розщеплення за участю корисних бактерій допомагають людям відновити травлення, нормалізувати мікрофлору кишечника, відновити імунітет та позбутися астми та алергії.
3. Під час бродіння виробляється особливий вітамін К2, який допомагає іншим корисним компонентам, наприклад кальцію досягати місця призначення, а не відкладатися в м’язах або вимиватися з кісток.
Оскільки продукти в процесі бродіння перетворюються на пробіотики та пребіотки, про які ми писали раніше, їхня користь неймовірна для організму.
Читайте також: BEAUTY-АПТЕЧКА: КРАЩІ ДОБАВКИ ДЛЯ КРАСИ І ЗДОРОВ’Я ШКІРИ
Ще одна причина, через яку всі так почали поважати ферментовану їжу – це її доступність. Як ми писали на початку статті, піддавати процесу бродіння можна різні продукти, але ми склали список найпопулярніших і найдоступніших з них:
Так що діставайте свої запаси солінь і швидше прокачуйте свій шлунок!
Фото: unsplash.com, pexels.com