Розбираємося, чому кава з цикорієм стала такою популярною.
У пошуках корисних альтернатив кофеїну багато любителів цього напою перепробували безліч варіантів. Одним з найдоступніших і наближених до смаку замінників кави став цикорій. Незважаючи на те, що кава з цикорієм існує вже більше двох століть, вона, як і раніше, залишається улюбленою альтернативою багатьох, хто вирішив знизити споживання кофеїну та стабілізувати свої показники життєдіяльності. І яким би корисним не вважався цей напій, він має і зворотний бік медалі, про яку ми розповімо в нашому матеріалі.
Перш, ніж розбиратися в корисних і не дуже якості замінника кофеїну, варто знати, що взагалі таке, цей цикорій, і як з нього виходить аналог кави.
Кава з цикорієм – це напій, приготований з кореня цикорію, який обсмажується, подрібнюється, а потім заварюється. Сам цикорій – це рослина із синіми або світло-фіолетовими квітами, яка часто зустрічається в польовій місцевості. Дикий цикорій часто використовують у приготуванні салатів, але це вже інша історія.
Історія кави з цикорієм не зовсім зрозуміла, вважається, що вона виникла у 1800-х роках у Франції під час масового дефіциту кави. Зневірившись знайти аналогічний замінник, люди почали підмішувати коріння цикорію у свою каву, щоб отримати хоча б подобу улюбленого напою. Через роки, під час Громадянської війни, він також став популярним у Новому Орлеані, коли місто зазнало нестачі кави після того, як військово-морська блокада Союзу перекрила один із їхніх портів. Сьогодні кава з цикорієм все ще можна знайти в багатьох частинах світу і часто використовується як альтернатива звичайній каві без кофеїну.
Один корінь сирого цикорію, з якого згодом роблять напій, включає інулін, типу пребіотичних волокон, який пов’язаний зі збільшенням втрати ваги і поліпшенням здоров’я кишечника. Він також містить марганець та вітамін B6, які відповідають за здоров’я мозку.
Корінь цикорію – хороше джерело клітковини, яке може покращити деякі аспекти здоров’я травної системи. Наприклад, покращити мікробіом кишечника, а клітковина інуліну, типу пребіотика, сприяє зростанню корисних бактерій у кишечнику. дослідження також показують, що цикорій може допомогти покращити роботу кишківника і зменшити запори.
Інулін не лише вирішує проблеми кишківника, але й допомагає контролювати рівень цукру в крові. Хоча дослідження впливу інуліну з цикорію на рівень цукру в крові обмежені, кілька інших досліджень показали, що інулін може благотворно впливати на рівень цукру в крові та інсулінорезистентність. Інсулінорезистентність, що виникає при високому рівні інсуліну протягом тривалого часу, може знизити ефективність цього гормону та призвести до високого рівня цукру в крові.
Запальний процес в організмі – це його нормальна реакція, але якщо запалення переходити у хронічну форму, тоді виникають такі хвороби як рак, діабет та серцеві захворювання. Корінь цикорію має протизапальну властивість і допоможе зменшити рівень запального процесу.
Це, напевно, основна причина, чому в сучасному світі кава з цикорію стала такою популярною. Цей напій за своєю природою не містить кофеїну. Звичайна кава готується з кавових зерен, які обсмажуються, перемелюються та перетворюються на каву. Одна чашка кави містить близько 95 міліграм кофеїну. Споживання великої кількості кофеїну викликає такі побічні дії, як нудота, неспокій, прискорене серцебиття, неспокій та безсоння.
Читайте також: Швидка допомога: 12 продуктів, які зменшать рівень холестерину в крові
Як і у всіх корисних продуктів, кава з цикорієм практично не має протипоказань, але алергічну реакцію ніхто не скасовував. Цей напій може бути потужним алергеном для людей, які мають реакцію на пилок амброзії або березове цвітіння. Цикорій може викликати алергічну реакцію у деяких людей, викликаючи такі симптоми, як біль, набряк та поколювання у роті. Так що перш ніж спробувати кавову альтернативу, підніміть свою історію алергічних реакцій.
В цілому, кава з цикорію нічим не поступається звичайній каві, тільки несе в собі більше користі для організму.
Фото:unsplash.com