Ви, напевно, чули про такий принцип харчування, як FODMAP. Якщо ні, тоді ми вже приготували для вас просту та зрозумілу інструкцію.
Якщо ви коли-небудь страждали від здуття або болю в животі (ми говоримо про хронічний біль, а не судому, яку ви іноді відчуваєте, поглинувши парочку млинців з подвійною порцією шоколаду на сніданок), тоді напевно чули про дієту FODMAP. Якщо ні, ми вже готові вам про неї розповісти!
Дієта під загадковою назвою «FODMAP» була придумана та розроблена австралійськими дослідниками у 2005 році та спрямована на зменшення або усунення симптомів синдрому роздратованого кишечника (СРК) шляхом видалення з раціону деяких вуглеводів протягом певного періоду часу. Щоб дієта пішла вам на користь, будьте готові працювати в тісній зв’язці з лікарем або дієтологом, які за руку проведуть вас через усі етапи FODMAP – виведення продуктів з червоною позначкою з вашого меню, потім повторне введення і у фіналі – персоналізація харчування (також звана фазою “модифікованої дієти з низьким рівнем FODMAP”).
Читайте також: ПАЛЕО-ДІЄТА: ЩО ЦЕ І З ЩО ЙОГО ЇДЯТЬ
FODMAP – це акронім ферментованих олігосахаридів, дисахаридів, моносахаридів та поліолів. FODMAP позначає коротколанцюгові вуглеводи, які деяким людям важко перетравлювати. Це неприйняття організмом відбивається у ряді неприємних симптомів, таких як здуття живота та дискомфорт. Продукти з високим вмістом FODMAPs включають:
Читайте також: DASH-ДІЄТА: ЩО ЦЕ І З ЩО ЙОГО ЇДЯТЬ
У вашому продуктовому кошику тепер маємо «оселитися»:
Цей список здається мізерним, але не сумуйте – у вас є можливість ввести у свій раціон деякі молочні продукти (наприклад, тверді сири) та деякі фрукти (наприклад, банани та ягоди).
Спочатку ви прибираєте зі свого життя продукти із високим вмістом FODMAP. Потім (зазвичай приблизно через три-вісім тижнів) починаєте повільно вводити їх у харчування по одному за раз, при цьому реєструючи будь-які симптоми та відчуття. Як тільки ви дізнаєтеся, які інгредієнти є для вас тригерами, можете спокійно персоналізувати свою дієту, щоб поліпшити роботу шлунково-кишкового тракту.
Над цим питанням учені й досі ламають голову. В одному дослідженні було встановлено, що 86% людей, які слідували FODMAP-дієті, відзначили значне покращення симптомів СРК, таких як здуття живота, гази, запори та біль у животі. Є також деякі дані про те, що цей принцип харчування допомагає впоратися з іншими видами проблем із травленням. І куди без приємного бонусу? Завдяки тому, що ви виключаєте зі свого раціону велику кількість вуглеводів та «молочки», а значить і булочок, хліба, морозива, пасти та інших «шкідливостей», ви непогано втрачаєте у вазі. Хіба це не мрія — упорядкувати одразу і здоров’я, і постать?
Читайте також: ДІЄТА НА СОКАХ: МІФ АБО РЕАЛЬНІСТЬ
По суті, дієта FODMAP трохи схожа своїм підходом елімінаційною дієтою. Виключаються продукти, що викликають здуття та синдром роздратованого кишечника (СРК). Дотримання дієти FODMAP не означає повного та довічного виключення продуктів із «забороненого» списку. Мова про скорочення споживання настільки, що це дозволить позбутися симптомів СРК.
Видане Стенфордським університетом посібник з проходження FODMAP пропонує жорсткі обмеження тільки в перші 6 тижнів. Після цього періоду можна поступово повертатися до невеликої кількості продуктів, що містять FODMAP. Вводити до раціону їх слід по одному і стежити за самопочуттям.
Пацієнтам, які потребують спеціальної дієти, дотримання low-FODMAP-дієти принесе значне полегшення.
Хорошою новиною є те, що low-FODMAP-дієта не обмежує. Якщо ви уважно вивчите альтернативні продукти, ви знайдете багато продуктів, які відповідають вашим харчовим звичкам,
— пояснює wellness-коуч та автор фітнес-програми для жінок Beautycamp Ольга Сухова.
PS Якщо ви вже спробували цю дієту, або тільки плануєте вступити на цю доріжку – не забудьте написати про свої плани та результати у коментарях під цією статтею.