Відмовитися від м’яса і відчувати себе щасливим та задоволеним – просто і цілком реально.
Якщо ви думаєте про те, щоб відмовитися від м’яса, дієта без м’яса або риби може бути корисною для вашого організму (незалежно від причини, через яку ви вирішили стати вегетаріанцем). Вам просто потрібно переконатися, що ви, як і раніше, отримуєте всі ключові поживні речовини і не трапляєтеся на класичні вегетаріанські пастки. Дієтолог та автор книги «Здорове харчування» Каріна Норріс ділиться своїми експертними порадами про те, що є і коли, щоб бути здоровим та щасливим вегетаріанцем.
Багато нових вегетаріанців мають звичку їсти одні й ті самі продукти день у день. Вам потрібно їсти різноманітні продукти, щоб не прогаяти життєво важливі поживні речовини. Перш ніж ви наважитеся ступити на стежку вегетаріанства, складіть собі попереднє меню або список продуктів, який дозволений і який вам подобається.
Хліб та макарони є хорошими джерелами крохмалистих вуглеводів, але вони можуть заповнити весь простір у вашому організмі, не даючи насититися іншими поживними речовинами, які також необхідні для здорового та щасливого вегетаріанства.
Сир є хорошим джерелом білка та кальцію, але в ньому також багато жирів (особливо насичених) та солі. Обмежте сир до невеликої кількості вегетаріанського сиру, який вам подобається, і який буде зроблений із молока із сичужним ферментом. Веганський сир – це замінник сиру, приготований з інгредієнтів, у тому числі соєвого білка та олії.
Той факт, що напівфабрикати або готові страви, на яких є позначка «придатні для вегетаріанців», не означає, що вони корисні для здоров’я. Вони все ще може бути багато жиру, солі, цукру та добавок, тому їжте такі продукти в помірних кількостях.
Читайте також: 5 РЕЧІВ, ЯКІ УСКЛАДЖУЮТЬ ШЛЯХ ДО ЗДОРОВОГО ОБРАЗУ ЖИТТЯ
Чіпси, солоні горішки та вегетаріанська піца підходять для вегетаріанців, але зазвичай вони містять багато жиру. Тому постарайтеся не старатись і обмежити вживання подібного фаст-фуду.
Запам’ятайте, що єдиний ключ до успішного щасливого вегетаріанства – це постійно отримувати поживні речовини. Вони поділяються на два основні види: макро- та мікронутрієнти.
• білок необхідний відновлення і зростання організму. Хороші вегетаріанські джерела білка – це бобові (боби та сочевиця), горіхи, насіння, яйця, молочні продукти та тофу;
• крохмалисті вуглеводи є найкращим джерелом енергії для організму. Одержати їх можна з цільнозернових продуктів, таких як хліб з борошна, що не просіяє, коричневої пасти, гречки, булгура і вівса;
• ненасичені жири є вторинним джерелом енергії та необхідні для створення клітинних мембран, роботи мозку та для поглинання жиророзчинних вітамінів (A, D, E та K). Ви можете отримати їх з масел (особливо оливкової та лляної олії), горіхів та насіння, а також авокадо.
Читайте також: ЗНАКИ НАШОГО ТІЛА: ЩО ХОЧЕ СКАЗАТИ ВАШ ОРГАНІЗМ
• залізо необхідне здоров’я еритроцитів і доставки кисню по всьому організму. Низькі запаси заліза можуть призвести до анемії. Вегетаріанські джерела заліза включають яєчні жовтки, бобові, сушені фрукти (особливо абрикоси), зелені листові овочі та збагачені пластівці для сніданку.
• цинк підтримує імунну систему та важливий для репродуктивного здоров’я. Вегетаріанці отримують його з насіння (особливо гарбузового) та горіхів, зелених листових овочів, бобових та цільнозернових продуктів.
Сподіваємося, ці прості, але дієві способи допоможуть вам розпочати свій безм’ясний шлях і залишатися завжди ситим та задоволеним.
Фото: unsplash.com