Останнім часом мода на детокс-програми з соками та фруктами стають дедалі популярнішими. Деякі вважають їх ефективними та корисними, а деякі є затятими противниками. Ми розуміємось, де ж правда.
Овочі та фрукти, безперечно, основа здорового харчування. У них багато вітамінів та мінералів, вони містять цинк, фолієву кислоту та клітковину. Свіжі, варені, тушковані, вони допомагають організму у багатьох процесах життєдіяльності. Фрукти та овочі в раціоні зменшують ризик інсультів, підвищеного тиску, серцево-судинних захворювань. Здається логічним, що, перетворюючи їх у сік, ми змінюємо лише форму, але не зміст, і вони, як і раніше, залишаються корисними для здоров’я. Насправді це помилка.
Читайте також: ДІЄТА F-FACTOR: ЩО ЦЕ І З ЧИМ ЙОГО ЇДЯТЬ
Вижимаючи з фруктів та овочів усі соки, ми позбавляємося шкірки, насіння, серцевини – харчових волокон, надзвичайно важливих для травної системи. Саме клітковина допомагає швидше насичуватися та довше відчувати ситість, зменшує вміст холестерину та цукру в крові, сприяє правильній перистальтиці кишечника та прискорює виведення токсинів з організму. Що ж тоді не таке?
Виявляється, що перетравлення рідин відбувається значно швидше за перетравлення твердих продуктів. Поїдаючи цілісні плоди, ми запускаємо природний процес травлення. Випиваючи сік або смузі, ми йдемо в обхід складного процесу, і механізм ситості не активується.
Ще одна претензія до фруктових соків – велика кількість цукру. Навряд чи ви зараз з’їсте п’ять апельсинів, а ось випити їх у формі соку куди легше. Приблизно стільки плодів потрібно на склянку соку, де майже вся енергія (112 калорій) припадатиме на цукор.
Дрю Канолі — спортсмен та один із головних «адептів» джусингу, стверджує, що більшість людей п’ють соки неправильно.
Вони використовують дуже багато фруктів. Візьмемо популярний рецепт з огірків, капусти кейл, лимонів, яблук та моркви. Початок чудовий, але яблука та морква все псують. Фруктовий сік без волокна – це надконцентрований заряд цукру, який миттєво підвищує рівень глюкози в крові, що призводить до вироблення інсуліну.
Після вживання фруктози на печінку припадає 100% метаболічного навантаження, тоді як на глюкозу лише 20%. Кожна клітина тіла, включаючи мозок, використовує глюкозу, тому її частина «спалюється» відразу після споживання. Фруктоза ж, навпаки, перетворюється на вільні жирні кислоти, які при накопиченні можуть призвести до інсулінорезистентності, метаболічного синдрому та діабету другого типу. Виходячи з цих причин, найкращим моментом для фруктового соку є час після інтенсивного тренування або стан голоду за умови, що нічого солодкого ви більше не з’їсте.
Користу конкретних продуктів харчування складно розглядати, особливо з огляду на індивідуальність кожної людини. Проте цілком можна оцінити їхню безпеку. На відміну від фруктів, овочі містять більше води, і концентрація активних речовин, включаючи цукор, у них значно менша. Овочеві соки нерідко використовуються в дієтичному харчуванні як лікарські засоби, що очищають. Овочеві соки з різною зеленню, коренеплодами, гарбузом зберігають у собі багато мінералів.
Читайте також: ДІЄТА НА СОКАХ: МІФ АБО РЕАЛЬНІСТЬ
Дієта на фруктових соках є популярним способом схуднення – в даний час багато хто захоплюється програмами детоксу на соках і не тільки. Справа в тому, що сік з будь-якого фрукта відноситься до категорії швидких вуглеводів, одержуючи які організм не відчуває голоду. Однак наслідки такого харчування можуть бути плачевними. Цукор із соків стимулює вироблення інсуліну та синтез власного жиру. Виходить, що така дієта призводить не до втрати надлишкового жиру, а, навпаки, до його накопичення. А як така втрата ваги відбувається через виснаження запасів білка, переважно м’язової маси. Небезпека в тому, що якщо ви повторюєте подібні дієти та зловживаєте соковими детоксами – ризик розвитку метаболічних розладів зростає.
Відповідаємо на запитання відразу: смузі (напій зі змішаних у блендері фруктів, овочів, ягід, часто з такими додатковими інгредієнтами, як горіхи, мед, молоко, прянощі) корисніший, ніж сік. Пов’язано це з наявністю в ньому клітковини, яка гальмує засвоєння найпростіших цукрів, що містяться у фруктах та овочах. Після глюкоза в крові підвищується поступово, інсулін виробляється плавно, і підшлункова залоза нормалізує свою роботу без надриву. Фруктові соки багаті на прості вуглеводи, що може викликати різкий стрибок глюкози в крові. І виходить, що клітковина, що міститься в смузі, набагато корисніша порівняно з фруктовими соками.
Висновок: коли справа стосується здоров’я та правильного харчування, не варто зловживати жодними продуктами. Баланс добрий у всьому і завжди.
Джерело фото: unsplash.com