Закрити
UA
Краса

Як зменшити споживання цукру?

Поділись:
Важко знайти продукт із сумною репутацією, ніж цукор.

Звинувачення проти нього серйозні: діабет, серцево-судинні захворювання, ожиріння та ранній карієс. Водночас, цукор та солодощі – дуже частий гість на наших столах. То як же зменшити споживання солодкого, щоб зберегти власне здоров'я?

posts-to-db-Фото 1

О тому, що глюкоза – паливо для клітин нашого мозку, знають усі. І якщо цукор у крові низький, то й розумові здібності не на висоті. Припустимо, у такому стані ви випили солодкий чай із цукром. Що сталося? Думки справді налагодилися. Але швидкозасвоюваний цукор також пішов на спад, і знову знадобилася нова доза. Замкнуте коло. 

Читайте також: ТОП-5 АСАН, З ЯКИХ ВАРТО ПОЧИНАТИ ЗНАЙОМСТВО З ЙОГОЮ

Тому добувати глюкозу краще з натуральних складних вуглеводів: цільнозернового хліба, круп, овочів та фруктів. Що стосується фруктози, то тут лідирують виноград, груші, яблука та фініки.

Добова норма білого цукру становить трохи більше 6 чайних ложок. 

Проте за фактом для багатьох ця цифра наближається до 27. Потрібно пам'ятати, що цукор ховається у найнесподіваніших гастрономічних радощах. Наприклад, столова ложка кетчупу вміщує чайну ложку цукру. А з однією-єдиною маленькою баночкою коли ви взагалі перевиконуєте вищевказану денну норму. 

Чи варто розривати зв'язки з цукром і шукати йому заміну? Претензій до природних підсолоджувачів, таких як, скажімо, стевія або кленовий сироп, лікарі загалом не мають. Але куди важливіше – зменшити споживання цукромістких страв.

Обмежити споживання цукру - найбільш вірний крок, який ви можете зробити на шляху до здоров'я, - каже Кейт Каллахан, дієтолог-нутріціоніст Нової Зеландії.

цукор

Як знизити рівень цукру в крові?

Три тижні – стільки потрібно провести час без цукру, щоб почати спокійно реагувати на солодке, вважають вчені. У цей складний період задобрити організм можна сухофруктами чи натуральним мармеладом без цукру. Знижувати кількість ложок цукру в чаї чи каві можна поступово.

Жири: ваші союзники: оливкова олія, авокадо, яйця, горіхи та м'ясо, що стабілізують рівень цукру в крові та контролюють злочинну тягу до солодкого.

ВІДПОЧИНОК: гормон стресу – кортизол – призводить до викиду інсуліну та підвищення рівня цукру в крові. Антистресова програма – йога, медитація, масаж.

ХОРОШИЙ СОН: недосипання може призвести до діабету. Багато досліджень вже підтвердили, що поганий сон знижує здатність інсуліну реагувати на цукор у крові.