Здуття живота та інші неприємні симптоми можуть псувати ваше життя навіть тоді, коли ви, здавалося б, їсте виключно правильну їжу.
Зараз ми говоримо про «правильні» овочі. Не такі вже й нешкідливі, як може здатися на перший погляд.
Справа в тому, що в овочах міститься велика кількість клітковини, яка ферментується бактеріями в товстому кишечнику – це провокує утворення газів. Логічно, що чим більше волокнистих продуктів ви споживаєте, тим більше організм продукує газів, що нерідко призводить до здуття,
– Каже доктор Крісті Харрісон.
Ми вирішили скласти список із овочів, які можуть стати причиною проблем зі шлунком.
Ви, напевно, знаєте, що немає гірших овочів для вашого шлунка, ніж боби та сочевиця. Причина тому вони можуть викликати дискомфорт у тому, що ці овочі багаті і на цукор, і на клітковину — комбінацію, яку нашому організму складно переварити. Коли вони потрапляють у товстий кишечник, бактерії годуються ними, провокуючи цим здуття живота. Хороша новина у тому, що ви зможете привчити свій організм до бобових. Вам просто потрібно регулярно їсти фрукти, овочі, горіхи, зернові та бобові.
Якщо ви страждаєте від здуття, тоді вам потрібно обмежити кількість овочів у своєму раціоні. У тому числі й броколі. У цьому овочі міститься цукор, що називається рафінозою, який організм просто не здатний повністю засвоїти. Але і тут у нас є вам приємна новина: цей процес можна полегшити (тим більше, що брокколі допомагає зупинити розвиток раку). Гастроентерологи запевняють, що вам достатньо лише додати у страву з цим овочом пару крапель лимонного соку – він прискорить процес травлення.
Читайте також: ЯКІ ПРОДУКТИ ПРОВОКУЮТЬ ЗДОРОВ’Я ЖИВОТА
Горох – прекрасний додаток до пирога, салату або пасти, але зовсім поганий – для вашого шлунка. За аналогією з бобовими, він не в дружніх стосунках із травною системою, тому його попадання в шлунок не залишиться непоміченим. Все, що вам залишається – це парувати горох із зерновими, які шлунок привітно приймає (наприклад, з рисом чи кіноа).
Цвітна капуста – це корисна альтернатива гарнірам, наповненим вуглеводами. При всіх достоїнствах цього овоча, є і один істотний мінус – він призводить до здуття живота. Все тому, що, як і броколі, цвітна капуста відноситься до сімейства хрестоцвітих, яке травна система дуже недолюблює. Який вихід для шанувальників цвітної капусти? Все дуже просто – у приготовленому вигляді вона абсолютно безпечна.
Читайте також: ЯК ПРОВІСТИ ПОВНИЙ ДИТОК ОРГАНІЗМУ
Так само, як і в бобах, у грибах міститься той самий тип цукру, рафінозу, який не перетравлюється травною системою. Він ферментується у великому кишечнику, що призводить до утворення газів та здуття. Вам залишається або терпіти або піддавати гриби хорошій термічній обробці.
Любителі поласувати кукурудзою будуть незадоволені – цей овоч також відноситься до списку шкідників для травлення. У ньому міститься особливий вид вуглеводів, які організму складно розщепити. Це, знову ж таки, може призвести до ферментації бактерій, що призводить до газів та здуття живота.
Готуєтеся зробити салат на вечерю? Радимо відмовитися від одного інгредієнта – шпинату. У сирому вигляді він містить велику кількість клітковини, яка допоможе довше залишатися ситою, але може спровокувати біль у шлунку. І все через природні олігосахариди (тип вуглеводів). Спробуйте інший варіант – смузі. У пюрованому вигляді шпинат легше засвоюється.