Головний символ Києва прикрасив нову колекцію OLIZ

Редагувати переклад
Український бренд OLIZ представив нову лімітовану арт-колекцію хусток “ОРАНТА”, створену у співпраці з Національним заповідником “Софія Київська”. На її створення бренд надихнула Київська Оранта - образ, добре знайомий кожному киянину та кожній людині, яка хоч раз відвідувала Софійський собор. На сьогодні Оранта вважається одним із найвідоміших збережених зображень Богородиці у світі.

Оранта

Мозаїку із образом Оранти у склепінні головного вівтаря було створено візантійськими майстрами в XI ст. на замовлення Ярослава Мудрого. Кількаметрова постать Діви Марії була розміщена таким чином, щоб кожен, хто увійшов до собору, відчував її погляд та захист. Понад тисячоліття вона вважається заступницею та захисницею киян.

До колекції “ОРАНТА” увійшли три хустки, три шалі та твіллі. Флагманом лімітованої лінійки стала  однойменна шовкова хустка з принтом Оранти. Як і на величезному мозаїчному зображенні, Оранта постає з піднятими руками – жестом заступництва та захисту. Поєднання білого і золотого в її одязі є символом чистоти і нетлінності, а пурпурово-золотий плащ, червоні чобітки та численні хрести-зірки є атрибутами вищої влади. Хустка має обрамлення у вигляді кольорових орнаментів, які перенесено з колон, розташованих довкола образу Оранти.

Софія Київська

твіллі

Також художників бренду OLIZ надихнули унікальні орнаменти Софійського собору: наприклад, на шовкову хустку “Купол” вони перенесли мозаїки з Мазепинської капели, а на хустку «Візерунок буття»— елементи стародавньої мозаїки XI ст., створеної під час заснування собору. Шовковий твіллі має унікальний малюнок, який було перенесено в оригінальному вигляді з мозаїки Мазепинської капели. У такий спосіб дизайнери прагнули передати не лише красу, але й меседжі майстрів XI ст., які створювали ці зображення як символ безкінечності буття.

За словами засновниці бренду OLIZ Христини Оліярник, хустки та шалі з колекції “ОРАНТА” можуть бути одночасно як модним аксесуаром, так і річчю-оберегом, що символізуватиме захист для людини, яка її носить.

Ця колекція нагадує нам про наші символи, нашу історію, наш опір ворогам і віру у краще. Київ зазнавав чималих руйнувань протягом тисячі років, проте стіна Софійського собору з образом Оранти збереглася і навіть отримала назву “Нерушима Стіна. Софія Київська- це місце, де зародилась наша культура і духовність, зараз це особливе місце сили, де ми черпаємо підтримку. Також Оранта символізує і сучасну українку для якої, власне, ми і створювали цю колекцію. Вона ніжна, але смілива, вона має велику внутрішню силу і готова захищати свою родину та свою країну”, — говорить Христина Оліярник.  

модна хустка

ОЛІЗ

Ще одна мета створення колекції — прагнення розповісти світу про унікальні пам’ятки України і її тисячолітню історію. Таким чином бренд OLIZ продовжує створювати нові інструменти культурної дипломатії, розпочаті у колекціях, присвячених українським митцям різних епох.

Частина прибутку від продажу колекції “ОРАНТА” буде передана на збереження спадщини Національного заповідника “Софія Київська”. 

Читайте також: ДО ВЕЛИКОДНІХ СВЯТ У СОФІЇ КИЇВСЬКІЙ СТВОРЯТЬ ІНСТАЛЯЦІЮ З КВІТІВ: КОЛИ ЇЇ МОЖНА ПОБАЧИТИ 

Статьи по теме