Вже кілька століть поспіль без нього не обходиться жодна урочистість.
Його пили королі та аристократи, про нього писали Байрон та Хемінгуей, а Штраус навіть присвятив йому польку. Мабуть, ігристий напій заслужив право на власне свято. День народження шампанського прийнято відзначати 4 серпня.
Винахідником шампанського вважається французький монах-бенедиктинець П’єр Періньйон із Шампані. Майже 50 років він невпинно експериментував з купажами, бочками та пляшками доти, доки нарешті 4 серпня 1668 року не представив світу дивовижний напій із бульбашками. Звичайно, ігристі вина існували і раніше, але саме Періньйон розробив принципи, за якими виготовляють шампанське досі: став змішувати сік різних сортів винограду, розливати вина в пляшки і щільно закупорювати корою коркового дерева. Ось чому всесвітній день народження ігристого напою відзначається 4 серпня.
ми зібрали найцікавіші факти про «іменинник», які, можливо, будуть цікаві і вам:
- В одній пляшці шампанського міститься близько 250 млн. бульбашок.
- Дротяна вуздечка, що утримує пробку на місці, називається мюзле і дорівнює 52 см. За легендою саме такої довжини був дріт, який висмикнув зі свого старого корсажу мадам Кліко, щоб закупорити пляшку свого сорту шампанського «Вдова Кліко».
- Фольга навколо пробки шампанського з’явилася у 19 столітті. Спочатку вона служила захистом від щурів і мишей, які мешкали у винних льохах і не проти були випити ігристого напою. Пізніше вона збереглася як данина традиції.
Коко Шанель:
Я п’ю шампанське тільки з двох приводів: коли закохана та коли не закохана.
- Корок, що летить, з-під шампанського може розвивати швидкість до 100 км/год.
- Спочатку бульбашки в ігристому напої вважалися виноторгівцями небажаними.
- Пляшку шампанського зазвичай розбивають об борт спущеного на воду корабля. Вона символізує дотик судна з хвилями, що піняться.
- Спеціально для Уінстона Черчілля компанія Pol Roger постачала шампанське в унікальній тарі – пляшках об’ємом 0,6 л (імперська пінта). Дворецький приносив Черчиллю шампанське щодня об 11 ранку, коли той прокидався
- Найстаріша фірма з нині випускають шампанське Gosset була заснована у 1584 році.
- У келиху гарного шампанського бульбашки утворюються протягом 10-20 годин після відкорковування пляшки.
- Якщо в келих шампанського опустити шматочок шоколад або родзинки, він буде багаторазово тонути і знову спливати.
- У багатьох видах автоперегонів прийнято після закінчення церемонії нагородження влаштовувати переможцям душ із шампанського. Традиція народилася в 1967 році, коли гонщик Ден Генрі так радів своїй перемозі, що негайно відкоркував подаровану йому пляшку шампанського і оббризкав нею оточуючих. В ісламських країнах, де алкоголь заборонено, використовують для цієї процедури безалкогольні напої.
- А ось знаменита ванна із шампанського становить смертельну небезпеку. Організм вбирає алкоголь через шкіру миттєво, спричиняючи алкогольне отруєння. Тому ігристе вино додають у воду лише у невеликій кількості.
Керрі Бредшоу:
У Нью-Йорку прийдуть навіть на відкриття конверту, якщо там подаватимуть шампанське.
- Найдорожчу пляшку шампанського “Смак діамантів” марки Goût де Diamants продали на аукціоні за $1,2 млн. Вона була прикрашена білим золотом, стразами. Swarovski та 19-каратним діамантом.
- Компанія Armand de Brignac випускає шампанське “Мідас” у пляшках об’ємом 30 літрів, що еквівалентно 40 звичайним пляшкам. Кожна пляшка зроблена вручну і важить близько 45 кг.
- Пляшку шампанського висотою в людський зріст (182 см) виготовила компанія Piper-Heidsieck у 1965 році. Вона призначалася для відзначення нагородження «Оскаром» актора Рекса Харрісона за роль у фільмі “Моя прекрасна леді”.
Фото: Gettyimages