Артфестиваль колажу у Києві продовжено: більше подробиць CUTOUTCOLLAGE FESTIVAL

Редагувати переклад
До 29.10 діє наймасштабніша колажна подія у Центрі Сучасного Мистецтва М17. Розповідаємо, як проходить фестиваль CUTOUT COLLAGE FESTIVAL KYIV-PARIS 2023, який повернувся після вимушеної минулорічної паузи.

Артфестиваль колажу у Києві продовжено: більше подробиць CUTOUTCOLLAGE FESTIVAL-Фото 1

Локації та дати

Другий CUTOUT COLLAGE FESTIVAL проходить одразу на двох локаціях, що розташовані в різних країнах – традиційно у Києві та несподівано у Парижі. Якщо українська столиця вже приймала фестиваль колажу в 2021-му, то французька ознайомить гостей з цікавими прикладами робіт українських митців-колажистів вперше.

Влітку 2021-го створений арттерапевткою, історикинею мистецтва колажу та мультидисциплінарною мисткинею Аннет Сагаль, художницею-колажисткою, експериментаторкою, авторкою терапевтичних майстер-класів Катею Ситою та артменеджеркою, кураторкою, викладачкою живопису Ольгою Ситою фестиваль пройшов на двох локаціях – Галереї РА та Музеї історії міста Києва. За тему йому тоді обрали провокативну фразу: «Мистецтво не вічне!» Свої роботи на перший фестиваль колажу надали понад 40 митців: з усієї України, а також з-за кордону – з Польщі, Великої Британії, США, Іспанії, Португалії та інших країн. В програмі були також лекції, воркшопи та кінопокази стрічок про мистецтво колажу.

Після паузи в 2022 році CUTOUT COLLAGE FESTIVAL повернувся зі ще більшим розмахом: лише на київській локації фестивалю – в Центрі Сучасного Мистецтва М17 представлено роботи майже 100 колажистів.

Відкриття Фестивалю Сучасного Колажу CUTOUT 2023 відбулось 8 вересня у Парижі, де прихистком робіт французьких митців та українських резидентів фестивалю стала молода галерея Le Bonheur Est Dans L’Instant, заснована у 2019-му як місце підтримки молодих митців, їхніх експериментів та дослідів. Експозиція тривала більше двох тижнів з постійними комунікаціями та екскурсіями для донесення проблем та боротьби українського народу за свою незалежність.

«Я хотів зробити свій внесок в українську справу, запросивши українських митців поділитися своєю творчістю. Як глядачі, що перебувають в умовах миру, ми побачимо роботи, безпосередньо створені митцями, які перебувають в умовах війни: страждають від неї, відчувають її жорстокість індивідуально і колективно. Мене вразила зрілість і краса їхнього мистецтва та глибина почуттів. Підтримка, яку ми їм надаємо, є знаком вітання України в європейській мистецькій спільноті», — розповів куратор та засновник галереї Le Bonheur Est Dans L’Instant, Ксав’є Гра.

Друга локація – Центр Сучасного Мистецтва М17, що в Києві, відкрилась 15 вересня та діє до 29 жовтня. Виставка є інтерактивною: гості можуть долучитися до створення спільного колажу, помацати зайців, погортати скетчбуки, зануритись у текстильні інсталяції тощо.

Артфестиваль колажу у Києві продовжено: більше подробиць CUTOUTCOLLAGE FESTIVAL-Фото 2

Артфестиваль колажу у Києві продовжено: більше подробиць CUTOUTCOLLAGE FESTIVAL-Фото 3

Тема фестивалю

Для другого CUTOUT COLLAGE FESTIVAL організаторки обрали чи не найактуальнішу тему сьогодення – «Свобода». Через повномасштабне вторгнення минулоріч та, відповідно, загрозу свободі, фестиваль довелося відкласти. Тож куратори закликають митців та відвідувачів рефлексувати про природу свободи, її виміри та відчуття.

«З 2015 року ряд неурядових організацій лібертаріанського спрямування — американський аналітичний центр Інститут Катона (Cato Institute), канадський центр Інститут Фрейзера (Fraser Institute) і німецький Фонд Фрідріха Науманна (Friedrich Naumann Foundation) — проводять глобальні дослідження соціальних, політичних та економічних процесів і щорічно складають рейтинг країн світу за Індексом свободи людини (Human Freedom Index). Цей індекс розраховується на підставі оцінювання широкого кола показників, що репрезентують рівень свободи людини в основних сферах її життєдіяльності. Але чи є вони дійсно показниками свободи? І чи дійсно позиції які розглядаються при підрахунках індексів можуть оцінити рівень свободи? Чи це дійсно про свободу?» – запитують куратори.

Вони пропонують дослідити: Як Україна в останні роки рухається у рейтингу Індексу свободи? Як війна вплинула на відчуття свободи всередині країни та в порівнянні з іншими? Як українець відчуває свободу, де б не був?

«Питання свободи у сучасному світі, який ми, митці та мисткині, відчуваємо нині особливо гостро, підштовхує нас до нового пошуку першопричин. А колаж, який вбачається нам одним з найбільш прогресивних та «нелімітованих» напрямів мистецтва, ми беремо у наших дослідженнях за головний інструмент», – пояснюють куратори.

Артфестиваль колажу у Києві продовжено: більше подробиць CUTOUTCOLLAGE FESTIVAL-Фото 4

Митці фестивалю

Загалом участь у другому CUTOUT COLLAGE FESTIVAL візьмуть 100 майстрів колажу. Це запрошені українські та міжнародні митці, фестивальна добірка французьких митців, резиденти CUTOUT COLLAGE STUDIO та спільноти CUTOUT LOVERS, а також переможці open-call.

Чиї роботи неодмінно варто побачити на фестивалі? Серед українських митців це, приміром, Олександра Чичкан, яка створює свої роботи на переосмисленому напрямку авангардного мистецтва початку 20-го сторіччя – супрематизмі. Її колажі яскравих відтінків та мають ефект повного занурення при наближенні до них.

Абстракціоніст, представник Нової хвилі, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка 2022 року Тіберій Сільваші теж представлений на фестивалі. «Я – живописець, який не малює, а «вирощує» живопис», – каже про свої роботи Сільваші.

Олексій Кондаков працює у техніці цифрового колажу, його роботи добре відомі українцям. Створюючи впізнавані зображення, де у сцени з нашого повсякдення вмонтовані класичні, міфічні персонажі з античності, Кондаков дає оптичний інструмент, який пропонує нам заглянути у давні часи й, водночас, дослідити сучасність.

Артфестиваль колажу у Києві продовжено: більше подробиць CUTOUTCOLLAGE FESTIVAL-Фото 5

Артфестиваль колажу у Києві продовжено: більше подробиць CUTOUTCOLLAGE FESTIVAL-Фото 6

Артфестиваль колажу у Києві продовжено: більше подробиць CUTOUTCOLLAGE FESTIVAL-Фото 7

Серед іноземних митців радимо звернути увагу на роботи бельгійки Маїте Джейн. Вона розповідає, що гра з кордонами реальності завжди була однією з її улюблених справ. Це дає змогу відкривати нові сфери можливостей та відчувати новий рівень зв’язку. Стать і гендерні очікування – один із основних фокусів колажів Маїте.

Ребека Елізегі з Іспанії застосовує класичні ручні техніки колажу, зосереджуючись на дослідженні різноманітних матеріалів. В її полі зору – гендерна різноманітність та соціальні проблеми. Через свої роботи Ребека намагається звільнити людське тіло, пригнічене, позначене та стигматизоване кольором, віком чи статтю.

Митець із Брукліна Морган Джессі Лаппін відомий своїми колажами, в яких використовує ностальгічні матеріали для створення паперових світів із відчуттям комізму та хаосу. Він є засновником Brooklyn Collage Collective (BCC) – одного з перших міжнародно визнаних колективів художників-колажистів.

Не пропустіть наймасштабнішу виставку колажу в Україні! Це унікальна можливість зануритися в атмосферу сучасного мистецтва колажу! Запрошуємо вас відвідати фестиваль CUTOUT COLLAGE FESTIVAL у Центрі Сучасного Мистецтва М17, розташованому за адресою: ЦСМ М17, вул. Антоновича 102-104, Київ.

Читайте також: SMALL TALK: ІЛЮСТРАТОРКА ЮЛІЯ ТВЄРІТІНА ПРО АЛЬБОМ «ЩЕ ОДИН ДЕНЬ ВІЙНИ» 

Статьи по теме