Він зробив українську пісню модною: дивіться тизер документального біографічного фільму «Яремчук: Незрівнянний світ краси»

Документальний фільм «Яремчук: Незрівнянний світ краси» — про безсмертну музичну легенду Назарія Яремчука, з якого фактично почалась історія української попмузики. Невідомі факти біографії, спогади рідних, друзів і колег, сімейні архіви — яким був той самий «голос цілого покоління»? У кіно з 8-го серпня. 

Він зробив українську пісню модною: дивіться тизер документального біографічного фільму «Яремчук: Незрівнянний світ краси»-Фото 1

Назарій Яремчук — перша українська попзірка, народний артист УРСР і Герой України. Завдяки безмежному таланту, ентузіазму та праці він зробив українську пісню модною та відомою по всьому світу. Ініціаторкою створення фільму стала донька Назарія, співачка Марія Яремчук. Влітку 2021 року вона поділилася цією ідеєю зі студією KNIFE! Films — режисером Артемом Григоряном і продюсером Максимом Сердюком. Відтоді почалася активна робота над дослідженням феномена Яремчука: вивчення архівів, збір інформації, пошук героїв, робота над сценарієм, зйомка інтерв’ю та натури. Робота тривала два роки та закінчилася наприкінці 2023-го.

«Ідея виникла до початку повномасштабного вторгнення. На створення спонукав той факт, що очевидці та творці основ україномовної попсцени, естради — не вічні, як би це не звучало… Ми повинні знати своїх героїв, і зараз це вже починає бути мейнстримом, що дуже круто», — ділиться Марія Яремчук, співачка та виконавча продюсерка фільму.

Він зробив українську пісню модною: дивіться тизер документального біографічного фільму «Яремчук: Незрівнянний світ краси»-Фото 2

Він зробив українську пісню модною: дивіться тизер документального біографічного фільму «Яремчук: Незрівнянний світ краси»-Фото 3

Він зробив українську пісню модною: дивіться тизер документального біографічного фільму «Яремчук: Незрівнянний світ краси»-Фото 4

Він зробив українську пісню модною: дивіться тизер документального біографічного фільму «Яремчук: Незрівнянний світ краси»-Фото 5

До участі в проєкті долучилися учасники культового колективу ВІА «Смерічка», які надали маловідомі факти про Назарія. Його дружина Дарина Яремчук розповіла про їхнє знайомство та історії палкої любові його шанувальниць. Також до фільму ввійшли розповіді близьких колег співака, визнаних культурознавців та музичних оглядачів.

«До створення цього фільму я мало що знав про Назарія. Знав, що він вокаліст ВІА “Смерічка” та що родом із Карпат. Але ще під час створення серіалу “СПАЛАХ” я дивився його кліпи та вважав Яремчука людиною дуже харизматичною. Але ми взагалі не знали його біографію. Під час одного з перших зідзвонів з Марією Яремчук, вона поділилася з нами низкою окремих фактів з його життя: перемога у конкурсі “Пісня-71”, виступи в Чорнобилі для ліквідаторів, гастролі Америкою ще за часів СРСР, іншими унікальними подробицями його життя… І ми зрозуміли, що робимо документальний фільм про людину, через біографію якої розповідаємо історію нашої країни. Тому історичних подій, які ми згадуємо в фільмі, дуже багато», — Артем Григорян, режисер фільму «Яремчук: Незрівнянний світ краси».

У процесі створення фільму автори також використали сімейні архіви виконавця (фотоальбоми та відеокасети), архіви героїв фільму, зокрема матеріали, що зберігаються у Центральному державному аудіовізуальному та електронному архіві.

Українська фестивальна премʼєра відбудеться на Миколайчук OPEN. Стрічка стане фільмом-закриття фестивалю глядацького кіно, що проходить у місті Чернівці з 15 по 23 червня. 

Читайте також: ТОП-5 УКРАЇНСЬКИХ ПІСЕНЬ КЛАСИЧНОЇ ЕСТРАДИ, ЯКІ ВАРТО ЗНАТИ 

Статьи по теме