Закрити
UA
Життя

Спеціально для Marie Claire: авторський рецепт від шеф-кухаря ресторану Fabius

Поділись:

Спеціально для Marie Claire Ігор Каленіченко, шеф-кухар заміського київського ресторану Fabius, поділився одним із своїх фірмових рецептів.

posts-to-db-Фото 1

Ігор Каленіченко належить до класу молодих шеф-кухарів, які встигають усі: пройти навчання у класичній гастрономічній школі Le Cordon Bleu, попрактикуватися у ресторанах у різних куточках світу та напрацювати власні ідеї, які з недавніх пір він втілює на кухні заміського ресторану.

posts-to-db-Фото 2

Цей ресторан може похвалитися власною «зеленою зоною», де ростуть трави та спеції, міні-сироварні (тут роблять сир за італійськими технологіями), пекарнею з нереально смачним хлібом (обов’язково спробуйте картопляний), винотекою і, звичайно ж, затишною атмосферою. У меню можна знайти італійські, азіатські позиції, цікаві «твісти» класики, домашнє морозиво та сорбети, улюблені десерти. А хліб та сир варто обов’язково захопити з собою! Спеціально для нашого сайту шеф-кухар Fabius поділився рецептом лосося з кіноа.

posts-to-db-Фото 3

 

Лосось з кіноа та голландським соусом

Ігор Каленіченко каже: «Для цієї страви нам знадобиться філе атлантичного лосося, озерного лосося, форелі чи сьомги – все залежить від вашого бюджету та смакових уподобань. Мій вибір упав на атлантичного лосося, що має високі гастрономічні якості – це делікатес, який готують у найкращих ресторанах світу. У цій страві я розкрию смак лосося за рахунок гарніровки та соусу, які підкреслять насичений та благородний смак риби. Я вибрав білу кіноа (оскільки її потрібно менше часу варити) і знаменитий «голландський соус» – класичний французький соус на основі вершкового масла та яєць. Він є одним із п’яти так званих «материнських» соусів французької кухні та застосовується у багатьох стравах.

posts-to-db-Фото 4

Вам знадобиться:

  • Філе лосося (зі шкірою) – 180-250 г (2 шт)
  • Кіноа (біла) – 100 г
  • Овочевий бульйон (рекомендовано) або вода – 300 г
  • Сіль/Перець – за смаком
  • Рослинна олія – 30 г
  • Вершкове масло – 20 г

Для голландського соусу:

  • Жовток – 2 шт
  • Лимонний фреш – з ¼ лимона
  • Сіль – щіпка
  • Перець кайєнський – щіпка
  • Олія вершкове – 55-80 г
  • Вода – чайна ложка

posts-to-db-Фото 5

Довести до кипіння в каструлі овочевий бульйон/воду з додаванням вершкового масла та солі. Потім висипати кіно і варити до готовності (близько 15 хвилин).

Філе лосося потрібно перед обсмажуванням витерти сухий кухонний папір, щоб прибрати зайву вологу і потім посолити за смаком. Розігріти сковорідку з рослинним маслом і обсмажити до готовності (пам’ятаєте правило: 80% часу лосося смажимо на шкірі. Таким чином отримуємо хрумку шкіру та ніжне м’ясо всередині).

posts-to-db-Фото 6

Паралельно ставимо маленький сотейник із водою на вогонь та інший сотейник для того, щоб розтопити вершкове масло до рідкого стану. У залізній або скляній мисці змішуємо 2 жовтки, лимонний фреш, сіль, кайенський перець і трохи холодної води. Збиваємо все віночком до однорідної маси.

Після ставимо миску на киплячий сотейник (вода має стикатися з дном миски) – створюємо так звану водяну баню. Повільно вливаємо розтоплене масло в миску і весь час збиваємо його віночком до досягнення густішої однорідної емульсії.

Викладаємо філе лосося на тарілку, поливаємо соусом і наше блюдо готове. Смачного !

posts-to-db-Фото 7