Тарт Татен з баклажанами у меді
На 4 порції:
1 невеликий чорний баклажан, 1 невеликий білий баклажан, 300 г готового листкового тіста, 1 ст. л. рідкого меду, 5 ст. л. оливкової олії, сіль, перець
Нагрійте духовку до 180 °C. Форму для тарта змастіть оливковою олією і збризкайте медом. Баклажани вимийте, обсушіть і, видаливши плодоніжки, наріжте кружальцями.
На сковороді на невеликій кількості оливкової олії обсмажте баклажани до золотистого кольору з обох боків. Перекладіть у форму для запікання. Розкотіть тісто в тонкий пласт за розміром трохи більше форми і накрийте баклажани, підвернувши краї. Зробіть у тесті проколи вилкою та випікайте виріб 30 хвилин. Готовий тарт Татен переверніть на блюдо сервіровки, посоліть і поперчіть за смаком. Подавайте теплим.
Спагетті з баклажанами та пармезаном
На 4 порції:
500 г спагетті, 2 баклажани, 1 великий помідор, 20 помідорів чері, 1 невелика цибулина, 2 кульки моцарели, 50 г тертого пармезану, кілька гілочок базиліка, 2 гілочки чебрецю, 4 ст. л. оливкової олії, сіль, перець
Наріжте цибулину кільцями, великий помідор – кубиками, видаливши насіння, а помідори черрі поріжте навпіл. У сотейнику на 1 ст. л. оливкової олії обсмажте цибулю до прозорості. Покладіть туди помідори і чебрець, залийте овочі водою, посоліть, поперчіть до смаку і доведіть до кипіння. Соус готуйте під кришкою на повільному вогні 20 хвилин|мінути|. Баклажани розріжте спочатку навпіл, а потім половинки наріжте скибочками. Обсмажте їх на сковороді в оливковій олії до золотистого кольору з обох боків. Зменште вогонь до мінімуму і готуйте баклажани 5-10 хвилин, щоб вони стали м’якими. Моцареллу наріжте скибочками. Спагетті відваріть до стану аль денте. Викладіть у сотейник з томатним соусом баклажани та моцареллу, додайте спагетті та добре нагрійте. Страву посоліть, поперчіть і посипте тертим пармезаном. Подавайте, прикрасивши листочками базиліка.
Зелене каррі з міні-баклажанами
На 4 порції:
4 курячі грудки, 8 маленьких качанів кукурудзи, 50 г тайських баклажанів, 6 круглих міні-баклажанів, 1 стручок гострого перцю, 1/2 пучка базиліка, 750 мл кокосового молока, 1 ч. л. зеленої пасти каррі, 1 ст. л. соєвого соусу, 2 ст. л. рибного соусу, 1 ст. л. устричного соусу, 2 листочки кафрського лайма, 1 стебло лемонграсу, 2 ст. л. цукру
Курячі грудки наріжте дрібними шматочками. Міні-баклажани наріжте на четвертинки. Базилік дрібно порубайте, видаліть верхнє листя лемонграсу і розріжте стебло на три частини. Видаливши насіння з плодоніжкою, дрібно наріжте гострий перець.
У глибокому сотейнику нагрійте кокосове молоко, не доводячи до кипіння. Додайте листя лайма, лемонграс, половину базиліку, пасту каррі і добре перемішайте. Покладіть кукурудзу та обидва види баклажанів, зменште вогонь до мінімуму і готуйте 10 хвилин, не доводячи до кипіння. Додайте в блюдо курячі грудки, влийте всі соуси, додайте цукор і готуйте ще три хвилини. Страву подавайте гарячою, зверху прикрасьте нарізаним базиліком.
Баклажани, фаршировані булгуром із сухофруктами
На 4 порції:
2 великі баклажани, 150 мл натурального йогурту, 125 г булгуру, 50 г фундука, 50 г кедрових горішків, 25 г родзинок, 1 цибулина, 400 мл овочевого бульйону, 4 ст. л. оливкової олії, сік 1 лимона, сіль, перець
Нагрійте духовку до 200 °C. Баклажани розріжте вздовж навпіл, викладіть у форму, збризкайте оливковою олією і запікайте 30 хвилин. Родзинки залийте окропом на 10 хвилин. Цибулину дрібно наріжте і обсмажте у глибокому сотейнику на оливковій олії до прозорості. Додайте булгур та родзинки, залийте бульйоном і доведіть до кипіння. Готуйте на середньому вогні близько 10 хвилин, доки не випарується вся рідина. Посоліть і поперчіть. Обидва види горіхів підсушіть на сковороді без додавання жиру, дрібно додайте і підмішайте до булгуру. Запечені баклажани вийміть із духовки і за допомогою столової ложки видаліть з кожної половинки м’якоть, залишивши стінки завтовшки близько 1 см. М’якуш дрібно наріжте, перемішайте з булгуром і наповніть масою баклажани. З’єднайте йогурт із соком лимона та оливковою олією, додайте сіль та перець і добре перемішайте. Перед подачею на стіл потримайте кілька хвилин баклажани під грилем духовки. Перекладіть на блюдо сервіровки, полийте йогуртовим соусом.
Баклажанна ікра
На 4 порції:
2 баклажани, 3 ст. л. оливкової олії, сіль, перець
Нагрійте духовку до 200 °C. Баклажани розріжте вздовж навпіл, видаливши плодоніжки. На м’якоті баклажанів зробіть часті ромбоподібні надрізи. Підготовлені овочі викладіть шкіркою вниз у форму для запікання, збризкайте оливковою олією, посоліть, поперчіть і запікайте від 45 хвилин до 1 години, поки вони не стануть м’якими. За допомогою столової ложки видаліть м’якоть із запечених баклажанів, перемішайте її до однорідної маси, додайте сіль і перець за смаком. Баклажанну ікру подавайте охолодженою.