Гуннар працює в Тромсі, Норвегія протягом останніх 12 років – на даний момент він є шеф-кухарем та інструктором кулінарного театру Vertshuset Skarven. Він співпрацював із відомими ресторанами NOMA у Копенгагені, Holbergstuen у Бергені, а на початку 2014 року планує відкрити власний ресторан у Тромсі. На майстер-класі в Києві Єнсен показав, як правильно обробляти норвезьку сьомгу та готувати з цієї риби масу корисних та смачних страв. Ділимося рецептами 3 страв від Гуннара!
На 4 порції: 400 г норвезької сьомги, 1 червона цибуля, ? шт. цвітної капусти, 2 стебла зеленої цибулі, ? пучка кропу, ? брокколі, 1 фенхель, 1 морквина, 2 зубки часнику, 40 г олії, 1 ст. соєвого соусу, 4 ч.л. білого вина
Почистіть і наріжте овочі: цибулю на часточки, цвітну капусту та броколі на суцвіття, зелену цибулю кубиками по 2 см, фенхель та моркву на тонкі смужки. Роздавити часник. Сьомгу поріжте кубиками по 2 см. Розстеліть на робочій поверхні 4 шматки фольги однакового розміру, рівномірно розподіліть на них овочі та лосось. Додайте в кожну порцію ложку білого вина, 10 г олії та 2 столові ложки соєвого соусу. Посоліть, поперчіть і загорніть фольгу на зразок мішечка. Помістіть фольгу в попередньо розігріту до 180 ° C духовку на 12-15 хвилин.
На 4 порції: 400 г норвезької сьомги, 1 шт. брокколі, ? цвітної капусти, 1 цибуля-шалот, 100 мл сметани, 500 мл овочевого бульйону, 100 мл білого вина, сіль, перець, сік лимона, харчова сода (4 г на літр води), 1 ст.л олії, 10 помідорів чері, 1 червоний цибуля, 2 чайні ложки каперсів
Обсмажте в маслі на середньому вогні дрібно нарізану цибулю-шалот та цвітну капусту. Додайте|добавляйте| біле вино і варіть до напівготовності. Додайте вершки та тушкуйте близько 5 хвилин. В іншій каструлі закип’ятіть 2 літри води. Розділіть брокколі на суцвіття. Додайте в киплячу воду 8 г харчової соди (щоб броколі залишався яскраво-зеленим), розмішайте і киньте туди броколі. Варіть близько 5-6 хвилин. Процідіть через сито, подрібніть у блендері разом із кольоровою капустою. Додайте в блендер овочевий бульйон, щоб суп був не дуже густим. Приправте сіллю, перцем і соком лимона. Помідори наріжте невеликими шматочками, дрібно наріжте цибулю і каперси, обсмажте це все в маслі, приправте сіллю і цукром. Сьомгу розріжте на невеликі шматочки, обсмажте їх на вершковому маслі близько 2 хвилин з кожного боку. Розлийте суп по тарілках, акуратно поклавши туди сьомгу, помідори та каперси.
На 4 порції: 500 г норвезької сьомги, 250 г пасти, 50 г руколи, 50 г волоських горіхів, 50 г сиру пармезан або іншого схожого твердого сиру, 1 ст. оливкової, соняшникової або соєвої олії, лимон, сіль, перець
Приготуйте соус песто: змішайте в блендері руколу, волоські горіхи, пармезан, ? чайної ложки солі та олія. Приправте до смаку лимоном і сіллю. Зваріть пасту в злегка підсоленій воді згідно з інструкцією на упаковці. Посоліть, поперчіть і відставте рибу на 2-1 хвилини. Процідіть пасту і перемішайте її з песто соусом. Викладіть смажену сьомгу поверх пасти.