Вже кілька століть поспіль без нього не обходиться жодна урочистість.
Його пили королі та аристократи, про нього писали Байрон та Хемінгуей, а Штраус навіть присвятив йому польку. Мабуть, ігристий напій заслужив право на власне свято. День народження шампанського прийнято відзначати 4 серпня.
Винахідником шампанського вважається французький монах-бенедиктинець П’єр Періньйон із Шампані. Майже 50 років він невпинно експериментував з купажами, бочками та пляшками доти, доки нарешті 4 серпня 1668 року не представив світу дивовижний напій із бульбашками. Звичайно, ігристі вина існували і раніше, але саме Періньйон розробив принципи, за якими виготовляють шампанське досі: став змішувати сік різних сортів винограду, розливати вина в пляшки і щільно закупорювати корою коркового дерева. Ось чому всесвітній день народження ігристого напою відзначається 4 серпня.
ми зібрали найцікавіші факти про «іменинник», які, можливо, будуть цікаві і вам:
В одній пляшці шампанського міститься близько 250 млн. бульбашок.
Дротяна вуздечка, що утримує пробку на місці, називається мюзле і дорівнює 52 см. За легендою саме такої довжини був дріт, який висмикнув зі свого старого корсажу мадам Кліко, щоб закупорити пляшку свого сорту шампанського «Вдова Кліко».
Фольга навколо пробки шампанського з’явилася у 19 столітті. Спочатку вона служила захистом від щурів і мишей, які мешкали у винних льохах і не проти були випити ігристого напою. Пізніше вона збереглася як данина традиції.
Коко Шанель:
Я п’ю шампанське тільки з двох приводів: коли закохана та коли не закохана.
Корок, що летить, з-під шампанського може розвивати швидкість до 100 км/год.
Спочатку бульбашки в ігристому напої вважалися виноторгівцями небажаними.
Пляшку шампанського зазвичай розбивають об борт спущеного на воду корабля. Вона символізує дотик судна з хвилями, що піняться.
Спеціально для Уінстона Черчілля компанія Pol Roger постачала шампанське в унікальній тарі – пляшках об’ємом 0,6 л (імперська пінта). Дворецький приносив Черчиллю шампанське щодня об 11 ранку, коли той прокидався
Найстаріша фірма з нині випускають шампанське Gosset була заснована у 1584 році.
У келиху гарного шампанського бульбашки утворюються протягом 10-20 годин після відкорковування пляшки.
Якщо в келих шампанського опустити шматочок шоколад або родзинки, він буде багаторазово тонути і знову спливати.
У багатьох видах автоперегонів прийнято після закінчення церемонії нагородження влаштовувати переможцям душ із шампанського. Традиція народилася в 1967 році, коли гонщик Ден Генрі так радів своїй перемозі, що негайно відкоркував подаровану йому пляшку шампанського і оббризкав нею оточуючих. В ісламських країнах, де алкоголь заборонено, використовують для цієї процедури безалкогольні напої.
А ось знаменита ванна із шампанського становить смертельну небезпеку. Організм вбирає алкоголь через шкіру миттєво, спричиняючи алкогольне отруєння. Тому ігристе вино додають у воду лише у невеликій кількості.
Керрі Бредшоу:
У Нью-Йорку прийдуть навіть на відкриття конверту, якщо там подаватимуть шампанське.
Найдорожчу пляшку шампанського “Смак діамантів” марки Goût де Diamants продали на аукціоні за $1,2 млн. Вона була прикрашена білим золотом, стразами. Swarovski та 19-каратним діамантом.
Компанія Armand de Brignac випускає шампанське “Мідас” у пляшках об’ємом 30 літрів, що еквівалентно 40 звичайним пляшкам. Кожна пляшка зроблена вручну і важить близько 45 кг.
Пляшку шампанського висотою в людський зріст (182 см) виготовила компанія Piper-Heidsieck у 1965 році. Вона призначалася для відзначення нагородження «Оскаром» актора Рекса Харрісона за роль у фільмі “Моя прекрасна леді”.