Українські ЛГБТК+ пари та їхні селебріті-союзники знялися у фільмі на підтримку шлюбної рівності

Редагувати переклад
Справжні пари – як ЛГБТ, так і гетеросексуальні, як відомі, так і ні, поєднуються, щоб підтримати шлюбну рівність в Україні у документальному фільмі “Шлюбна (не)рівність в Україні”. Фільм вийде 11-го жовтня, в День камінг-ауту, на платформах OUT TV, Megogo, Київстар ТБ та YouTube Нового Каналу. 

Українські ЛГБТК+ пари та їхні селебріті-союзники знялися у фільмі на підтримку шлюбної рівності-Фото 1

Фільм “Шлюбна (не)рівність в Україні” складається з двох частин. В одній відображено викривлений світ, у якому гетеросексуальним парам заборонено укладати шлюби. Вона не лише про емоційний біль, а про реальні катастрофічні наслідки та загрози, до яких призводить така заборона. У другій частині фільму реальні ЛГБТК пари та їх союзники розповідають свої історії — про кохання та втрати, про почуття та страхи, які зрозумілі кожному.

У фільмі взяли участь музикант та телеведучий Володимир Дантес і підприємиця Даша Кацуріна, телеведучий Анатолій Ярема з партнером, ведучий чоловічого YouTube-шоу “Ебаут” Ігор Донскіх, активістка та художниця з Маріуполя Діана Берг з чоловіком та ще багато ЛГБТК+ пар і союзників, в тому числі — представники ЛГБТ-військових. Проект на підтримку рівних шлюбів, який реалізували режисер Юрій Двіжон, Громадська Організація “ХЖО Сфера» та ХарківПрайд за фінансової підтримки Європейського Союзу, Національного Демократичного Інституту та квірної соціальної мережі Hornet.

«ЛГБТК+ можуть захищати країну, можуть працювати на будь-яких посадах, можуть робити будь-що для цієї країни. А офіційно бути в шлюбі не можуть. І це дуже дивно для мене», — Володимир Дантес, музикант, телеведучий.

Українські ЛГБТК+ пари та їхні селебріті-союзники знялися у фільмі на підтримку шлюбної рівності-Фото 2

«Мої друзі, які знаходилися в Харкові, один з них зараз воює, інший цивільний. І коли військовий був поранений, він не міг до нього навіть прийти в лікарню. Тому що йому казали — ви документально йому ніхто», — Артур Озеров, працівник військової адміністрації, дрег-перформер

Шлюбна рівність — це принцип, який гарантує рівні права та обов’язки для подружжя незалежно від їхньої статі, раси, релігії чи інших особистих ознак. Таким чином подружжя мають однакові права у справах, пов’язаних з майном, спадщиною, наслідуванням, страхуванням, пенсіями, медичним доглядом та іншими важливими аспектами життя.

Наразі у Верховній Раді готуються до прийняття законопроект №9103 «Про інститут реєстрованих партнерств», який надасть можливість ЛГБТК+ парам мати частину тих прав, що мають різностатеві пари після одруження. Проте його прийняття — лише перший крок. Україні потрібна шлюбна рівність.

Українські ЛГБТК+ пари та їхні селебріті-союзники знялися у фільмі на підтримку шлюбної рівності-Фото 3

«ЛГБТК+ сімʼї в Україні наразі не мають жодного юридичного статусу, через що вони лишаються поза увагою держави і суспільства. Мова йде про конкретні можливості, які гарантує держава начебто усім громадянкам та громадянам: приймати рішення в кризових станах, поховати, мати доступ в реанімацію, успадкувати спільне майно в разі смерті партнерки чи партнера. Виходить так що в умовах війни та постійної загрози людському життю частина українок та українців залишаються юридично не захищеними», — Анна Шаригіна, програмна директорка ГО “ХЖО Сфера” та співорганізаторка ХарківПрайду

Зазначимо, що деякі з країн Європи, де вже є шлюбна рівність, починали з цивільних партнерств. Тобто, Україна — на правильному шляху. І зараз важливо, аби суспільство зрозуміло та підтримало ці зміни. Адже запит на рух до демократії та рівності — величезний

Українські ЛГБТК+ пари та їхні селебріті-союзники знялися у фільмі на підтримку шлюбної рівності-Фото 4

Українські ЛГБТК+ пари та їхні селебріті-союзники знялися у фільмі на підтримку шлюбної рівності-Фото 5

«Після успіху мого попереднього проект про українську квір-спільноту та війну Pride Is Not Available In Your Region я зрозумів, що на цьому зупинятись не можна. Потрібно і надалі говорити про нашу країну, ЛГБТК+ спільноту та війну всьому світові. Боротьба за рівні права в Україні продовжується. Цей фільм — мій маніфест та звернення до глядачів з бажанням пояснити, що я та сотні тисяч українців відчувають, коли розуміють, що не мають права офіційно одружитись зі своїми коханими людьми», — Юрій Двіжон, режисер, ЛГБТК+ активіст

Режисер Юрій Двіжон, сценаристи Настя Алєксєєва та Льоша Чащин – команда, яка об’єдналася на початку повномасштабного вторгнення для створення якісного українського ЛГБТКІА+ контенту. Автори, будучи частиною української квір-спільноти, спрямовують свої зусилля на те, щоб зробити її видимою вдома та у світі. Зараз команда займається розробкою соціальних кампаній, документальних фільмів і серіалів. Проекти групи були представлені на великих міжнародних професійних подіях, таких як Series Mania Festival, Serial Killer Festival, Stockholm International Film Festival, Berlinale Talents Sarajevo.

Українські ЛГБТК+ пари та їхні селебріті-союзники знялися у фільмі на підтримку шлюбної рівності-Фото 6

ГО “Харківське жіноче об’єднання Сфера» — громадська організація, яка понад 15 років займається правозахистом та просвітництвом, організовує Тижні жіночої солідарності та ХарківПрайд, найбільшу ЛГБТК+ подію на Сході України. За останні роки Сфера розширила свою діяльність до надання гуманітарної та психологічної допомоги жінкам та ЛГБТК+ зі Сходу України, які потерпають від наслідків війни росії проти України.

Читайте також: «ПО-ПЕРШЕ, МИ РУЙНУЄМО МІФІ, ЩО ЛГБТ-ЛЮДИ НЕ МОЖУТЬ БУТИ ПАТРІОТАМИ, ПО-ІНШЕ, ЩО УКРАЇНА – ГОМОФОБНА ДЕРЖАВА.», — ЮРА ДВІЖОН, СПІВЗАСНОВОК

Статьи по теме