Як зберігати їжу, коли вимкнули світло: поради МОЗ
Міністерство охорони здоров’я опублікувало поради, як безпечно зберігати харчові продукти, коли вимкнули світло.
Військові рф продовжують обстрілювати українську енергетичну інфраструктуру, що спричиняє вимушені вимкнення електроенергії. У МОЗ нагадали, як безпечно зберігати їжу, коли вимкнули світло. Особливо влітку, коли на вулиці тепла погода.
Спеціалісти радять підготуватися до відключення електроенергії. Можна сформувати запас льоду — приготувати пакетики з льодом у морозильній камері. Коли відключать світло, льод допоможе зберегти холод. Також можна придбати холодильні елементи. Їх тримають у морозильнику і за потреби використовують в охолоджувальних боксах або термосумках.
Водночас краще підготувати запас консервів і продуктів, які не потребують охолодження. Це сухофрукти, крупи, горіхи тощо. Лікарі радять переглянути меню та раціон на користь продуктів, які не швидко псуються. Зокрема, це овочі та фрукти, які можуть зберігатися і без холодильника. Страви потрібно робити якомога простішими, з мінімальною кількістю інгредієнтів. Найкраще зберігаються добре виварені або протушковані продукти.
Як зберігати їжу, коли вимкнули світло:
- Використовуйте лід та холодильні елементи. Перемістіть швидкопсувні продукти в термосумки або охолоджувальні бокси з льодом чи холодильними елементами. Якщо світла немає понад чотирьох години, розкладіть раніше підготовлені місткості з льодом на нижню полицю холодильника та верхню полицю морозильної камери. Це допоможе продовжити час зберігання продуктів у вимкненому холодильнику.
- Продукти, які швидко псуються, зберігайте в найбільш холодній зоні холодильника або морозильника.
- Тримайте двері холодильника та морозильної камери зачиненими. Це допоможе зберегти холод всередині. Якщо двері не відкривати, холодильник може зберігати температуру до чотирьох годин, морозильна камера — до 48 годин.
- Заповнений холодильник та морозильник нагрівається зсередини повільніше завдяки меншій кількості повітря. Тому варто заповнювати холодильну та морозильну камери максимально, але не закривати вентиляційні отвори. Якщо порожнього місця багато, можна покласти пластикові пляшки з водою.
Також у МОЗ порадили перевіряти їжу після відновлення електропостачання. Продукти, які зберігалися за температури вище 4 °C понад дві години, можуть бути небезпечними. Використовуйте термометр для вимірювання температури у місці зберігання їжі. Перезаморозити або приготувати можна ті продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру до 4 °С. Запах, колір і текстура продуктів можуть вказувати на їхнє псування. Викидайте продукти, які мають сумнівний вигляд чи запах. Ніколи не пробуйте їжу на смак, щоби перевірити її безпечність. Якщо ви не впевнені в безпеці продукту, краще його викинути, ніж ризикувати здоровʼям.
Автор: Яна Панюшкіна
Фото: Ello / Unsplash