Міністерство охорони здоров’я опублікувало поради, як безпечно зберігати харчові продукти, коли вимкнули світло.
Військові рф продовжують обстрілювати українську енергетичну інфраструктуру, що спричиняє вимушені вимкнення електроенергії. У МОЗ нагадали, як безпечно зберігати їжу, коли вимкнули світло. Особливо влітку, коли на вулиці тепла погода.
Спеціалісти радять підготуватися до відключення електроенергії. Можна сформувати запас льоду – приготувати пакетики з льодом у морозильній камері. Коли відключать світло, льод допоможе зберегти холод. Також можна придбати холодильні елементи. Їх тримають у морозильнику і за потреби використовують в охолоджувальних боксах або термосумках.
Водночас краще підготувати запас консервів і продуктів, які не потребують охолодження. Це сухофрукти, крупи, горіхи тощо. Лікарі радять переглянути меню та раціон на користь продуктів, які не швидко псуються. Зокрема, це овочі та фрукти, які можуть зберігатися і без холодильника. Страви потрібно робити якомога простішими, з мінімальною кількістю інгредієнтів. Найкраще зберігаються добре виварені або протушковані продукти.
Також у МОЗ порадили перевіряти їжу після відновлення електропостачання. Продукти, які зберігалися за температури вище 4 °C понад дві години, можуть бути небезпечними. Використовуйте термометр для вимірювання температури у місці зберігання їжі. Перезаморозити або приготувати можна ті продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру до 4 °С. Запах, колір і текстура продуктів можуть вказувати на їхнє псування. Викидайте продукти, які мають сумнівний вигляд чи запах. Ніколи не пробуйте їжу на смак, щоби перевірити її безпечність. Якщо ви не впевнені в безпеці продукту, краще його викинути, ніж ризикувати здоровʼям.
Автор: Яна Панюшкіна
Фото: Ello / Unsplash