UA
RU

4 міфи про харчування, в які час переставати вірити

Редагувати переклад
У гонитві за новими фуд-трендами ми навіть не замислюємося, а чи справді вони корисні для нашого здоров'я?

День у день ми робимо ті чи інші обідні ритуали, навіть не замислюючись, наскільки вони корисні для нас і чи не завдають вони шкоди нашому організму і фігурі. Інтернет просто переповнений різними порадами дієтологів та фітнес-тренерів щодо харчування, але не всі вони однаково ефективні. Ми вирішили розібратися в цьому питанні і нарешті розвінчати міфи про харчування, в які свято вірили.

Міф 1: Оливкова олія виділяє канцерогени під час нагрівання.

міфи про харчування

Оливкова олія extra virgin вважається ідеальним варіантом для приготування здорової їжі. Це найкорисніше масло з усіх наявних, тому що воно багате на антиоксидантні і виконує протизапальні функції. Оливкова олія не виділяє багато диму при жарінні, ніж деякі рослинні олії, високий вміст антиоксидантів захищає масло від окислення, тим самим роблячи його безпечним для використання під час готування. 

Багато хто вважає, що через це масло руйнується і утворює канцерогенні сполуки при нагріванні. Нещодавні дослідження, проведені в австралійській лабораторії, показали, що оливкова олія є найбезпечнішою та найстабільнішою олією для приготування. Багато інших очищених олій переповнені поліненасиченими жирами, які більш вразливі до окислення, і, отже, легше розкладається на шкідливі побічні продукти. 

Читайте також: ТОП-10 ПРОДУКТІВ, ЯКІ ВИКЛИКАЮТЬ ПРИВИКАННЯ

Міф 2: Якщо вживати жирну їжу, але можна швидко набрати вагу

Цей міф відбувається ще з далеких із 1980-х років. Однак, у міру того, як дослідження прогресували, ми тепер знаємо, що вживання хороших жирів в їжу має вирішальне значення для здорової збалансованої дієти. Хороші жири відіграють важливу роль у багатьох біологічних функціях, включаючи виробництво та регуляцію гормонів, функцію мозку, здорову нервову систему, виробництво енергії, зміцнення імунітету, здорову функцію легень, кісток та серцево-судинної системи. 

Жир містить найбільшу кількість калорій з усіх груп продуктів харчування, це правда, тому, просто додаючи купу оливкової олії в їжу, шматочки вершкового масла до овочів або ложку кокосової або горіхової олії в коктейль, вам не вдасться скинути вагу. Втрата ваги відбудеться, коли ви зміните свій раціон, вживаючи здорові жири (лосось, авокадо, горіхи) і зменшуючи кількість рафінованих, сильно оброблених продуктів (вони зазвичай вищі в калоріях).

Міф 3: Вуглеводи провокують збільшення ваги

міфи про харчування

Існує думка, що через вуглеводи (наприклад, хліб, макаронні вироби та картоплю) підвищується рівень цукру в крові і через це збільшується вага. Всупереч поширеній думці, ми все ж таки можемо їсти хліб і картопля і при цьому втрачати вагу, головне контролювати порції.

Єдина причина, з якої ви набираєте вагу – це те, що ви їсте більше їжі, ніж вам потрібно. Що більше цукру ми їмо, то більше глікогену збирається в організмі, і коли він перестає перероблятися в енергію, він починає продукувати жир. 

Читайте також: ТОП-5 ПРОДУКТІВ, ЩО ДОПОМОЖУТЬ СХУДНІСТЬ В ОБЛАСТІ ЖИВОТА

Міф 4: Регулярне дробове харчування може запобігти уповільненню метаболізму

Суть міфу полягає в тому, що ми повинні їсти кожні кілька годин, щоб підтримувати метаболізм в нормі, щоб спалити більше калорій. Якщо ми не вживаємо їжу протягом довгого періоду часу, наш метаболізм може знизитися. Міннесотське дослідження показує, що наш метаболізм всього на 8% знижується якщо не їсти регулярно протягом 74 годин. А це означає, що потрібно морити себе голодом, щоб метаболізм значно знизився. Прийоми їжі кожні пару годин або відсутність їжі у певний час дня не вплине на втрату ваги, вона просто зводиться до спалювання калорій. Насправді, регулярні закуски можуть сприяти збільшенню ваги, якщо вживати більше, ніж потрібно організму.

Фото: unsplash.com

Статті на тему