Закрити
UA
Краса

Їжа та мозок: несподівані факти, яких ви не знали

Поділись:

Девід Перлмуттер за роки практики встановив зв’язок між тим, що ми їмо, та роботою нашого мозку.

Багато хто з нас чув про шкоду жирної або смаженої їжі, про шкоду м’яса або молочних продуктів. Але те, що вуглеводи (цукор, хліб, крупи, макарони, рис) руйнують наш мозок – несподівана новина.

posts-to-db-Фото 1

Автор книги «Їжа та мозок» (видавництво МІФ) відомий невролог та спеціаліст з питань харчування Девід Перлмуттер за роки практики встановив зв’язок між тим, що ми їмо, та роботою нашого мозку.

Девід упевнений, що найнебезпечніша речовина для мозку – це глютена. Він міститься в пшениці, житі, ячмені та у всіх похідних від цих продуктів. Це та сама клейковина, яка допомагає хлібу бути пухнастим та м’яким.

Читайте також: ДОЛОЙ ЗИМОВУ СПАЧКУ: ЯК СПРАВИТИСЯ З СИНДРОМОМ ХРОНІЧНОЇ Втоми

posts-to-db-Фото 2

Більш того, глютен здатний викликати залежність та звикання. Саме тому нам так важко відмовитися від вживання борошна.

За останні 50 років харчовий ланцюг значно змінився. Сучасне виробництво харчових продуктів дозволило нам вирощувати зерна, що містять у сорок разів більше глютену, ніж кілька десятиліть тому,

– пише Девід.

Лікар доводить, що проблеми з пам’яттю, стрес, безсоння та поганий настрій лікуються відмовою від певних продуктів харчування. Тим, хто не страждає подібними проблемами, правильна дієта допоможе зберегти гарне самопочуття та гостроту розуму. 

posts-to-db-Фото 3

Декілька цитат з книги:

Ваш мозок – це:

Близько 1,4 кг. Понад 160 км кровоносних судин. Більше нейронів, ніж зірок у Чумацькому шляху. Найжирніший орган вашого тіла, понад 60% маси мозку становить саме жир. Але зараз він може страждати, а ви про це нічого не знаєте.

Читайте також: ЧОТИРИ РЕЧІ, ЯКІ ДОПОМОЖУТЬ ПОКРАЩИТИ РОБОТУ МОЗКУ

Мудрість:

Мудрість говорить, що набагато простіше підтримувати порядок, ніж виправляти безладдя. Лікувати хворобу після того, як ви захворіли, все одно, що копати колодязь, коли вам захотілося пити, або кувати зброю, коли війна вже почалася.

Психосоматика:

Ми звикли вважати психіку відірваною від тіла, нас дивує зв’язок діабету з деменцією або чутливість до глютена з депресією. Але цей зв’язок існує, і я збираюся показати, наскільки близько кожне з можливих порушень роботи мозку пов’язане із соматичними захворюваннями.

Несподівана загроза:

Коли я кажу людям, що чутливість до білка, який міститься в пшениці, житі та ячмені, становить найбільшу і найменш визнану загрозу здоров’ю людини, у відповідь я майже завжди чую: «Не може бути. Не всі чутливі до глютена».

Наука про жир:

Останні 2 мільйони років ми споживали переважно жири, і лише близько 10 000 років тому з появою сільського господарства у нашому харчуванні з’явилося багато вуглеводів. Ми досі володіємо геномом мисливців-збирачів та запрограмовані на накопичення жиру за часів достатку.

Займайтеся спортом:

Згідно з останніми досягненнями науки, фізичні вправи здатні сформувати мозок, стійкий до атрофії та схильний до пізнавальної гнучкості. А це, мої друзі, може означати лише одне: найпотужніша зброя в нашому арсеналі — не що інше, як фізичні вправи.