Закрити
UA
Краса

Як привчити себе їсти більше овочів

Поділись:

Рослинна дієта ще нікому не зашкодила! 

Одні системи харчування забороняють налягати на вуглеводи, інші виступають проти жирів, треті взагалі заперечують усі, крім води… Ці дієти мають масу протипоказань і часто стають мішенями для критики. Зате жоден дієтолог не вступить у суперечку, якщо ви скажете йому, що хочете додати до раціону більше овочів. Вони — джерело корисних мікроелементів і вітамінів, яких так потребує наш організм. 

Отже, ви вирішили їсти більше овочів, але як втілити його в життя? У нас є пара порад!

рослинні продукти

1. Замініть молочні продукти на альтернативні

Хто з нас не любить латте з молочною пінкою та пармезаном? На жаль, у них не так багато користі, як хотілося б, але калорій і насичених жирів — повно. Крім того, останні дослідження свідчать, що 75 відсотків населення світу має непереносимість лактози. Якщо ви думаєте, що здуття живота та висипання – це норма, то радимо спочатку переконатися, що ваш організм «дружить» із молочними продуктами. Але у нас є хороші новини: ми отримувати ті ж корисні речовини, такі як кальцій та білок, від немолочних альтернатив.

Що ми маємо на увазі? Ви напевно чули (а може навіть і пробували) про кокосове, рисове, вівсяне і мигдальне молоко, рослинні вершки, соєві десерти і йогурти. Найчастіше вони містять не лише лактози, а й глютена, який теж належить до речовин, погано переносимим людським організмом.  

Читайте також: ТІЛЬКИ ОВОЧІ: 14 ЗІРК, ЯКІ ВІДМОВИЛИСЯ ВІД М’ЯСА

чому потрібно їсти зелені овочі

2. Додайте листових овочів

Якщо ви прийняли тверде рішення боротися зі своїми звичками і виховувати в собі любителя овочів, тоді вам потрібно скласти план, який допоможе зелені швидше попрацювати ваш холодильник. Перший крок ви вже зробили — купили тофу та пляшечку мигдального молока на пробу — тепер настав час для кроку №2. Чому б не додавати до страв листові овочі – калі, руколо, ромен, листя салату? Щоб вам було легше, пояснимо їх користь: вони виводять з організму токсини та насичують його фолієвою кислотою, яка покращує настрій, роботу мозку, запобігає розвитку серцевих захворювань та раку. 

Доповніть свій смузі шпинатом, руколою прикрасьте пасту, а з капусти калі приготуйте смачний і поживний салат. Все легко та просто!

чому потрібно їсти овочі та фрукти

3. Відмовтеся від швидких вуглеводів

Звісно ж, на користь овочів! Але ні, ми не такі жорстокі, щоб змусити вас харчуватися виключно салатами. Замість це пропонуємо розпочати захоплюючий пошук страв, які не сильно постраждають, якщо ви заміните в них вуглеводні інгредієнти на рослинні (йдеться тільки про швидкі вуглеводи!). Наприклад, спробуйте замість улюблених макаронів пасту з цукіні, хліб для сендвічів замініть на салатний лист, а тісто для піци приготуйте не з білого борошна пшеничного, а подрібнених суцвіть цвітної капусти. 

Нерозумно буде стверджувати, що смак страв не зазнає кардинальних змін, але такі ж зміни відбудуться з вашим здоров’ям і тілом, якщо ви почнете харчуватися правильною і корисною їжею. 

Читайте також: ЗАМІСТЬ М’ЯСА: ОВОЧІ, ЯКІ ДОПОМАГАЮТЬ ПОБУДУВАТИ М’язову МАСУ

як є більше овочів

4. Готуйте вдома

Спокуса з’їсти щось смачне та заборонене у ресторані підвищується у кілька разів. Якщо вдома у вашому холодильнику мешкають лише овочі, фрукти, «молочка», дієтичне м’ясо та риба, то у закладі ви зможете знайти і улюблені салати з майонезом, і жирні свинячі реберця, і «Тірамісу» (а до того ж — солодкі алкогольні коктейлі). ). 

Коли ви звикнете харчуватися виключно домашньою їжею, вам буде набагато простіше керувати своїм раціоном та робити вибір на користь овочів. Щоб ви не сумували з цього приводу, радимо пошукати в інтернеті рецепти для веганів та вегетаріанців. Ви здивуєтеся, на що можна перетворити звичайний буряк, моркву та кабачок! 

як привчити себе їсти більше овочів

5. Надайте смак їжі

Можливо, ваше небажання переглянути свій раціон пов’язане з тим, що ви сприймаєте страви з овочів як щось прісне, нудне, несмачне та обов’язкове. Однак рослинна їжа може вас здивувати. Просто тримайте під рукою спеції, такі як кориця (яка бореться з бактеріями), куркума (антиоксидант, який зменшує запалення) або кайенський перець (збільшує швидкість обміну речовин в організмі) для додаткового смаку.

Також додайте корисні (і смачні!) трави: базилік, розмарин, м’яту та кінзу. Ви також можете ввести в раціон імбир або часник для гостріших відчуттів та користі для здоров’я. Почніть експериментувати з травами та спеціями, повірте, через час ви взагалі забудете про солі та соуси з магазинів.  

Читайте також: 10 ОВОЧІВ З НАЙНИЖЧИМ ЗМІСТ ВУГЛЕВОДУ

чому потрібно їсти сирі овочі та фрукти

6. Будьте реалістами

Не думайте, що після прочитання цієї статті вам обов’язково доведеться обзавестися рослинним молоком і харчуватися веганськими салатами на сніданок, обід та вечерю. Ми знаємо, що не завжди є сили зайти в еко-лавку після робочого дня, що іноді просто хочеться з’їсти шматочок піци, а не овочеву запіканку, що в деякі моменти тільки багатошаровий сендвіч з жирним м’ясом та майонезним соусом може дати вам сили на цілий день . Тому не закликаємо докорінно змінювати свої харчові звички, тільки підкоригувати в більш корисний бік. 

Вживання рослинної їжі навіть кілька разів на тиждень може вплинути на ваше здоров’я і самопочуття, не кажучи вже про навколишнє середовище. Тож шматочок піци для дотримання внутрішнього балансу ніхто не скасовував! 

Джерело фото: unsplash.com