Минулого тижня в Україні стартував сезон зеленої спаржі, вирощеної місцевими виробниками. А це означає, що в найближчі кілька місяців ціна на цей продукт буде нижчою за звичайну. Радимо обов’язково доповнити свій раціон аспарагусом, адже є багато причин.
Спаржа – низькокалорійний продукт, який добре засвоюється організмом за відсутності індивідуальної непереносимості. У ньому близько 30 калорій на 100 грам. При докладному розрахунку можна отримати такі цифри: 1 г білка, 9 г жиру і 0 вуглеводів. І це робить спаржу особливо приємною для тих, хто дотримується правильного харчування.
Від безлічі зелені та овочів аспарагус відрізняється високим вмістом необхідних мінералів – магнію, цинку, кальцію та калію. В аспарагусі також містяться вітаміни груп А, В, К і особливо багато вітамінів С і Е. Зміст останнім робить спаржу чудовим джерелом антиоксидантів.
Крім цього, аспарагус містить велику кількість клітковини, тому ідеально доповнить раціон тих, у кого є проблеми з кишечником, перетравлюємо їжу та повільним обміном речовин.
Завдяки вмісту аспарагінової кислоти спаржа сприяє виведенню рідини з організму, запобігає набрякам та покращує роботу нирок.
Читайте також: ТРАВЕНЬ — МІСЯЦЬ КРАСИ НА MARIE CLAIRE
Аспарагус вимагає мінімум кулінарних навичок та часу. Спочатку потрібно ретельно промити і очистити до середини стебла. А час приготування варіюється від вибраного способу. Наприклад, відварювати зелену спаржу потрібно близько трьох-чотирьох хвилин при зануренні в киплячу воду. Щоб продукт залишився трохи хрумким після обробки, помістіть його в ємність з льодом на кілька секунд після того, як дістанете з каструлі. Цю ж маніпуляцію можна повторити після шести-восьми хвилин гасіння. На приготування аспарагусу в духовці піде не більше десяти хвилин, а на грилі або попередньо розігрітій сковороді достатньо п’яти.
Багато способів приготування і велика кількість клітковини дозволяють легко інтегрувати аспарагус в будь-який план харчування. При цьому варіації страв з цим продуктом дуже прості, але не менш апетити. Наприклад, спаржа добре доповнить сніданок із відвареними яйцями.
Спаржа може легко замінити гарнір або салат для легкої вечері, і чудово поєднуватиметься з білою і червоною рибою або червоним м’ясом.
Можна загорнути аспарагус у бекон або тонко нарізані шматочки яловичини.
Також спаржа хороша у запеченому вигляді у поєднанні з пармезаном.