З настанням осені здається, що єдиний сезонний овоч – гарбуз. Страви з гарбуза справді корисні, але на ньому осінні овочі та фрукти не закінчуються.
Гарбуз додають у будь-які страви, від салатів до латте, це один із найкорисніших продуктів. Яскравий помаранчевий колір гарбуза говорить про те, що в ньому міститься багато бета-каротину та вітаміну А, необхідних для зору та здоров’я шкіри. У складі також калій, клітковина та вітамін С: вони підвищують імунітет і допомагають не захворіти на сезон застуд. Антиоксиданти в гарбузі особливо показані при цукровому діабеті та підвищеному тиску. Ще один приємний бонус: на 100 г гарбуза припадає всього 28 кілокалорій.
Яблука лежать на полицях у магазинах цілий рік, але восени вони найсмачніше. У яблуках міститься неймовірна кількість антиоксидантів, таких як кверцетин та катехін, а також клітковина. Було встановлено, що вони ефективні у боротьбі з діабетом та серцевими захворюваннями.
Читайте також: ДОКУМЕНТАЛЬНІ ФІЛЬМИ, ЯКІ ЗМІНЯТЬ ВАШЕ ПРЕДСТАВЛЕННЯ ПРО ЇЖУ
У цього фрукта незвичайний смак і те, що його можна купити лише восени, робить його бажаним. Як і в інших продуктів, яскраво-жовтогарячий колір хурми вказує на високий вміст вітамінів А і С. А ще в хурмі багато таніну — потужного антиоксиданту, який знижує ризик розвитку раку, серцевих захворювань та цукрового діабету. До речі, хурма допоможе вам впоратися з похміллям, оскільки вона прискорює виведення алкоголю з організму.
М’який смак цвітної капусти робить її універсальним інгредієнтом практично будь-якої страви. У ній міститься дуже мало калорій, але при цьому багато клітковини та вітамінів С, К та В6. Згідно з дослідженнями, ці речовини запобігають ризику розвитку раку легенів та шлунково-кишкового тракту. Цвітну капусту можна згасити та посипати пармезаном або зварити та перетворити пюре. Її можна їсти сирою та маринованою, додавати в супи, рагу або навіть смузі.