Закрити
UA
Краса

Корисні властивості кіноа для організму

Поділись:

У боротьбі із зайвою вагою для роботи мозку і не тільки. 

posts-to-db-Фото 1

Кіноа почали вживати в їжу три-чотири тисячі років тому, коли інки зрозуміли, що ця їстівна рослина. Цивілізація інків називала кіноа «золотим зерном», оскільки вважалося, що воно підвищує витривалість воїнів. В наш час рослина переживає другий наступ і користується великою популярністю. На щастя, це не данина моді та сумнівним трендам у харчуванні, а справді корисний продукт, про властивості якого варто знати більше. 

Читайте також: Продукти рослинного походження для підтримки колагену

 

Білок та клітковина 

Кіноа серед усіх злакових містить у собі найбільше білка і незамінні амінокислоти. Серед корисних каш вона значно випереджає своїх побратимів – рис та гречку. Також у кіноа майже вдвічі більше клітковини, ніж у інших зернових, вона допомагає запобігти серцевим захворюванням шляхом зниження високого кров’яного тиску. Клітковина знижує рівень холестерину, глюкози та допомагає скинути зайві кілограми за рахунок повного насичення організму. 

posts-to-db-Фото 2

Залізо

Залізо допомагає утворювати гемоглобін, оскільки входить до його складу. Також воно переносить кисень по клітинах і постачає його в м’язи для їхнього скорочення. Ще одна незаперечна користь заліза в організмі людини — поліпшення функцій мозку, оскільки саме він споживає близько 20% кисню в крові. Варто згадати, що залізо регулює температуру тіла, активність ферментів та енергетичний обмін. Здається, навіть цих перерахованих властивостей вистачить, щоб кіно частіше з’являлося у вашому раціоні. 

Читайте також: 10 найкращих продуктів для здоров’я

лізин

Кіноа містить лізин, який незамінний для зростання та відновлення тканин. Наш організм не може виробляти його самостійно, тому отримувати достатню кількість лізину можна із продуктів харчування або спеціальних добавок. Варто взяти на замітку цей факт бігунам та професійним спортсменам, оскільки вони часто зазнають травм. Недолік лізину в організмі загрожує швидкою стомлюваністю, анемією, зниженням ваги і навіть дратівливістю. 

posts-to-db-Фото 3

Марганець

Цей мікроелемент міститься у багатьох органах та бере участь у великій кількості процесів нашого організму. Наприклад, у зростанні сполучної тканини та кісток, захищає клітини від вільних радикалів та надлишку заліза, регулює рівень глюкози в крові та бере участь у роботі мозкової діяльності. Великий функціонал марганцю в людському організмі вражає, адже це далеко не повний перелік. Добова норма мікроелемента для здорової людини – близько 5-10 мг. 

Читайте також: 4 міфи про харчування, в які час переставати вірити

 

Що приготувати із кіноа?

posts-to-db-Фото 4

Стандартний варіант приготування кіноа – зварити та подавати з овочами або зеленню. Але, крім звичайної каші, є безліч різних варіацій застосування цієї зернової культури. Наприклад, кіно може стати основою для салату. Дайте волю фантазії та поєднуйте з будь-якими продуктами. Можете спробувати зробити гарячий салат або додати фрукти, горіхи та солодкі соуси. Кіноа – універсальний продукт, який можна їсти хоч кожен день у різних варіаціях.

Джерело фото: unsplash.com