Ви можете відновлювати нестачу кальцію за допомогою пігулок або продуктів харчування (ми за останній варіант).
Ми вже обговорювали, у яких продуктах міститься велика кількість калію, а в яких – білка. Тепер настав час відновити справедливість і згадати ще один важливий елемент — кальцію. Ви напевно пам’ятаєте, як у дитинстві мама змушувала вас пити багато молока і їсти сир. Все заради ваших міцних кісток! Але з віком важливість вживання кальцію не зменшилася і навіть зросла. Особливо це стосується жінок. За результатами недавніх досліджень, представниці прекрасної статі потребують більшої кількості кальцію (до 50 років – 1000 міліграмів на день, після 50 років – 1200 міліграмів). Якщо вимірювати цю кількість склянками молока, воно приблизно буде прирівнюватися восьми.
Якщо ви не любите молоко та молочні продукти, тоді вам потрібно бути особливо уважними до свого раціону. Щоб заповнити нестачу кальцію, ви повинні додати до свого меню більше цих продуктів:
Прихильникам рослинного раціону точно сподобається ця новина. Капуста калі – одне з найкращих джерел кальцію у світі овочів. Усього дві миски цього представника сімейства Капустяні подарують вам 201 міліграм корисної речовини. Варто відзначити, що щавлева кислота, яка міститься в листовій зелені на кшталт шпинату, мангольду та бурякового бадилля, фактично зупиняє поглинання кальцію організмом.
Насіння ідеально підійде для перекушування, коли голод застає вас зненацька. У двох столових ложках насіння соняшника міститься 88 міліграм кальцію. Оскільки насіння досить низькокалорійне, ви можете не надто контролювати їх кількість. До речі, їх дуже зручно носити в сумочці, як перекус, так і як прикраса для салату.
Читайте також: ЩО ВІДБУВАЄТЬСЯ З ОРГАНІЗМОМ ПРИ ВІДМОВІ ВІД МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ
Десь у глибині душі ви давно знали, що брокколі дуже корисна для вашого здоров’я, але навряд чи здогадувалися, наскільки. Одна миска приготовленої капусти забезпечить 6% від рекомендованої денної дози кальцію. На додаток до всього, броколі багата на вітаміни А, К і С, фолієву кислоту та клітковину.
Можливо, ви знаєте його під назвою “китайська листова капуста”. Цей овоч легко готується і містить 148 міліграм кальцію для двох миски. До речі, вчені дійшли висновку, що бок-чий — єдиний рослинний продукт, який має високий рівень абсорбції кальцію.
Ця маленька морська рибка подобається не всім, але якщо вам потрібна причина її полюбити, у нас вона є. У порції сардин є колосальні 888 міліграм кальцію. Єдине, про що вам потрібно пам’ятати, так це про те, що цю рибу краще їсти разом із кістками. Так доза корисної речовини буде вищою. Цікавий факт, у сардинах дуже низький рівень ртуті, тому вам не варто боятися їх переїсти.
Читайте також: 5 ЛАЙФХАКІВ, ЯК ВТАЛИТИ ГОЛОД, ЯКЩО ВСЕ ЧАС ХОЧЕТЬСЯ Є
Приємно те, що квасолю можна додавати практично в будь-яку страву, наприклад суп, рагу, салат і т.д. Однієї миски вареної квасолі буде достатньо, щоб забезпечити 13% від денної норми кальцію. Слід зазначити, що у інших бобових цього елемента значно менше. Додамо, що застосування достатньої кількості квасолі може зменшити ризик розвитку діабету другого типу.
Мигдаль відноситься до продуктів, багатих на кальцій, але він багатий ще на щось калорії. В одній мисці горіха міститься 1000 калорій. Тому будьте гранично обережні та контролюйте свою порцію. Ми радимо брати невеликий пакетик мигдалю на роботу як перекушування або «приправляти» їм кашу або йогурт на сніданок.
Усього в 1, 2 порції тофу буде така ж кількість кальцію, що і в одній склянці молока. Дуже важливо стежити, щоб у складі цього соєвого продукту було вказано кальцій. Якщо ви знайшли «правильний» тофу, тоді маєте привітати вас — в одній його мисці міститься 88% денної норми кальцію.
Джерело фото: unsplash.com