Побудувати м’язову масу можна тільки якщо ви 1) правильно тренуєтесь і 2) правильно харчуєтеся.
Будь-який тренер скаже вам, що для досягнення результату важливо споживати не лише білки, а й вуглеводи (які дарують вашому тілу енергію).
Найбільша помилка тих, хто хоче стати вегетаріанцем, полягає в тому, що їм катастрофічно не вистачатиме білка для побудови та підтримки м’язової маси. Однак ви можете отримувати адекватну дозу протеїну, харчуючись тільки овочами, горіхами, насінням та бобовими,
— каже фахівець із правильного харчування Джорджія Раундер.
Згідно з дослідженнями 2014 року, крес-салат має найбільшу щільність поживних речовин серед 47 «випробуваних» фруктів та овочів. У двох чашках трав’янистої рослини міститься два грами білка та всього 8 калорій. Кресс-салат є відмінним інгредієнтом для смузі та салату (до того ж, він багатий на кальцій та залізо).
Читайте також: ТІЛЬКИ ОВОЧІ: 14 ЗІРК, ЯКІ ВІДМОВИЛИСЯ ВІД М’ЯСА
Багато хто з нас добре знайомий з буряком, а ось з бадиллям їм стикатися не доводилося, а, тим не менш, ця частина овочів є кориснішою для нашого організму. Одна чашка буряка має більше двох грамів білка, а ще в ній сконцентрована велика кількість фолієвої кислоти – водорозчинного вітаміну В, який знижує ризик розвитку серцево-судинних захворювань, деменції та хвороби Альцгеймера.
Брюссельська капуста, як і всі листові овочі, зараз в особливій пошані. В одній чашці цієї капусти міститься три грами білка та достатня кількість клітини, яка підтримує почуття ситості протягом усього дня. Брюссельська капуста відноситься до сімейства хрестоцвітих, багатих на глюкозинолати, відомі своїми протираковими властивостями.
Солодка картопля має приємний смак, а також має цілий «пакет» поживних речовин і вітамінів. Високий рівень волокон у ньому допомагає утримувати рівень цукру у крові, рятуючи від відчуття втоми під час тренування. До речі, солодка картопля – відмінне джерело бета-каротину – рослинного пігменту, який синтезується у вітамін А.
Читайте також: НЕ ВОДОЮ ЄДИНОЮ: 10 ПРОДУКТІВ ДЛЯ ГІДРАТАЦІЇ ОРГАНІЗМУ
Червоні, жовті, зелені, оранжеві, червоні… На щастя, колір перцю ніяк не впливає на корисні властивості. В одному болгарському перці міститься два грами білка. Ще один чудовий бонус – у цій рослині з сімейства Пасльонових є вітамін С, який надає підтримку нашому імунітету.
Листовий овоч має ті самі два грами протеїну на одну порцію, що і більшість учасників цього списку. Капуста калі відома своїм високим рівнем вітаміну К – жиророзчинного вітаміну, який відіграє важливу роль у процесі будови міцних кісток.
Нехай у грибах і не так багато білка (один грам на порцію), зате з ними можна приготувати безліч страв і не боятися за фігуру – у них відверто мало калорій. Чим багаті гриби? Вітаміном D! Він також допомагає зміцнити м’язи. Не забуватимемо, що в грибах є антиоксиданти, які позитивно впливають на імунітет і здоров’я серця.