UA
RU

Бадьорий ранок: 5 незвичайних приладів для приготування кави

Редагувати переклад
Оксана Дяченко розповідає про способи та пристосування для приготування кави.

ФРЕТТА − посудина з колбою, що виймається в центрі, дозволяє готувати холодну каву. На фретту встановлюють вирву пуровера і готують гарячу каву, яка проходить через лід у центральній колбі судини. Напій відразу охолоджується, не втрачаючи щільності та смаку.

Фретта зручна для використання вдома – в ній можна заварювати чай у холодний спосіб або готувати лимонади. Достатньо заповнити посудину водою, а центральну ємність – фруктами або травами до смаку, і залишити на ніч у холодильнику. Приготовлені таким чином напої вирізняються особливо тонким смаком.

Фретта

Читайте також: Катерина Лучина про те, що відбувається з кавовою культурою в Україні

ГАБЕТ, АБО СИФОН, − найдавніший із відомих на сьогодні способів приготування кави. Являє собою дві сполучені судини. Нижній з водою нагрівають пальником, пара піднімається у верхню посудину з меленою кавою. Коли вогонь прибирають, вже готова кава стікає вниз.

Спосіб дуже ефектний, але рідко використовується через неможливість контролювати рівень екстрадиції смаку.

ГАБЕТ, АБО СИФОН

КЕМЕКС − посудина з жароміцного скла зі шкіряним «пояском». У вузьку частину судини вставляють фільтр з кавою, воду ллють повільно – близько п'яти хвилин – із чайника з тонким носиком. Результат – прозора, ароматна і смачна кава.

КЕМЕКС

Аеропрес - пристосування, що нагадує дію класичного френч-пресу, але більш лояльного до тонкого смаку кави. У верхньому циліндрі мелена кава контактує з гарячою водою 10 секунд, потім її продавлюють поршнем через фільтр у нижню ємність за 10-20 секунд. Виходить щільний, міцний та ароматний напій.

Аеропрес

Читайте також: Вибух мозку: що таке нейрогастрономія?

ПУРОВЕР (від pour over - лити зверху) - конічна вирва з кераміки зі спіральними ребрами, в яку вкладають тонкий паперовий фільтр, насипають змелену каву і акуратно ллють круговими рухами гарячу воду (не окріп) з чайника з дуже тонким носиком. Виходить прозорий напій із тонким смаком і без осаду. Вважається найкращим способом для розкриття всіх смакових нюансів кави та зручним у домашньому побуті.

ПУРОВЕР

Статті на тему