UA
RU

PinchukArtCentre оголосив програму виставок на 2022 рік

Редагувати переклад
PinchukArtCentre оголосив програму виставок на 2022 рік.
PinchukArtCentre оголосив програму виставок на 2022 рік-Фото 1

Eglė Budvytytė in collaboration with Marija Olšauskaitė and Julija Steponaitytė, Songs з Compost: Mutating Bodies, Imploding Stars (still from video), 2020

«За межами людського»

Травень – серпень 2022 року

Виходимо ли ми за межі людського у світі кліматичного кризу? Наші тіла повільно мутують разом зі средою, що зазнає екологічних змін. За фізичних трансформацій наша людськість набуває нових ознак. Вдивляючись у сценарії майбутнього, ми перевідкриваємо можливості співіснування з іншими істотами і ставимо під сумнів, чи справді ми колись мали перевагу над природою.

Виставка «За межами людського» звертається до принципів екологічної етики, розглядаючи кліматичні зміни, загрязнення повітря, води та ґрунту, втрату біологічного різноманіття. Експозиція оприявнює напругу між двома протилежними позиціями: домінуючої на планеті людини та постгуманістичного критичного погляду, який спостерігає за появою альтернативних форм життя та відносин. 

Художні_ці: Педро Невес Маркес (Португалія), Ґабріела Муреб (Бразилія), Олександр Бурлака (Україна), Тао Нґуєн Фан (В'єтнам), Еґле Будвітітє (Литва), Сюзанна Хаскі (Франція/США), Женг Бо (Китай), Даніїл Ревковський та Андрій Рачинський (Україна) та інші.

Кураторки: Олександра Погребняк та Дар'я Шевцова.

Олександр Ройтбурд

Олександр Ройтбурд (1961-2021), «Червоніє Схід, або Сон поета», 2004. Полотно, олія. Колекція PinchukArtCentre. Фотографії надані PinchukArtCentre © 2021. Фотограф: Максим Білоусов.

Персональна виставка Олександра Ройтбурда

Травень – серпень 2022 року 

PinchukArtCentre презентуватиме виставку Олександра Ройтбурда, одного з творців нової хвилі українського мистецтва на початку набуття країною незалежності. Вона покаже Ройтбурда і як художника, і як громадського діяча, що боровся за незалежність і вплив мистецтва в суспільстві, співпрацюючи з владними структурами, борючись та домовляючись із ними.

Плідний і самобутній художник, чиї роботи зберігаються в музеї МоМА в Нью-Йорку, Національному художньому музеї України та московській Третьяковській галереї, Ройтбурд був також одним з найактивніших і найвпливовіших комунікаторів української культури та суспільства. Він стояв за заснуванням Центру сучасного мистецтва Сороса в Одесі та інших артінституцій, був серед тих, хто сформував початкову колекцію PinchukArtCentre. Ройтбурда неодноразово включали до рейтингу «Топ-100» впливових людей України. Олександр Ройтбурд помер у 2021 році через ускладнення від Covid-19.

Куратор проекту – Костянтин Дорошенко. У 2001 році він курував першу персональну музейну виставку Ройтбурда у філії Музею історії Києва.

виставка Пінчук арт центр 2

Oleksandr Burlaka, The Big Wild Fields Draft, 2020

«Future Generation Art Prize 2021 @ Venice»

Квітень – серпень 2022 року

PinchukArtCentre та Фонд Віктора Пінчука представлятимуть роботи 21 художника та художниці з 18 країн, що увійшли до шортліста 6-ї Премії Future Generation Art Prize – міжнародної премії для художників та художниць у віці до 35 років.

Як частина офіційної паралельної програми 59-ї Міжнародної виставки мистецтв у Венеції – Венеційського бієнале – «Future Generation Art Prize 2021 @ Venice» проходитиме у Scuola Grande della Misericordia. Серед робіт 21 художниці й художника, відібраних з-поміж майже 12 000 заявок, поданих на конкурс, будуть представлені твори володаря головної премії Future Generation Art Prize 2021, афганського художника Азіза Хазара, а також лауреатів спеціальних премій Агаті Інгарден (Польща), Мирі Лі (Південна Корея) та Педро Невеса Маркес(Португалія)

Крім того, на виставці будуть експонуватися роботи художниць та художників-номінантів Премії, серед яких: Алекс Бачинський-Дженкінс (Великобританія), Вендімагейн Білете (Ефіопія), Мінья Б'яб'яні (Гваделупа), Хо Рей Ан (Сінгапур), Ріндон Джонсон (США), Бронвін Кац (ПАР), Лап-Сі Лам (Швеція), Поль Махекі(Франція), Ліндсі Мендік (Великобританія), Генріке Науманн (Німеччина), Фріда Орупабо (Норвегія), Андрес Перейра Пас (Болівія), Тереса Солар (Іспанія), Тревор Йонг (Китай), а також мистецькі колективи: Калла Хенкел і Макс Пітегофф (США), Ярема Малащук і Роман Хімей (Україна), Ханна Квінлан і Роузі Гастінгс (Велика Британія).

Читаєте також: ОГОЛОШЕНО ІМ'Я ПОБІДЦЯ ПРЕМІЇ FUTURE GENERATION ART PRIZE 2021

Виставка художників та художниць, що увійшли до шортліста

Премії PinchukArtCentre 2022 року

Жовтень 2022 – лютий 2023 року

PinchukArtCentre презентуватиме групову виставку 20 художників та художниць, номінованих на Премію PinchukArtCentre 2022, загальнонаціональну премію у галузі сучасного мистецтва для українських художників та художниць у віці до 35 років.

Номінантки та номінанти Премії PinchukArtCentre 2022: Михайло Алексєєнко (32, Київ), Ян Бачинський (30, Львів), Юрій Білей (33, Ужгород/Вроцлав), Катя Бучацька (34, Київ), Артем Гумілевський (35, Миколаїв), Вікторія Довгадзе (29, Львів), Юрій Єфанов (31, Київ), Дана Кавеліна (26, Львів), Микола Карабінович(33, Київ/Брюсель), Дарія Кузьмич (30, Київ/Берлін), Катерина Лісовенко (32, Одеса/Київ), Христина Мельник (28, Київ), Павла Нікітіна (24, Брно), Євген Нікіфоров (35, Київ), Антон Саєнко (32, Суми/Київ), Олександр Сіроус (25, Харків/Київ), Максим Ходак (20, Біла Церква/Київ), а також художні колективи: Петро Володимирів (28, Київ) та Олександра Майборода (25, Київ), Даніїл Ревковський (28, Харків) таАндрій Рачинський (31, Харків) та commercial public art (Київ/Одеса).

Серед номінанток та номінантів міжнародне журі визначити володарів головної та двох спеціальних премій. Премії будуть вручені під час церемонії нагородження у грудні 2022 року. Володар головної премії отримає 250 000 гривень, два лауреати спеціальної премії — по 60 000 гривень кожний. Крім того, переможниці та переможці зможуть пройти стажування у майстернях провідних художників світу. Володяча призу громадськості у розмірі 25 000 гривень буде визначено шляхом голосування відвідувачів виставки номінанток та номінантів Премії.

Фото надала пресслужба

Читайте також: Артпроект «Діабет не вирок»

Статті на тему