UA
RU

Тривожність та кофеїн

Редагувати переклад

Як це пов'язано?

  • Кофеїн є основним тригером тривоги, і хоча дослідження показують, що скорочення споживання кофеїну приносити користь людям з тривожними розладами, проте навіть одна чашка на день є серйозним тригером для тривоги.
  • Подумайте про кофеїн як про «підсилювач тривоги». Наприклад, якщо ваша турбота знаходиться на рівні 5, то через кілька годин після вживання кофеїну ваша турбота, швидше за все, буде на рівні 8, яка підвищиться до 10 або більше ввечері.
  • Крім того, якщо ви погано спите вночі, ваша турбота буде ще вищою вранці. Але тоді ви, швидше за все, отримаєте свій ранковий кофеїновий фікс, що запустити той самий процес знову.

кава та тривожність

Вчені провели дослідження, де розглядали вплив кофеїну на пацієнтів із генералізованим тривожним розладом (ГТР) у порівнянні зі здоровими суб'єктами та виявили,

Пацієнти з ГТР аномально чутливі до кофеїну.

Цей зв'язок між кофеїном і тривогою неочевидний, тому що ми тимчасово відчуваємось добре після споживання, і ми відчуваємо тривожні наслідки лише через кілька годин.

Особливість кофеїну полягає у підвищеній мобільності. Молекула кофеїну настільки мала, що добирається до мозку всього за 20 хвилин, легко проходячи гематоенцефалічний бар'єр. Як тільки молекула виявляється у мозку, вона блокує поглинання аденозину — нейромедіатор, сигналізує мозку про стан сонливості. Плюс, кофеїн стимулює центральну нервову систему, трохи підвищує тиск.

Той факт, що кофеїн пов'язаний з панічними атаками, довівши експеримент. Виявилося, 52% людей стикалися з панічними атаками або тривожністю після вживання кави та кофеїну. При цьому така ж реакція спостерігалася у 41% родичів першої очереди. А до цього панічні атаки у людей ніколи не траплялися. В окремих випадках кофеїн викликав і галюцинації. Це так працювало для поєднання кофеїну і високого рівня стресу. 

Кофеїн міститься не лише у каві. Він також є в чорному та зеленому чаї, газованій воді, енергетичних напитках, тому щоб виключити кофеїн, вам також потрібно виключити ці напитки.

До речі, відмова від кофеїну дає повноцінний синдром відміни. Він виявляється у головних болях, м'язових болях, втомі, апатії та депресії.

Тому якщо ви страждаєте від тривожних розладів і при цьому залежні від кофе, варто скорочувати кількість поступово.

Якщо ви не готові назавжди відмовитися від кофеїну, то принаймні спробуйте виключити його протягом 60 днів і відстежте рівень своєї тривожності протягом цього періоду, щоб відзначати будь-які відмінності.

Рекомендації: 

  • Пийте більше води протягом дня, щоб підтримувати зволоження та полегшити виведення кофеїну.
  • Почніть вживати різноманітні трав'яні чаї. Найкращі чаї проти тривоги — це ромашка, корінь валеріані та вівсяна солома.
  • Якщо у вас виникають симптоми відміни кофеїну, такі як головний біль, при необхідності прийміть знеболювальний засіб, що не містить кофеїну.
  • Порушити звичку пити каву буває важко. Якщо ви все одно хочете пити чашку годину від часу, спочатку потрібно уникати кофе не менше шести тижнів для повної детоксикації організму.

Фото ModCatShop on Unsplash

Інформація: https://t.me/psy_support

Читайте також: АД ІНТРОВЕРТУ ПІД ГОДИНУ ВІЙНИ: ЧОМУ СКЛАДНО ЖИТИ З ВЕЛИКОЮ КІЛЬКІСТЮ ЛЮДЕЙ У НЕВЕЛИКОМУ ПРИМІЩЕННІ

Статті на тему