UA
RU

57% українців пережили травматичну подію з початку війни

Редагувати переклад
Згідно з дослідженням Gradus Research* на замовлення фармацевтичної компанії «Дарниця», 57% українців повідомили, що протягом останніх 6 місяців пережили певну травматичну подію, яка стосувалася до них самих та їх близьких. Цей відсоток є вищим серед жінок, мешканців Східної України та людей, чиї близькі брали участь у бойових діях за годину війни – 60%, 66% та 72% відповідно. Найчастіше ці люди помічали в собі такі симптоми, як підвищений рівень тривожності (68%), порушення сну (65%) та перепад настрою (61%).

57% українців пережили травматичну подію з початку війни-Фото 1

Загальна кількість людей із розладами психічної сфери передбачувано зросла від початку повномасштабного вторгнення росії на територію України.

Не зважаючи на високий відсоток людей, що зазначали переживання певного травматичного досвіду, лише 13% зверталися за професійною допомогою. Такий стан справ потребує активізації загальноосвітньої роботи серед населення, оскільки вчасна професійна допомога зменшує ризик хронізації та/або прогресування хвороби. Наслідком може бути погіршення прогнозу для одужання.

«Третина з тих, що шукали допомоги – зверталися до сімейних лікарів. Дослідження підтвердило наші прогнози і саме тому компанія “Дарниця” розпочала проводити медичні вебінари для первинного зв'язку медичної системи із залученням провідних експертів з психіатрії. Ми розуміємо актуальність цієї проблеми для суспільства та активно підтримуємо навчання сімейних лікарів діагностиці та основ лікування генералізованого тривожного розладу (ГТР), депресії та посттравматичного стрессового розладу (ПТСР). Адже до сімейних лікарів буде звертатися за допомогою основна маса наших співвітчизників, це буде “передова” у боротьбі за ментальне здоров'я», — зазначає Ігор Никифорчин, Директор з медичних питань фармацевтичної компанії «Дарниця».

57% українців пережили травматичну подію з початку війни-Фото 2

Тільки кожен п'ятий, з тих що шукав професійної допомоги, звертався до психіатра. Ймовірною причиною цього може бути попереджене ставлення для ментальних захворювань, їх стигматизація. На жаль, уникнення професійної допомоги може лише погіршити стан справ.

«Серед тих, хто не звертався за професійною допомогою трохи менше третини йшли з цим питанням до родичів та друзів. Також 24% людей займалися пошуком інформації для самостійного надання собі психологічної підтримки, а близько 47% не шукають допомоги взагалі. Саме тому важливою є доступність загальноосвітніх ресурсів для простих громадян, щоб сформувати правильне ставлення до хвороби та раннього звернення до лікаря. Ми в “Дарниці” ставимо собі за мету допомогти українцям з якісною експертною інформацією в цьому напрямку, саме тому створили інформаційну платформу для ПТСР** для лікарів та пацієнтів. Паралельно ми працюємо над розширенням тематики до всього спектру проблем ментального здоров'я», - підкреслює Ігор Никифорчин.

Читайте також: SMALL TALK: МИКИТА ЛІСЬКОВ ПРО ПРОЕКТ I'M FINE! У РАМКАХ АНІМАЦІЙНОГО ФЕСТИВАЛЮ LINOLEUM

Статті на тему