Коронавірус, що викликає захворювання на СOVID-19, може зберігатися на різних поверхнях до кількох годин чи навіть діб. Ми зібрали в одній статті всю необхідну інформацію про правила безпечної доставки товарів та продуктів харчування і способах уникнення зараження.
Міністерство охорони здоров’я України закликає українців користуватися онлайн-замовленнями продуктів харчування під час карантину та у разі спалаху коронавірусу COVID-19 і підкреслює, що робити такі замовлення цілком безпечно:
“Онлайн-упаковку товару в жодному разі не може робити людина із симптомами захворювання. Процес приготування харчів та пакування покупок ретельно контролюється системою управління якості харчових продуктів. Тому суб’єкти господарювання забезпечують якісну підготовку продуктів харчування для доставки людям, зокрема і тим пацієнтам, котрі перебувають у самоізоляції”, – наголосив заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко.
Читайте також: Все, що вам потрібно знати про безпечну дистанцію під час пандемії
Водночас МОЗ України рекомендує дбати про особисту гігієну та перекладати продукти харчування з торгової упаковки в оброблену домашню тару.
Коли ми розпаковуємо упаковку, ми перекладаємо продукти харчування в домашню тару, яка промита і чиста, все інше ми передаємо на утилізацію. Після цього миємо руки під проточною водою, щонайменше 45 секунд гарно обробляючи їх милом», – каже він. При цьому, за його словами, антибактеріальне мило не рекомендовано використовувати, достатньо звичайного мила і проточної води.
Читайте також: Все, що вам потрібно знати про миття рук для захисту від коронавірусу
Отже, онлайн-доставка продуктів є цілком безпечною, оскільки, згідно із законом про приготування і пакування їжі, до цього процесу допускають винятково здорових людей. За виконанням цих правил стежать органи контролю, а за якість та безпечність відповідають компанії, які організовують доставку продуктів.
Колишній в.о. міністра охорони здоров’я, доктор медицини Уляна Супрун також дала кілька порад на своїй сторінці у Facebook.
Людям, що доставляють їжу, варто залишати її біля дверей, а не заносити безпосередньо у квартиру чи будинок або передавати прямо в руки. Ця практика називається “contact-free delivery”, і її вже запровадили багато іноземних компаній.
Користуйтеся безготівковими формами оплати якомога більше, аби зменшити контакт з грошима. Є приклади соціально відповідальних бізнесів, які на цей період вводять спеціальні правила щодо готівки: приймають її окремо і з подальшим кварцуванням.
Компаніям, що займаються доставкою, треба забезпечити своїх співробітників спиртовмісними антисептиками у достатній кількості. Кур’єри повинні мати можливість користуватися цими засобами у потрібній кількості. Не зайвим буде розіслати інформацію про важливість миття рук, етикету кашлю і чхання та загалом інформації як захистити себе.
Якщо ви отримуєте доставку, обов’язково опісля того, як взяли пакунок, ретельно помийте руки. Після відкриття пакунку також. Тобто це варто робити після кожного контакту. Якщо це їжа, не забудьте помити ретельно руки перед її споживанням.
За змоги не соромтеся залишити додаткові чайові людині, яка привезла вам доставку. Це нормальний спосіб висловити вдячність людям, коли вони працюють в ризикованих чи небезпечних умовах. Якщо є опція зробити це безготівково, то скористайтеся цією можливістю. Компаніям, які займаються доставкою, варто подумати про додавання такої опції у своїх додатках чи на сайтах. Зокрема, це гарна мотивація для співробітників працювати і більше дбати про своє здоров’я.
Компанії, які займаються доставкою, мають бути відповідальними і свідомими не лише стосовно якості сервісу, але й здоров’я та добробуту своїх співробітників. Адже поки всі ізолюються вдома, вони йдуть на досить великі ризики для свого здоров’я та здоров’я своїх близьких, аби працювати і заробляти гроші. Для деяких співробітників доставка — це єдине джерело доходу. Тому важливо, аби в разі хвороби вони мали реальну можливість залишитися вдома, а не йшли хворими на роботу.
Відомо, що коронавіруси можуть виживати на різних поверхнях до дев’яти днів. Тривалість залежить від умов навколишнього середовища. Тому дезінфекція поверхонь, до яких часто торкаються багато людей, а також миття рук після контакту — дуже важливі заходи запобігання.
Читайте також: Все, що вам потрібно знати про життя коронавірусу на поверхнях.
Слідкуйте за актуальною інформацією про вірус від центральних органів охорони здоров’я. Завжди перевіряйте джерела інформації та не розповсюджуйте непідтверджених чуток. Виконуйте рекомендації спеціалістів.
В Україні офіційну інформацію надають такі ресурси: