Нас завжди вчили ділитися, а тепер, за допомогою цього, можна врятувати планету.
Щодня екоактивісти і просто небайдужі люди думають над тим, як допомогти планеті хоч трохи відновитися від шкоди, завданої людством. І очисні системи вигадали, і на модну індустрію тиснуть, і усвідомлений спосіб життя пропагують, а тепер дійшло й до їжі.
Споживання їжі – важлива ланка у програмі порятунку планети: те, що ми їмо (їду з супермаркету або куплену на локальному ринку); те, у що упакована їжа (крафтовий пакет або пластикова упаковка) і те, як ми до їжі ставимося (закуповуємо надмірно або використовуємо раціонально) — це відіграє важливу роль.
9 років тому у Німеччині з’явилося співтовариство, яке зробило важливе рішення у боротьбі за екологію – ділитися їжею. Просто так безкоштовно! Цей процес назвали фудшерингом та ризикнули нести в маси свою ідею.
Фудшерінг – це ініціатива, що дозволяє мінімізувати харчові відходи. Волонтери та активісти намагаються “врятувати” їжу, яка потенційно може бути не цікава споживачу (скоро закінчитися термін зберігання, в упаковці з дефектом або трохи зіпсована) з маленьких та великих підприємств.
Читайте також: Що таке грінвошинг і як не потрапити на його вудку
Головне завдання цієї ініціативи – скоротити кількість непотрібної їжі та підвищити усвідомленість споживання у людей. Згідно з дослідженнями, проведеними Продовольчою та сільськогосподарською організацією Об’єднаних Націй, щороку третина світового виробництва продуктів харчування просто опиняється на звалищі. Якщо раціонально розподіляти їжу, можна було б врятувати жителів країн Третього світу від голоду.
Спочатку, в Кельні, де і зародився цей рух, активісти створили платформу Foodsharing.de, де можна було зареєструватися як підприємствам, а й домогосподарствам. Суть полягала в тому, щоб безкоштовно ділитися продуктами харчування, які не будуть з’їдені, а будуть викинуті. На сьогоднішній день платформа активно працює і допомагає безлічі людей (у тому числі і бюджетним туристам) смачно поїсти без зайвих витрат.
Активісти укладають договори з кафе, ресторану, лікарнями, які пропонують їжу в стаціонарі, супермаркетами та продуктовими ринками, щоб у певний час забирати їжу, яка ось-ось зіпсуватися, або не знадобилася через велику закупівлю, або страви, які ніхто так і не з’їв (часто таке буває у закладах із системою шведського столу).
Що стосується звичайних домогосподарств, то тут приймаються продукти з мінімальним терміном дії, або їжа, яка потенційно може зіпсуватися до того, як її використовують, наприклад, сім’я їде у відпустку, а продукти віддають активістам. Виходить, що всі роблять добрі справи: не забруднюють середовище харчовими відходами та нагодують голодних.
На жаль, у нашій країні не так розвинена концепція фудшерингу, як у Німеччині чи Австрії. Але кожен бажаючий також може усвідомлено підійти до питань споживання їжі. Ось кілька порад, які допоможуть вам раціонально робити покупки та ділитися залишками.
Не лише підвищить показник внутрішньої економіки, а й допоможе зменшити негативний вплив на планету. Вибирайте продукти, за логістику яких не потрібно переплачувати (ну чи мінімальну плату). По-перше, така їжа завжди свіжа і дешевша, по-друге, не забруднює середовище в процесі перевезення.
Складіть список страв, які ви плануєте приготувати протягом тижня, а потім підгоніть список продуктів та їх точну кількість, яка вам потрібна. Якщо у вас вже є якісь продукти в холодильнику – залучайте їх у своєму раціоні – не чекайте, поки вони зіпсуються.
Регулярно перевіряйте терміни придатності своєї їжі та приймайте правильне рішення, коли її дійсно потрібно позбутися. Тільки в тому випадку, коли вона може зашкодити вашому здоров’ю, викидайте. Ідеально, якщо у вас є можливість зробити компостну яму в домашніх умовах та утилізувати органічні відходи правильно.
Багато супермаркетів пропонують продукцію, яка ось-ось зіпсуватися практично безкоштовно. Так, наприклад, після певного часу вони роблять знижку на кулінарію або продукти з коротким терміном життя.
Якщо у вашому холодильнику є їжа, яку ви не з’їсте, або ви їдете надовго, залишивши холодильник на самоті, краще поділитеся своїми продуктами з сусідами, друзями або з тими, хто дійсно потребує їжі.
Пам’ятайте, що маленькими кроками ми зможемо змінити цей світ на краще. Як то кажуть “думайте глобально, робіть локально”.
Фото: unsplash.com