Добрі справи: Фудшерінг як спосіб врятувати планету
Нас завжди вчили ділитися, а тепер, за допомогою цього, можна врятувати планету.
Щодня екоактивісти і просто небайдужі люди думають над тим, як допомогти планеті хоч трохи відновитися від шкоди, завданої людством. І очисні системи вигадали, і на модну індустрію тиснуть, і усвідомлений спосіб життя пропагують, а тепер дійшло й до їжі.
Споживання їжі - важлива ланка у програмі порятунку планети: те, що ми їмо (їду з супермаркету або куплену на локальному ринку); те, у що упакована їжа (крафтовий пакет або пластикова упаковка) і те, як ми до їжі ставимося (закуповуємо надмірно або використовуємо раціонально) — це відіграє важливу роль.
9 років тому у Німеччині з'явилося співтовариство, яке зробило важливе рішення у боротьбі за екологію – ділитися їжею. Просто так безкоштовно! Цей процес назвали фудшерингом та ризикнули нести в маси свою ідею.
Фудшерінг – це ініціатива, що дозволяє мінімізувати харчові відходи. Волонтери та активісти намагаються "врятувати" їжу, яка потенційно може бути не цікава споживачу (скоро закінчитися термін зберігання, в упаковці з дефектом або трохи зіпсована) з маленьких та великих підприємств.
Читайте також: Що таке грінвошинг і як не потрапити на його вудку
Головне завдання цієї ініціативи – скоротити кількість непотрібної їжі та підвищити усвідомленість споживання у людей. Згідно з дослідженнями, проведеними Продовольчою та сільськогосподарською організацією Об'єднаних Націй, щороку третина світового виробництва продуктів харчування просто опиняється на звалищі. Якщо раціонально розподіляти їжу, можна було б врятувати жителів країн Третього світу від голоду.
Як це працює?
Спочатку, в Кельні, де і зародився цей рух, активісти створили платформу Foodsharing.de, де можна було зареєструватися як підприємствам, а й домогосподарствам. Суть полягала в тому, щоб безкоштовно ділитися продуктами харчування, які не будуть з'їдені, а будуть викинуті. На сьогоднішній день платформа активно працює і допомагає безлічі людей (у тому числі і бюджетним туристам) смачно поїсти без зайвих витрат.
Активісти укладають договори з кафе, ресторану, лікарнями, які пропонують їжу в стаціонарі, супермаркетами та продуктовими ринками, щоб у певний час забирати їжу, яка ось-ось зіпсуватися, або не знадобилася через велику закупівлю, або страви, які ніхто так і не з'їв (часто таке буває у закладах із системою шведського столу).
Що стосується звичайних домогосподарств, то тут приймаються продукти з мінімальним терміном дії, або їжа, яка потенційно може зіпсуватися до того, як її використовують, наприклад, сім'я їде у відпустку, а продукти віддають активістам. Виходить, що всі роблять добрі справи: не забруднюють середовище харчовими відходами та нагодують голодних.
Як приєднатися до ініціативи?
На жаль, у нашій країні не так розвинена концепція фудшерингу, як у Німеччині чи Австрії. Але кожен бажаючий також може усвідомлено підійти до питань споживання їжі. Ось кілька порад, які допоможуть вам раціонально робити покупки та ділитися залишками.
Порада №1: Купуйте місцеві продукти
Не лише підвищить показник внутрішньої економіки, а й допоможе зменшити негативний вплив на планету. Вибирайте продукти, за логістику яких не потрібно переплачувати (ну чи мінімальну плату). По-перше, така їжа завжди свіжа і дешевша, по-друге, не забруднює середовище в процесі перевезення.
Порада №2: Плануйте свій раціон
Складіть список страв, які ви плануєте приготувати протягом тижня, а потім підгоніть список продуктів та їх точну кількість, яка вам потрібна. Якщо у вас вже є якісь продукти в холодильнику - залучайте їх у своєму раціоні - не чекайте, поки вони зіпсуються.
Порада №3: Викидайте лише прострочені продукти
Регулярно перевіряйте терміни придатності своєї їжі та приймайте правильне рішення, коли її дійсно потрібно позбутися. Тільки в тому випадку, коли вона може зашкодити вашому здоров'ю, викидайте. Ідеально, якщо у вас є можливість зробити компостну яму в домашніх умовах та утилізувати органічні відходи правильно.
Порада №4: Знаходьте продукти з мінімальним терміном придатності
Багато супермаркетів пропонують продукцію, яка ось-ось зіпсуватися практично безкоштовно. Так, наприклад, після певного часу вони роблять знижку на кулінарію або продукти з коротким терміном життя.
Порада №5: Діліться їжею
Якщо у вашому холодильнику є їжа, яку ви не з'їсте, або ви їдете надовго, залишивши холодильник на самоті, краще поділитеся своїми продуктами з сусідами, друзями або з тими, хто дійсно потребує їжі.
Пам'ятайте, що маленькими кроками ми зможемо змінити цей світ на краще. Як то кажуть "думайте глобально, робіть локально".
Фото: unsplash.com